Talán ugyanannyira szeretem a tradíciókat, mint azok feszegetését, a nagyobb ünnepekkor így gyakran előfordul, hogy félutas megoldásokat keresek a receptek terén. A hagyományos és az újító keveréke első blikkre teljes káosznak tűnhet, azonban születhetnek belőle abszolút pozitív eredmények is. Általában arra szoktam használni ezt a fúziót, hogy lustább, kevésbé macerás alternatívákat keressek a nagy klasszikusoknak – idén a flódnival tettem így. Ennek mentén született meg az alább látható monstrum, a flódnis rétes.
Annak ellenére, hogy semmi problémám a karácsony előtti több órás konyhai menetekkel (szerencsére nem én viszem a hátamon egy teljese családi karácsony terhét, így simán tekinthetek a hosszabb főzésekre, sütésekre is szórakozásként), tudom, hogy ezzel nincs mindenki így. Én idén is biztosan elkészítem majd az évek alatt tökéletesített tradicionális flódnimat, ez azonban nem jelenti, hogy mások is hasonlóan szeretnének eljárni.
Azoknak tehát, akik vágynak a diós-mákos, almás-szilvás sütemény komfortos, ünnepi ízeire, azonban nem akarnak a rétegezéssel és hosszas sütési idővel macerálni, azok fogadják sok szeretettel ezt a gyorsabb, egy fokkal praktikusabb receptet.
Azt be kell vallanom, hogy az ötlet nem teljesen a sajátom volt. Tizenharmadik kerületi lakosként jó párszor megfordultam már a Pozsonyi utca kis rétesboltjában, ahol mindig frissen sülnek a különböző finomságokkal töltött rudak. Itt kóstoltam egyszer a duplán töltött, diós-mákos rétest – az ihletet innen is köszönöm.
Pár tanács a tökéletes flódnis réteshez
Ahhoz, hogy tényleg istenien sikerüljön a sütemény, figyeljünk az alábbiakra:
- Ugyan használhatunk bolti réteslapot is (ezzel tovább gyorsítva az elkészítést), érdemes kicsit elbíbelődni a tészta házi húzásával, ez magában külön élmény tud lenni.
- Ne hagyjuk ki a tészta pihentetését, ugyanis ez idő alatt engedi el magát a megerősített glutén, és csak ezután tudjuk majd hajszálvékonyra húzni a tésztát.
- Mindkét töltelék legyen inkább lágyabb, semmint teljesen tömör, hogy a rétes ne váljon fullasztóvá.
- Ne édesítsük túl se a mákot, se a diót: a rétes akkor lesz igazán jó, ha önmagában nem cukorsokkos, hanem csak egy utólagos porcukorhintéstől válik enyhén édeskéssé.
Itt a flódnis rétes teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide: