Így lesz tényleg, de téééényleg finom a finomfőzeléked

Megalkottuk a mindenki által ismert finomfőzelék legízletesebbjét. Minden alkotóelemére bíztunk feladatot, nézd, hogyan működtek közre!

Rájöttem, miért fújjognak a gyerekek, ha a finomfőzelékről esik szó. A fő bűnöst az alapanyagok között találjuk, nem más, mint a karalábé. Ez a gyökérzöldség a húslevesben is gyakran mellőzötté válik, sokan félretolják, otthagyják. Egy apró cserével viszont világsztár fogást faraghatunk a lenézett, vagy csak menzás kajaként emlegetett finomfőziből.

Finomfőzelék - receptért kattints a képre!

Édesen sós

Cukor és zöldségek? Furán hangzik, pedig ha belegondolunk, a legtöbb kínai ételbe kerül nem kevés cukor. Arrafelé úgy tartják, hogy mind a négy alapíznek, sőt az ötödiknek, az umaminak is benne kell lennie mindenben, akkor lehet teljes az életünk. Igazuk van, de szerencsére van egy szuper módja annak, hogy a hozzávalók maguktól is eszméletlen édesek legyenek. Kis vajon karamellizáljuk őket, plusz az édesburgonya és a sok répa is bedobja magát, ha teret adunk nekik.

A finomfőzelék alkotóelemei - receptért kattints a képre!

Színesen szép

A finomfőzelék alapjáraton is csodaszínes. Itt most kapott egy kis turbózást citromsárga és narancssárga répával, zöldborsóval, fehér belsejű édesburgonyával, sárgásabb sima burgonyával és az elmaradhatatlan petrezselyemszórással.

Nagyon gondolkodtam rajta, hogy valami piros még foltokban elférne benne, de ízben nem adta volna magát sem a kaliforniai paprika, sem a paradicsom, a gojibogyóról és a rózsaborsról nem is beszélve. Maximum egy kis hajszálvékonyra vágott cékla, vagy friss céklacsíra kerülhetett volna a tál tetejére, de az ízközösség itt is bőven megkérdőjelezhető lett volna.

Jobb, mint a menzás finomfőzelék - receptért kattints a képre!

Alkotók

A mi finomfőzelékünkben minden alkotóelem beleadott az édességéből, nézzük sorban, mi és hogyan járult hozzá a természetes cukrozáshoz.

Répa: érdemes megkóstolni, mielőtt belekockázzuk a főzelékbe, a legédesebbeket válasszuk ki, ezeket használjuk csak.

Vaj: ez, amin pároljuk úgyis kidobja a tejcukrot, ezen karamellizálódik. Szerencsére a hagyma és a zöldborsó is elég édeskések.

A fehér színű édesburgonya a legnagyobb cukipofa, tényleg, méretre is, de ugye most az ízére gondolunk elsősorban. Ebből viszont nem szabad sárgát használni, annak az íze teljesen más, ami elnyomná a többi hozzávalóét, és színben is olyat dominálna, főleg a répákkal, amitől úgy tűnne, borsós répafőzeléket fogyasztunk.

Mentes

Egy zöldséges főzelék vega fogásnak számít, de simán lehet belőle vegán is, ha a vaj és a tej helyett növényi alternatívákat használunk. Nem kell a rántással sem bajlódnunk, sem elszenvednünk a gyomrunkra mért csapását, ha kukorica- vagy burgonyakeményítővel dolgozunk, sőt a sima burgonyát az étel levével leturmixolhatjuk, így még akár ez is elhagyható. A cukrot pedig már az elején kicsuktuk a buliból, így lett természetesen édes és nagyszerű a finomfőzelékünk.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...