A zöldségek megfelelő előkészítése kifejezetten fontos feladat, ha grillezésről van szó. Vannak ugyanis esetek, amikor a héj meggátolja, hogy rendesen átsüljön egy szelet, és persze az sem jó, ha túl nagy darabokat vágunk ki a zöldségből a héjjal együtt. A kulcs minden esetben a kiszemelt célra alkalmas eszközök használata: nem mindegy, hogy melyik zöldséghez milyen hámozót választunk.
Különböző igényű zöldségek
Minden zöldségnek más tulajdonságai vannak: a padlizsánnak például vastag, bőrszerű héja van, a répa hosszúkás alakja miatt kényes, a gomba pedig minden szempontból egy nagyon különleges alapanyag, kíméletes törődést igényel.
Ezért nagyon fontos, hogy mindig olyan konyhai szerszámmal lássunk neki a zöldségek előkészítésének, ami teljesen alkalmas az adott feladatra. Jól tesszük, ha többféle eszközt is tartunk a konyhafiókban, hogy felkészülten érjen minket minden kihívás.
Amikor hámozásra kerül a sor, a legtöbben e három módszer közül választunk: kés, egyenes és Y-alakú pucoló. Mindegyiknek megvan a maga előnye, a trió mindegyik tagja kitűnik valamilyen feladatban.
Hámozókés
Egy jó hámozókés pengéje rövid, markolata pedig kellemesen illeszkedik a kezünkbe. Kiemelten fontos ez a biztos tartás, hiszen a zöldségek gyakran csúszósak, a kés fölött nem szabad elveszítenünk az uralmat.
Azoknál a zöldségeknél érdemes ilyen hámozókést használni, amelyek méretben egészen aprók, és héjuk nem túl vastag. A méret azért fontos, mert így fogjuk tudni kényelmesen tartani egyik kezünkben a zöldséget, másikban a kést.
Például a gomba ráncos, fonnyadt részeit könnyedén lekaparhatjuk egy hámozókéssel. De kiváló választás egészen kicsi alapanyagokhoz is: gyömbér pucolásához, a chilipaprika magjainak eltávolításához vagy a fokhagyma makacs héja ellen.
Egyenes zöldséghámozó
Ezek a szerszámok könnyedén megszabadítják felesleges héjuktól a közepes méretű zöldségeket. A kényelmes fogás itt is létfontosságú, hogy akadály nélkül tudjon szaladni a penge.
Akkor kapjuk elő a fiókból ezt a hámozót, ha olyan zöldségek kerülnek elénk, amik már esetleg túl nagyok a hámozókés pengéjéhez. A krumpli, cékla és édesburgonya például ilyen, ezeknek általában a vastagabb héja is igényli a hámozó használatát.
Még nagyobb segítség egy forgópengés hámozó, aminek kialakítása lehetővé teszi, hogy még a leggöcsörtösebb krumplit is meg tudjuk pucolni.
Vannak persze olyan formájú zöldségek, amik egészen különleges törődést igényelnek. Ezeket nem tudjuk olyan könnyedén megfogni, vagy az egyenes hámozó pengéjét megtámasztani rajtuk.
És itt jön a képbe a különlegesen formált hámozó, aminek Y-alakú szárai közt egy vízszintes penge van. Emiatt jobb eszköz ez a hosszúkás zöldségek, így a répa, cukkini és padlizsán pucolására.
Láthatjuk tehát, hogy minden zöldséggel máshogy kell bánnunk. Legyen saláta, grillköret vagy füstös zöldséghamburger, amit készítünk: a megfelelő eszközökkel minden lehetséges.
Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!