Flamingó, kölyökkutya és teve -Az ókori római lakomák áldozatai

Szamárhús vacsorára és rothadó halakból készült ételízesítő - furcsa étkezési szokások az ókori Rómából, amiket csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak.

Az ókori rómaiak napi háromszor étkeztek, és a puritán reggeli, valamint ebéd után a vacsorával, amelyre sokszor vendégeket is hívtak, jellemzően túlzásba estek a jómódban élők.

Bort borral

Az egyszerű római lakosok fő tápláléka a sós vízben főzött kása volt, de a földrajzi adottságoknak köszönhetően sok salátát, olajbogyót, gyümölcsöt, rengeteg kenyérfélét és bort is fogyasztottak. Halat és húst is ettek, azonban ezekhez a szegényebb réteg ritkábban jutott hozzá. Reggelire rendszerint borba mártott kenyeret és gyümölcsöket ettek, ebédre főzelékféléket, hideg húsételt, esetleg szőlőt sajttal fogyasztottak édes tésztával, amit mivel mással, mint borral, vagy musttal öblítettek le. A vacsora, korán, 3 óra örül kezdődött, ami az anyagi helyzettől és a meghívottak számától függően volt bőséges, vagy hivalkodó és túlzó.

Szamárhús és a kölyökkutya is került a tálakra

Az esti főétkezés a cena volt, ami az előkelő családoknál előételből, főételből és desszertből állt. Az étkezést tojással, olajbogyóval, osztrigával, zöldségekkel kezdték, amik serkentették az étvágyat, és felkészítették a gyomrot a töménytelen habzsolásra. Az ételeket gazdagon fűszerezték szezámmal, ánizzsal, kaporral,köménnyel, korianderrel, zsályával,mentával, majoránnával és borssal, de a mazsola, az ecet és a méz is kedvelt ízesítők voltak. A citrom és a cukor viszont akkoriban főleg gyógyszerként volt ismeretes, amikhez még a neves szakácsok is ritkán jutottak hozzá. Az igazán fényűző vacsorákon rengeteg húst tálaltak fel, és az angolna, a pulyka és a disznóhús mellett császármadár, teve - és amikre biztosan felhúzzuk a szemöldökünket - fiatal szamár, de még kölyökkutya is került a tálakra.Kedvelt volt a sertésvese, a láb és a faroktő is ínyenc falatnak számított, az igazán gazdagok pedig flamingót és pávát is ettek. A nagy dőzsölést némi pihenő után a sajtból, és friss gyümölcsből, befőttekből álló desszerttel fejezték be.

Mutatunk pár olyan receptet, amit akár már a rómaiak is elkészíthettek!

Babéros nyúl

Igazi régi típusú, franciás, krémes különlegesség - tökéletes vasárnapi ebéd! www.lurpak.com/hu-hu/

Pácolt vaddisznó raguja

Vaddisznóhúst kaptunk egyik vadász barátunktól. Addig még nem főztem vadhúst. Utánaolvastam több helyen is, majd összeállítottam ezt a receptet, amit azóta párszor megfőztem, és ...

Szaftos, lusta pulyka

Lusta pulyka: tulajdonképpen a készítője lenne a lusta, de az én vagyok...így inkább hárítani szoktam. Amikor nagyon időszűkében vagyok, előszeretettel sütöm ezt. Szinte ...

Ami nekünk a vegeta, az ókoriaknak a garum

Az ókori rómaiak egyik leggyakoribb ételízesítője egy úgynevezett garum volt, amit a legtöbb étel készítésénél használtak. A garum elkészítéséhez apró tengeri halak belsőségeit besózva rothasztották a napon, majd a belsőségekből lecsepegő folyadékot edényekben fogták fel – így készült a garum, aminek az ára a legdrágább illatszerekével vetekedett. A koncentrátumhoz mézet, ecetet, bort vagy gyümölcslevet kevertek és úgy adták az ételekhez.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...