Felejts el mindent, amit a kebabról tudsz – Csabányi Attila, a Türkiz étterem üzletvezetője a 24.hu podcastjában

Szinte minden héten esszük, minden sarkon olcsón megvehetjük, mégsem ismerjük az igazi, a valódi, a rendes török döner kebabot. A 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben Csabányi Attila elmondja, hogy milyen is valójában a török konyha, a kebabon túl.

Újabb epizóddal jelentkezett a 24.hu gasztropodcastja, a Filéző: ebben a részben Csabányi Attila, a Türkiz étterem üzletvezetője mondott el mindent, amit eddig még nem hallottunk a török konyháról. Az erős budapesti gyroshagyományokkal szembemenni nem egyszerű, azonban mindenképpen szükség van erre az új vonalra. Többek között erről is szó esik a Filéző legfrissebb részében, kebabrajongók, figyelem!

Felejts el mindent, amit a kebabról tudsz / Fotó: Türkiz Budapest Facebook-oldal

Budapest és a török konyha

„Az első igazi török étterem Budapesten” – olvashatjuk a Türkiz honlapján. Érdekes kijelentés ez egy olyan városban, ahol szinte minden sarkon találhatunk egy gyrost áruló bódét. Persze a kettő még köszönőviszonyban sincs egymással, és az utóbbi helyeken valószínűleg egyáltalán nem olyan ízekkel és élményekkel találkozunk, amelyeknek köze lenne a török konyhához.

Ez egy olyan próbálkozás, ami eddig nem volt

– mondja Csabányi Attila, az étterem üzletvezetője.

És tényleg, a török konyhának ez a része eddig teljesen hiányzott a fővárosból. És ahogy Attila mondja, nem is volt könnyű elhelyezkedni ebben a közegben, fel kellett ugyanis venni a versenyt a török gyorsbüfék (és gyrosbüfék) népszerűségével.

Hagyományteremtés

Attila állítádsa szerinte azonban ez végül nem bizonyult olyan lehetetlen feladatnak. Viszonylag hamar népes vendégközönség alakult ki: rendszeresen megfordulnak az étteremben a budapesti törökök is, de rajtuk kívül is sokan betérnek.

Az üzletvezető szerint mivel az újabb generációk már többet utaznak, informáltabbak, ezért szívesen nyitnak más kultúrák, konyhák és ételek felé. Éppen ezért örülnek neki, hogy nagyon vegyes a közönség, és sok szeretettel várnak mindenkit, aki kíváncsi a török konyha rejtelmeire.

Nagy ország, sok hagyomány

De pontosan milyen is a török konyha? Egy óriási országról van szó, amelyben ugyan fontosak a regionális behatások (különböző módszerek, alapanyagok, stb.), a fő vonalat mégis az anatóliai konyha képviseli. A Türkizben felszolgált ételek nagy része is innen származik.

Szemléletformálás

Egy ilyen nehéz terepen, Budapesten török éttermet vezetni persze nem könnyű, de Attiláék bizakodóak, hiszen igény már most is van arra, hogy megismerjünk valamit az olcsó gyroson túl is.

Nem egy felkapott, trendi helyet szerettünk volna teremteni, hanem egy hagyományt

– hangzik el a cél az üzletvezetőtől.

A teljes beszélgetést a 24.hu oldalán is megtaláljátok, érdemes belehallgatni, hiszen sok más érdekesség elhangzik még a podcast során.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.

Címlapkép: Türkiz Budapest Facebook-oldal


Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!