Masszívan benne vagyunk az őszben, nyakunkon a tél, sőt, mire észbe kapunk, a karácsony is eljött...a hangolódási időszakból a kedvencünk a sok-sok szezonális alapanyag, melyekből melengető, házias ételeket és süteményeket készítünk. Sütőtököt pucolunk és aprítunk, retket karikázunk, édesburgonyát hámozunk és szelünk, és előkerülnek a káposztafélék is. Lássuk, milyen késekre lesz szükségünk:
Sütőtök
A szezon sztárja, a sütőtökkrémlevesek főszereplője, mezei sült formában, de húsételekben, sőt, sütikben is pazar. A pucolás-darabolás tortúrája viszont valós probléma, mert irtó kemény zöldségféle, nehéz a fogása, így a héjától megfosztani és felvágni sem egyszerű. Azt ajánljuk, hogy vágd ketté, ess neki a héjának zöldséghámozóval, és ezután vegyél a kezedbe egy éles, masszív, nagy méretű kést vagy bárdot, például ilyet, és jöhet a szeletelés/aprítás. Voilá!
Uborka, pomelo, ananász
A puhább zöldségekhez és néhány gyümölcshöz sem árt egy nagy méretű, éles kés – gyerekjáték lesz a salátába aprítani a kígyóuborkát, felvágni a téli kedvenc gyümölcsöt, a hatalmas pomelót, esetleg karibi tájakra evezni egy ananásszal, melyet szintén hipp-hopp szelhetsz és kockázhatsz fel egy ilyen késsel.
Káposztafélék, édesburgonya
Télen nem ússzuk meg a káposztavágást és aprítást, amihez már csak méretéből adódóan is elengedhetetlen lesz egy masszív markolatú, nagy méretű kés. Az édesburgonya keménységéből adódóan szintén elbírja a legprofibb konyhai eszközt, mellyel, miután meghámoztuk egy krumplihámozóval, kedvünkre karikázhatjuk vagy kockázhatjuk.
Receptajánlónk:
Retek, zeller, répa
A keményebb gyökérzöldségek legjobb barátja lehet ez a nagy méretű szakácskés, aminek hála, tuti elkerülöd majd az életlen vagy nem megfelelő méretű késektől származó sérüléseket. Kockázd fel a répát, retket, zellergumót, és mehetnek is a sütőbe sülni, de (krém)levesekben vagy egytálételekben is gondolkodhatsz!
Brokkoli, karfiol
Karfiol vagy brokkoli? Imádjuk őket, de a pucolásnál az ő esetükben is elkel egy éles társ, amelyet jól meg tudunk markolni, hogy megfosszuk a zöldségeket masszív száruktól, de a kisebb rózsákra bontás, sőt, az esetleges szeletelés is semmiségnek fog tűnni, ha beszerzel egy ilyen csodaeszközt.
Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!