Egyedi és különleges karácsonyi ajándék egy Michelin-csillagos élménnyel meglepni a kedvesünket vagy valamelyik más szerettünket. Élmény adni egyébként is menő: nem csak újabb tárgy, amit rakosgatunk otthon, hanem közösen töltött, minőségi idő. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy egy Michelin-csillagos étteremben egy egész csapat dolgozik azon koncentráltan, hogy ne csak egy étkezést költsünk el nálunk, hanem vissza akarjuk térni később is hozzájuk.
Cikkünkben a degusztációs, más néven kóstolómenük árát tüntettük fel. Ezek fix, előre megkomponált ételsorok a Michelin-csillagos éttermekben, amelyek öt, nyolc, tíz vagy akár még több kisebb fogásból állnak össze. Az italokat kérhetjük külön itallapról is, vagy szintén előre meghatározott bor- vagy juice-párosításokkal is, amelyeknek külön árazásuk van.
- A Michelin-csillagosok Matuzsáleme Magyarországon: Costes
Jóformán még azt sem tudtuk itthon, mit jelent az a Michelin-csillag, amikor Gerendai Károly ambícióktól fűtve 2008-ban megnyitotta a Ráday utcai Costest, és 2010-ben óriási meglepetésre megérkezett Magyarországra az első Michelin-csillag. A többi immár gasztrotörténelem. A közelmúltban pedig fontos változás történt az étterem életében:
a Costes-csoportnál dolgozó Rácz Jenő új szerepben tűnt fel, úgynevezett séfpatron lett a Costesben, ezzel egyben az étterem résztulajdonosa is lett. Az étterem mindennapjait a head chef pozícióban egy ifjú tehetség, Koppány Levente tölti be. A Costes él és virul 2023-ban is.
A degusztációs menü ára: 51.990 Ft (borsor és szervízdíj nélkül)
Costes Restaurant
Budapest IX. kerület, Ráday u. 4.
- Rácz Jenő örömkonyhája: Rumour
A Rumour by Rácz Jenő a sztárséf étteremálmának megvalósulása. Az utcafront nélküli, vörös függöny mögé rejtett helyiségben a vendégek félkörívben ülnek egy magas asztalnál, aznap estére egyfajta kis laza közösséget alkotva egy vacsora erejéig. A székekről rálátni a látványkonyha működésére, és “látványkiszolgálás” is zajlik az étteremben, sok kulináris geggel és meglepetéssel, az elejétől a végéig tartó játékkal a látvánnyal, ízekkel és textúrákkal. Minden mozdulat előre megkomponált, de még a zenei lejátszólista is Rácz Jenő ízlését dicséri.
6 fogásos Rumour Pre-Theatre menü 17:15-től 19:30-ig: 39.900 Ft
11 fogásos Rumour Menü 20:00-tól: 59.900 Ft
Budapest V. kerület, Petőfi tér 3-5.
- Sárközi Ákos csillaga: Borkonyha
A Sas utcai Borkonyha több szempontból is különutas a hazai Michelin-csillagosok mezőnyében. Magyarország leglazább, legkötetlenebb hangvételű csillagos éttermében járunk, amit hűen jelez, hogy à la carte kínálatból is választhatunk – mégpedig kifejezetten barátságos áron. A Borkonyha mindig is jól egyensúlyozott a kreatív gourmet konyhák és a bisztró stílus között. Ez nem a fehér cérnakesztyűben csipeszelt fogások világa, habár a kísérletezőkedv és játékosság mindig is a Borkonyha sajátja volt.
A legalacsonyabb árú leves-főétel-desszert ára (ital és szervízdíj nélkül): 17.350 Ft
Degusztációs menü ára (italsor és szervízdíj nélkül): 43.000 Ft
Budapest V. kerület, Sas u 3.
- Esztergom büszkesége: 42
Esztergomot eddig nem emlegethettük a kulináris forrópontok között Magyarországon, de Barna Ádám séf és csapata megszerezte a Michelin-csillagot a 42-ben, ezzel megszületett az első egy Michelin-csillagos étterem egy vidéki magyar városban. Barna Ádám az ország másik csücskéből, Békés megyéből indulva csinált karriert először Ausztriában, aztán a budapesti St. Andreában, míg végül Esztergomba tette át székhelyét, ahol Varga Sándor világjáró foodie-val és étteremtulajdonossal közösen álmodták meg a 42-t, ahol a Hagyomány és inspiráció menü maga Barna Ádám gasztronómiai hitvallása. Egyszerre ismerős és messzire kalandozó ízek, amiért önagában érdemes elutaznunk Esztergomba.
A degusztációs menü ára: 55.000 Ft (borsor és szervízdíj nélkül)
Esztergom, Széchenyi tér 23.
- Szulló Szabina és Széll Tamás kézjegyével: Stand
Hazánk ikonikus séfpárosa a Krisztinavárosban kínálja a hétköznapi(bb) kedvenceket a Stand25-ben, a pesti Standban pedig a high-end menüt. A mindenkori legsikeresebb Bocuse d’Or-versenyőnk, az Európa-bajnok Széll Tamás és Szulló Szabina immár évtizedek óta alkotnak közösen, a két Michelin-csillag pedig a legmagasabb nemzetközi elismerés, amit hazai étterem eleddig ki tudott vívni magának. A “nagy Standba” elmenni önmagában egy ünnep: a legtisztább alapanyagokból a legmagasabb nívón kivitelezett ételek ünnepe. Hivatalosan 8 fogás, de ennél sokkal több ételt szolgálnak fel az üdvözlő- és búcsúzófalatokkal együtt. Gondolnak a vegetariánusokra is!
A degusztációs menü ára: 74.900 Ft (italsor és szervízdíj nélkül)
Stand Restaurant
Budapest VI. kerület, Székely Mihály u. 2.
- Pesti István csúcskonyhája Tatán: Platán Gourmet
Minden optimizmusunkkal sem mertük tavalyig azt gondolni, hogy épphogy megveti a francia Michelin-kalauz a lábát Magyarországon, azonnal kioszt 2 Michelin-csillagot vidéken is. Ez a kisebb csodaszámba menő eredmény megszületett, amivel a tatai Platán Gourmet immár hivatalosan is megkapta azt a minősítést, ami a foodie-k körében eddig is egyértelmű volt Magyarországon. Pesti István menüjén, ha azt olvassuk, hogy vaj és kenyér vagy “krumplis tészta”, egészen biztosak lehetünk benne, hogy egy sosem látott-kóstolt extra fogás érkezik az asztalunkra.
A degusztációs menü ára:
A Flavours and Senses teremben 79.000 Ft (borsor és szervízdíj nélkül)
A Chef’s Table teremben: 87.000 Ft (borsor és szervízdíj nélkül)
Tata, Kastély tér 6.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: 42
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: