A kávéfőző a legjobb barátod reggelente? Akkor itt az ideje, hogy megháláld ezt neki egy alapos tisztítással! Az egyik legfontosabb lépés abban, hogy finom kávét készítsen a kávéfőződ minden nap, illetve megfelelően és hosszú időn át működjön, a vízkőtelenítés. Semmi bonyolult nincs ebben a műveletben, és különleges eszközökre sem lesz szükséged, csak egy természetes tisztítószerre. Hogy mi az? A citromsav!
Mi a vízkő és miért alakul ki?
A vízkőlerakódást a kalcium-karbonát felhalmozódása okozza, amely a legtöbb csapvízben megtalálható. Ha olyan helyen élsz, ahol kemény a víz, ez azt jelenti, hogy sok az oldott ásványi anyag – így a kalcium – benne, ezáltal a vízkő gyorsabban rakódik le. Ennek elkerülésére használhatsz például szűrt vizet a kávéfőzéshez, de azért ne legyen teljesen desztillált, hiszen az emberi szervezetnek szüksége van az ásványi anyagokra, akárcsak a kávénak, mivel ezek kötik meg a kávézaccot, és vonják ki belőle az ízt.
Mi a citromsav?
A citromsav egy természetben előforduló anyag, amely, ahogy a nevéből is kiderül, elsősorban a citrusfélékben található meg. Az élelmiszeripari és az otthoni sütés során történő felhasználása mellett az elmúlt években a környezetkímélő takarítás egyik csodafegyvere lett.
Elsősorban vízkőoldásra használják, és a bolti szerekben is általában ez az egyik összetevő – bár általában ezekbe még kerülnek más vegyi anyagok. A citromsav azonban önmagában is remekül helyt áll, nem kell mellé semmi, és akár a vízforraló, akár a kávéfőző vízkőtelenítésére tökéletesen alkalmas.
Hogyan használd?
Szórj citromsavat a kávéfőző víztartályába, majd öntsd fel vízzel. Az ajánlott mennyiség általában egy evőkanál citromsav 100 ml-enként, így kalkulálj a mennyiséggel annak függvényében, hogy mennyi vízkövet kell eltávolítani.
Ezután kapcsold be a gépet, és várd, hogy a csoda a szemed láttára történjen meg. A folyamat végére teljesen vízkőmentesnek kell lennie a gépednek.
Mit ne használj?
A vízkőtelenítésre használt másik leggyakoribb szer az ecet, azonban ezt általában nem ajánlják vízforralóhoz és kávéfőzőhöz, mivel a feltételezések szerint roncsolhatja a gumitömítéseket. Bár a vélemények megoszlanak ebben a kérdésben, jobb biztosra menni, és elkerülni. A citromsav úgyis mindent megold!
Még többet a kávéról: