Ha az ember a szabadban tervez piknikezni, ne adj' Isten kisgyerekekkel, a strandon, két fejesugrás közt etetné meg őket, akkor nem árt rákészülni a megfelelő felszereléssel és elemózsiával. Ha tovább lépnétek a kész szendvicsen, mutatjuk, miket vigyetek, és mit egyetek!
1.) PÉKSÜTIK
Ha olyan igazi ott elkészítős hangulatban vagytok, akkor készüljetek (házi) zsömlével, kiflivel, bagettel, inkább kisebb péksütikkel, amelyek könnyebben haraphatók, és a gyerekek is jobban szeretik őket. Lehet belőlük katonákat is szelni, ehhez vigyetek egy kisebb, éles kést.
2.) KENCÉK
Ha már megvan a péksüti, arra rakjunk is valamit! Nem ajánljuk a vajat, margarint, mert megolvadnak, szétfolynak, és a húsos, majonézes illetve tojásos kencéket sem, mert hamarabb romlanak, de egy könnyed padlizsánkrém, répakrém, hummusz, cukkinikrém, sajtkrém jöhet! Kenőkés legyen nálatok!
3.) ZÖLDSÉGEK
Ne maradjunk egészségesebb ropogtatnivalók nélkül, meg a pékárutagadó nőkkel is számoljunk: vigyünk pár szél répát, egy kígyóuborkát, zellerszárat, paprikát, és tunkoljuk a zöldségkencékbe! Egy gyors és alapos hámozó, esetleg szeletelő, egy kisebb vágódeszka meg kiskés legyen nálunk, nem árt.
4.) SALÁTÁK, KÉSZÉTELEK
Ha egyikünk főzős-sütős típus, és szeretne készülni valamivel, amit még otthon összedob, akkor mindenképp olyanban gondolkodjon, ami kevéssé romlékony, nem húsos-tejes, illetve nem túl folyékony, és könnyen kezelhető: a zöldségpite, esetleg quiche, a minipizzák, sós sütik, tészta- vagy bulgursaláták szuperek. Kisebb kés, salátakanál legyen nálunk.
5.) FALATOK, GOLYÓK
Ha imádjuk a húst, akkor a fasírtok és húsgolyók mezsgyéjén mozogjunk, de persze a vegáknak (vegánoknak) jöhet egy pazar zöldséges variáns is vagy néhány falafel. A legjobb, legpraktikusabb és leglaktatóbb választás, ha biztosan a tele has a cél. Ezeket kézzel is ehetjük, de azért, ha mást is viszünk, egy alap evőeszközkészletet pakoljunk, mert nem szeretjük a műanyagot!
Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!