Így és ezzel vágd fel a téli, vastag héjú zöldségeket

Sütőtök, édesburgonya, gyökérzöldségek, káposztafélék, karfiol, retek? Nem kedvencünk ezeknek a pucolása, szeletelése és aprítása, de adunk pár tippet, és késeket is ajánlunk, hogy minden mozzanat könnyedebb legyen. (x)

Masszívan benne vagyunk az őszben, nyakunkon a tél, sőt, mire észbe kapunk, a karácsony is eljött...a hangolódási időszakból a kedvencünk a sok-sok szezonális alapanyag, melyekből melengető, házias ételeket és süteményeket készítünk. Sütőtököt pucolunk és aprítunk, retket karikázunk, édesburgonyát hámozunk és szelünk, és előkerülnek a káposztafélék is. Lássuk, milyen késekre lesz szükségünk:

Sütőtök

A szezon sztárja, a sütőtökkrémlevesek főszereplője, mezei sült formában, de húsételekben, sőt, sütikben is pazar. A pucolás-darabolás tortúrája viszont valós probléma, mert irtó kemény zöldségféle, nehéz a fogása, így a héjától megfosztani és felvágni sem egyszerű. Azt ajánljuk, hogy vágd ketté, ess neki a héjának zöldséghámozóval, és ezután vegyél a kezedbe egy éles, masszív, nagy méretű kést vagy bárdot, például ilyet, és jöhet a szeletelés/aprítás. Voilá!

Uborka, pomelo, ananász

A puhább zöldségekhez és néhány gyümölcshöz sem árt egy nagy méretű, éles kés – gyerekjáték lesz a salátába aprítani a kígyóuborkát, felvágni a téli kedvenc gyümölcsöt, a hatalmas pomelót, esetleg karibi tájakra evezni egy ananásszal, melyet szintén hipp-hopp szelhetsz és kockázhatsz fel egy ilyen késsel.

Káposztafélék, édesburgonya

Télen nem ússzuk meg a káposztavágást és aprítást, amihez már csak méretéből adódóan is elengedhetetlen lesz egy masszív markolatú, nagy méretű kés. Az édesburgonya keménységéből adódóan szintén elbírja a legprofibb konyhai eszközt, mellyel, miután meghámoztuk egy krumplihámozóval, kedvünkre karikázhatjuk vagy kockázhatjuk.

Receptajánlónk:

Vegán édesburgonya-curry

Különleges ízvilágú, gyors és laktató étel, melyet egy dolgos hétköznap végén, de akár a hétvégi ebéd főfogásaként is tálalhatunk. Az eredeti receptet Dr. Árvai Anita, Veganeeta ...

Retek, zeller, répa

A keményebb gyökérzöldségek legjobb barátja lehet ez a nagy méretű szakácskés, aminek hála, tuti elkerülöd majd az életlen vagy nem megfelelő méretű késektől származó sérüléseket. Kockázd fel a répát, retket, zellergumót, és mehetnek is a sütőbe sülni, de (krém)levesekben vagy egytálételekben is gondolkodhatsz!

Brokkoli, karfiol

Karfiol vagy brokkoli? Imádjuk őket, de a pucolásnál az ő esetükben is elkel egy éles társ, amelyet jól meg tudunk markolni, hogy megfosszuk a zöldségeket masszív száruktól, de a kisebb rózsákra bontás, sőt, az esetleges szeletelés is semmiségnek fog tűnni, ha beszerzel egy ilyen csodaeszközt.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...