Krémes, lágy, karakteresen sós, mégis valahol enyhén savanykás: mindezeket a tulajdonságokat magában hordozza egy szerény darabka feta sajt. Ha pedig egyszer az alapanyag ilyen sokrétű, legyünk mi is azok a felhasználás és receptalkotás terén. Felejtsük el egy pillanatra a görög salátákat és a többi egyszerű étket, és nyúljunk úgy a feta sajthoz, ahogy még korábban nem tettük. A kezdés nehéz lehet – segítségül hívhatjuk hozzá az alábbi 5 receptet.
Nézd meg galériánkban a feta sajt felhasználásának 5 izgalmas módját!
5 recept, amit egy tömb feta sajtból készíthetsz
Tésztasalátában
Ha nem akarunk a komfortzónánkból túlságosan kilépni, és rajongói vagyunk a tartalmas, laktató salátáknak, akkor mindenképpen tegyük a fetát mediterrán ihletésű tésztasalátákba. Válasszunk valamilyen aprószemű tésztát, keverjük el paradicsommal, olajbogyókkal, amivel csak szeretnénk. A fetát akár marinálhatjuk is előtte némi fűszeres olívaolajban, hogy még komplexebb ízhatást kapjunk. Egy zseniális példarecept ITT található!
Szendvicskrémként
Még egy kicsit az előételek világában maradunk, és lágy, kenhető vagy mártogatható krémet készítünk a fetából. Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint némi tejfölre vagy krémsajtra, amivel fellazíthatjuk a krém állagát, egy erős aprítógépre, amivel elérhetjük a tökéletes állagot és a kedvenc ízesítőinkre, amelyekkel aromát és karaktert adhatunk a fetának. Kerülhet bele sült vagy aszalt paradicsom, friss zöldfűszerek, pesto. Egy kiváló alaprecept ITT található!
Réteskabátban
Valahol az édes-sós határon táncol ez a recept, és valószínűleg ebből nyeri lehengerlő erejének nagy részét. A fetatömb először réteslapokba burkolózik, majd a sütőbe megy, ahol aranybarnára és ropogósra sül. Eddig nincs a receptben talán semmi szokatlan, azonban itt jön a csavar: még frissen, melegen mézet csorgatunk és diót szórunk rá, ezektől egy szinte édességszerű jelleget kap. Jól hangzik? ITT van hozzá a recept!
Zöldségekkel sütve
Több okból is sor kerülhet a feta megsütésére: a forróságban enyhén megpirul és teljesen ellágyul a sajt, ami alkalmassá teheti mártogatásra, kenyérre kenésre, tésztával összekeverésre. Tegyünk mellé olajbogyókat, kapribogyókat, paprikát, hagymát, paradicsomot, majd lássuk el alaposan zöldfűszerekkel, olajjal és fokhagymával. Miután kisült, még frissen használjuk fel, ahogy kedvünk tartja: előételként, levesként, főételként. A sült feta receptje ITT található!
Gyümölcsökkel sütve
De nemcsak zöldségekkel, sósan, hanem gyümölcsökkel, édesen is megsüthetjük a sajtot. Erőteljesen sós aromája kiválóan illik olyan édes alapanyagokhoz, mint például az eper. De próbálkozhatunk áfonyával, őszibarackkal vagy fügével is. Csorgassuk meg bőven mézzel és némi olívaolajjal is. Az epres verzió receptje ITT bújik, ez tovább alakítható kényünk-kedvünk szerint.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több napfényes recept vár: