Finom, mégis diétás csokidesszertek az ünnepekre

Ki akarna lemondani az édességről, főleg akkor, ha jön a karácsony, és mindenhol az arcunkba tolják majd a finomabbnál finomabb sütiket, szaloncukrokat, csokikat? Ha egészségesen szeretnél élni, akkor sem kell lemondanod róluk – ezek a desszertek például egyaránt kímélik az alakodat, az egészségedet, és az ízlelőbimbóid is kedvelik majd őket.

1. Csokiba mártott aszalt datolya

Csak három összetevőből áll a recept, és pofonegyszerű: a kimagozott datolyákat töltsd meg cukrozatlan mogyoróvajjal (vagy bármilyen magvajjal, amit szeretsz), és vond be őket olvasztott fekete csokival! Ha figyelsz arra is, hogy a datolya ne tartalmazzon extra cukrot (gyakran aszalásnál pluszban is megcukrozzák), akkor már lényegesen csökkentetted a kalóriatartalmát, és bár a datolyában természetes módon is viszonylag sok a cukor, mégis jobban jársz vele, mint egy szelet csokitortával. Esetleg tehetsz magaddal még annyi engedményt, hogy beleforgatod a csokis részt egy kevéske pisztáciába vagy mogyoróba.

2. Csokis avokádópuding

Az avokádó tele van egészséges zsírral, ráadásul ez a recept sem lehetne egyszerűbb: nyomkodj össze egy nagy, puha avokádót, keverd össze két nagykanál fekete kakaóporral, és adj hozzá egy nagykanál juharszirupot vagy jó minőségű mézet! Ha nem elég édes így, akkor tovább édesítheted akár valamilyen cukorpótlóval is. Az avokádópuding tökéletes módja annak, hogy laktató édességet ehess úgy, hogy közben csak egészséges dolgokat viszel be a szervezetedbe. Arra azért figyelj, hogy a kalóriatartalma így is magas – de bármilyen diétába beépíthető.

Banános-csokis avokádó desszert

Bármennyire is hihetetlen, nagyon finom desszert készíthető érett avokádóból. Nagyon egyszerűen elkészíthető csokis mousse desszert, melyet diétázóknak is ajánlok...

Csokis avokádópuding

Ella Woodward nagyszerű szakácskönyvéből van ez a recept, minimális módosításokkal. Ami engem illet, azt hiszem ez a kedvenc édességem. Egyáltalán nem túlzok, ha azt mondom, hogy 5 ...

Kétszínű avokádókrém

Az avokádó bizony nem csak sósan fogyasztható, hanem finomabbnál finomabb édes krémeket is készíthetünk belőle. Ez most egy lime-os-étcsokoládés verzió, de más ízkombinációkkal is ...

3. Fehérjés turmix

Ha még ilyen hidegben is a fél karodat odaadnád egy jeges csokiturmixért, akkor nincs másra szükséged, mint egy adag csokis fehérjeporra, növényi italra tejhelyettesítőként (a zabitalnak és a rizsitalnak egy kis természetes édes íze is van még hozzá), valamint egy kis fagyasztott banánra. Ha nincs fagyasztott banánod, jégkockával is próbálhatod, sőt, az is megoldás, ha a növényi italt fagyasztod le kis kockákban. Már csak egy erősebb turmixgépre lesz szükséged, ami viszi a fagyott és jeges dolgokat is, és máris nyert ügyed van.

Fiatalító epres-szójás fehérjeturmix

Most nagy divat a turmix ill. smoothie ivás, így elég gyakran készítek én is. Ez egy különösen finom, ballasztanyagokban és izoflavonban gazdag ital, a változókorban lévő hölgyeknek, ...

Rostokban gazdag cukormentes turmix

Vacsora helyett gyakran készítek turmixot, így próbálom helyrehozni, ha felszaladnak a kilók. Rostokban és vitaminokban gazdag, így egy fogás, ha ki is marad, annak helyettesítésére ...

Kókuszos-banános chia mag smoothie

A diétám miatt mindennap készítek olyan egészséges turmixot, mellyel egy étkezést helyettesítek. Ezért igyekszem olyan alapanyagokat felhasználni, melyek tartalmazzák a tápértéket, de ...

4. Csokis banánnyalókák

Fejleszd egy kicsit tovább a klasszikus csokis banán receptjét: ahelyett, hogy a felvágott banánt simán csokiba forgatnád, majd lefagyasztanád, szórj fagyasztás előtt rá egy kis mogyorót, gojibogyót vagy kókuszreszeléket is, majd pálcikázd fel, hogy dizájnosabb legyen! Így akár a karácsonyi asztalnál is felszolgálhatod desszertnek, vagy fadíszítés mellé tökéletes nasi lehet.

5. Csokiba mártott perecek

A sós és az édes íz bizonyos ételeknél tökéletesen megfér egymás mellett: ilyen eset a csokis sósperec is, ami nagyon addiktív, úgyhogy érdemes vigyázni vele! Elkészíteni pofonegyszerű: csak olvasztott fekete csokiba kell mártanod a perecek felét, a másik felét pedig hagyhatod „meztelenül”. Minél sötétebb a csoki, annál diétásabb a fogás, és ugyan a perecben egyszerű szénhidrát van, ennyi igazán nem fog megártani karácsonykor.

6. Édesburgonyás brownie

A hagyományos brownie recepthez adj hozzá összenyomott édesburgonyát, a cukrot hagyd el, használj helyette eritritet, és a hagyományos lisztet (vagy egy részét) cseréld ki teljes kiőrlésűre vagy zablisztre, és voilá: kész is az egészséges brownie! A külső része nem lesz olyan ropogós, mint a hagyományos változatnak, de garantáltan nem fogod benne érezni a zöldséget, az íze pedig ugyanolyan jó, mintha egészségtelenebb változatot készítettél volna. Ez nagy sláger lehet a családnál, érdemes lehet először akár titkolni is, miből készült – soha nem fogja kitalálni senki!

Duplacsokis édesburgonyás brownie

Azt már biztosan sokan tudják, hogy az édesburgonyából a sütőtökhöz hasonlóan nagyon finom süteményeket lehet sütni. De csokikrémet próbáltatok már készíteni belőle? Szerintem ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...