Újabb epizóddal jelentkezett a 24.hu gasztropodcastja, a Filéző: ebben a részben Csabányi Attila, a Türkiz étterem üzletvezetője mondott el mindent, amit eddig még nem hallottunk a török konyháról. Az erős budapesti gyroshagyományokkal szembemenni nem egyszerű, azonban mindenképpen szükség van erre az új vonalra. Többek között erről is szó esik a Filéző legfrissebb részében, kebabrajongók, figyelem!
Budapest és a török konyha
„Az első igazi török étterem Budapesten” – olvashatjuk a Türkiz honlapján. Érdekes kijelentés ez egy olyan városban, ahol szinte minden sarkon találhatunk egy gyrost áruló bódét. Persze a kettő még köszönőviszonyban sincs egymással, és az utóbbi helyeken valószínűleg egyáltalán nem olyan ízekkel és élményekkel találkozunk, amelyeknek köze lenne a török konyhához.
Ez egy olyan próbálkozás, ami eddig nem volt
– mondja Csabányi Attila, az étterem üzletvezetője.
És tényleg, a török konyhának ez a része eddig teljesen hiányzott a fővárosból. És ahogy Attila mondja, nem is volt könnyű elhelyezkedni ebben a közegben, fel kellett ugyanis venni a versenyt a török gyorsbüfék (és gyrosbüfék) népszerűségével.
Hagyományteremtés
Attila állítádsa szerinte azonban ez végül nem bizonyult olyan lehetetlen feladatnak. Viszonylag hamar népes vendégközönség alakult ki: rendszeresen megfordulnak az étteremben a budapesti törökök is, de rajtuk kívül is sokan betérnek.
Az üzletvezető szerint mivel az újabb generációk már többet utaznak, informáltabbak, ezért szívesen nyitnak más kultúrák, konyhák és ételek felé. Éppen ezért örülnek neki, hogy nagyon vegyes a közönség, és sok szeretettel várnak mindenkit, aki kíváncsi a török konyha rejtelmeire.
Nagy ország, sok hagyomány
De pontosan milyen is a török konyha? Egy óriási országról van szó, amelyben ugyan fontosak a regionális behatások (különböző módszerek, alapanyagok, stb.), a fő vonalat mégis az anatóliai konyha képviseli. A Türkizben felszolgált ételek nagy része is innen származik.
Szemléletformálás
Egy ilyen nehéz terepen, Budapesten török éttermet vezetni persze nem könnyű, de Attiláék bizakodóak, hiszen igény már most is van arra, hogy megismerjünk valamit az olcsó gyroson túl is.
Nem egy felkapott, trendi helyet szerettünk volna teremteni, hanem egy hagyományt
– hangzik el a cél az üzletvezetőtől.
A teljes beszélgetést a 24.hu oldalán is megtaláljátok, érdemes belehallgatni, hiszen sok más érdekesség elhangzik még a podcast során.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép: Türkiz Budapest Facebook-oldal
Még több izgalmas beszélgetés gasztroarcokkal:
- A kebabos, ahová Colin Farrell is mindennapi vendégként tért be – A Hari Kebab vezetője mesélt a 24.hu podcastjában
- „Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott lenni” – a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a Filéző podcastjában
- A bankár, aki inkább sushiszakácsnak állt – Nyul Tamás séf a 24.hu podcastjában