Így lesz tényleg, de téééényleg finom a finomfőzeléked

Megalkottuk a mindenki által ismert finomfőzelék legízletesebbjét. Minden alkotóelemére bíztunk feladatot, nézd, hogyan működtek közre!

Rájöttem, miért fújjognak a gyerekek, ha a finomfőzelékről esik szó. A fő bűnöst az alapanyagok között találjuk, nem más, mint a karalábé. Ez a gyökérzöldség a húslevesben is gyakran mellőzötté válik, sokan félretolják, otthagyják. Egy apró cserével viszont világsztár fogást faraghatunk a lenézett, vagy csak menzás kajaként emlegetett finomfőziből.

Finomfőzelék - receptért kattints a képre!

Édesen sós

Cukor és zöldségek? Furán hangzik, pedig ha belegondolunk, a legtöbb kínai ételbe kerül nem kevés cukor. Arrafelé úgy tartják, hogy mind a négy alapíznek, sőt az ötödiknek, az umaminak is benne kell lennie mindenben, akkor lehet teljes az életünk. Igazuk van, de szerencsére van egy szuper módja annak, hogy a hozzávalók maguktól is eszméletlen édesek legyenek. Kis vajon karamellizáljuk őket, plusz az édesburgonya és a sok répa is bedobja magát, ha teret adunk nekik.

A finomfőzelék alkotóelemei - receptért kattints a képre!

Színesen szép

A finomfőzelék alapjáraton is csodaszínes. Itt most kapott egy kis turbózást citromsárga és narancssárga répával, zöldborsóval, fehér belsejű édesburgonyával, sárgásabb sima burgonyával és az elmaradhatatlan petrezselyemszórással.

Nagyon gondolkodtam rajta, hogy valami piros még foltokban elférne benne, de ízben nem adta volna magát sem a kaliforniai paprika, sem a paradicsom, a gojibogyóról és a rózsaborsról nem is beszélve. Maximum egy kis hajszálvékonyra vágott cékla, vagy friss céklacsíra kerülhetett volna a tál tetejére, de az ízközösség itt is bőven megkérdőjelezhető lett volna.

Jobb, mint a menzás finomfőzelék - receptért kattints a képre!

Alkotók

A mi finomfőzelékünkben minden alkotóelem beleadott az édességéből, nézzük sorban, mi és hogyan járult hozzá a természetes cukrozáshoz.

Répa: érdemes megkóstolni, mielőtt belekockázzuk a főzelékbe, a legédesebbeket válasszuk ki, ezeket használjuk csak.

Vaj: ez, amin pároljuk úgyis kidobja a tejcukrot, ezen karamellizálódik. Szerencsére a hagyma és a zöldborsó is elég édeskések.

A fehér színű édesburgonya a legnagyobb cukipofa, tényleg, méretre is, de ugye most az ízére gondolunk elsősorban. Ebből viszont nem szabad sárgát használni, annak az íze teljesen más, ami elnyomná a többi hozzávalóét, és színben is olyat dominálna, főleg a répákkal, amitől úgy tűnne, borsós répafőzeléket fogyasztunk.

Mentes

Egy zöldséges főzelék vega fogásnak számít, de simán lehet belőle vegán is, ha a vaj és a tej helyett növényi alternatívákat használunk. Nem kell a rántással sem bajlódnunk, sem elszenvednünk a gyomrunkra mért csapását, ha kukorica- vagy burgonyakeményítővel dolgozunk, sőt a sima burgonyát az étel levével leturmixolhatjuk, így még akár ez is elhagyható. A cukrot pedig már az elején kicsuktuk a buliból, így lett természetesen édes és nagyszerű a finomfőzelékünk.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk