Profi tippek és eszközök, amikkel te lehetsz a zöldségpucolás mestere

A startoló grillszezonban néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekről. Sokszor a húsok kapják a főszerepet, pedig ugyanolyan fantasztikus ételeket készíthetünk a harsány, nyári zöldségekből. Persze minden ilyen étel alapja az előkészítés, jelen esetben a hámozás. (x)

A zöldségek megfelelő előkészítése kifejezetten fontos feladat, ha grillezésről van szó. Vannak ugyanis esetek, amikor a héj meggátolja, hogy rendesen átsüljön egy szelet, és persze az sem jó, ha túl nagy darabokat vágunk ki a zöldségből a héjjal együtt. A kulcs minden esetben a kiszemelt célra alkalmas eszközök használata: nem mindegy, hogy melyik zöldséghez milyen hámozót választunk.

Fontos a megfelelő eszköz kiválasztása

Különböző igényű zöldségek

Minden zöldségnek más tulajdonságai vannak: a padlizsánnak például vastag, bőrszerű héja van, a répa hosszúkás alakja miatt kényes, a gomba pedig minden szempontból egy nagyon különleges alapanyag, kíméletes törődést igényel.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig olyan konyhai szerszámmal lássunk neki a zöldségek előkészítésének, ami teljesen alkalmas az adott feladatra. Jól tesszük, ha többféle eszközt is tartunk a konyhafiókban, hogy felkészülten érjen minket minden kihívás.

Amikor hámozásra kerül a sor, a legtöbben e három módszer közül választunk: kés, egyenes és Y-alakú pucoló. Mindegyiknek megvan a maga előnye, a trió mindegyik tagja kitűnik valamilyen feladatban.

Répahummusz grillgombával

Ilyen steak cut vagy más néven grill gombát egész fejben is tudunk vásárolni - ilyenkor vágjuk 10-15 mm-es szeletekre, de létezik szeletelt változat is. Jól pirítsuk le, legyünk ...

Grillezett töltött gomba

A csiperke, őzlábgomba és a vargánya is mind remek szabadtéren grillezve. Szinte bármivel tölthetjük, de mi most bulgurral, zöldségekkel és egy kevés sajttal bolondítottuk ...

Hámozókés

Egy jó hámozókés pengéje rövid, markolata pedig kellemesen illeszkedik a kezünkbe. Kiemelten fontos ez a biztos tartás, hiszen a zöldségek gyakran csúszósak, a kés fölött nem szabad elveszítenünk az uralmat.

Azoknál a zöldségeknél érdemes ilyen hámozókést használni, amelyek méretben egészen aprók, és héjuk nem túl vastag. A méret azért fontos, mert így fogjuk tudni kényelmesen tartani egyik kezünkben a zöldséget, másikban a kést.

Egy jó hámozókéssel könnyedén dolgozhatunk

Például a gomba ráncos, fonnyadt részeit könnyedén lekaparhatjuk egy hámozókéssel. De kiváló választás egészen kicsi alapanyagokhoz is: gyömbér pucolásához, a chilipaprika magjainak eltávolításához vagy a fokhagyma makacs héja ellen.

Egyenes zöldséghámozó

Ezek a szerszámok könnyedén megszabadítják felesleges héjuktól a közepes méretű zöldségeket. A kényelmes fogás itt is létfontosságú, hogy akadály nélkül tudjon szaladni a penge.

Akkor kapjuk elő a fiókból ezt a hámozót, ha olyan zöldségek kerülnek elénk, amik már esetleg túl nagyok a hámozókés pengéjéhez. A krumpli, cékla és édesburgonya például ilyen, ezeknek általában a vastagabb héja is igényli a hámozó használatát.

Még nagyobb segítség egy forgópengés hámozó, aminek kialakítása lehetővé teszi, hogy még a leggöcsörtösebb krumplit is meg tudjuk pucolni.

Y-alakú hámozó

Vannak persze olyan formájú zöldségek, amik egészen különleges törődést igényelnek. Ezeket nem tudjuk olyan könnyedén megfogni, vagy az egyenes hámozó pengéjét megtámasztani rajtuk.

A különleges kialakítású zöldséghámozó nagy segítség a konyhában

És itt jön a képbe a különlegesen formált hámozó, aminek Y-alakú szárai közt egy vízszintes penge van. Emiatt jobb eszköz ez a hosszúkás zöldségek, így a répa, cukkini és padlizsán pucolására.

Láthatjuk tehát, hogy minden zöldséggel máshogy kell bánnunk. Legyen saláta, grillköret vagy füstös zöldséghamburger, amit készítünk: a megfelelő eszközökkel minden lehetséges.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...