Egyszerű, nagyszerű, finom hidegkonyhai remek – mi az? Sok minden lehet, a fesztivál szelet biztos közéjük tartozik. Be is került a nagyi készítette kedvencek sorába. És miért ez a neve? Azt unokáim próbálták megfejteni.
Az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Először is a jó pap holtig tanul mondást módosítanám a jó nagymama mindig tanul változatra – legalábbis, ha az unokák étkezéséről van szó. Így vagyok ezzel én is, időnként egy-egy újdonsággal gyarapodik a receptgyűjteményem.
A fesztivál szelet például nem olyan régóta szerepel nálunk a kínálatban, mivel a családba bekerült új nagymamatárs „hozománya”. Amikor vendégségben jártunk nála, ez volt az egyik fogás, és nagy sikert aratott. Miután a receptjét megkaptam, magam is többször elkészítettem, és most, hogy közeleg a húsvét, újra ott a helye az ünnepi asztalon.
Hidegtálat a húsvéti asztalra! >>
Egy kis baki
Igaz, amikor első alkalommal próbálkoztam „fesztiválozni”, egy kis hiba csúszott a folyamatba – talán éppen azért, mert nagyon egyszerű. Már a hűtőben pihent, amikor éppen a sonkáról olvastam valamit. Te jó ég – jutott eszembe –, kimaradt a fesztiválszeletből a sonka! Reménykedtem, hátha még nem dermedt meg teljesen, és utólag hozzákeverhetem a sonkadarabokat.
Nem így történt, a zselatin jó munkát végzett. Most mit tegyek? Először is levágtam egy szeletet, mit mondjak, finom volt úgy is. Nagy baj akkor nincs, lesz egy húsmentes receptünk belőle. Aztán, a húsimádókra gondolva, elhatároztam, teszek egy próbát. Harmadát meghagytam hús nélkül, a többit lábasba szeleteltem, és nagyon enyhe tűz fölött kissé átmelegítettem. Sikerült! A zselatin, tulajdonságának köszönhetően, a meleg hatására „engedett a szorításon”, így könnyedén hozzáadhattam a kimaradt húsfélét. Mehetett a formába, aztán a hűtőbe újra – mintha mi sem történt volna! A többi fázis már tökéletesen működött: megdermedt újra, szeleteltem, feltálaltam, elfogyott (mindkét változat).
Amit mindig is tudni akartál a zselatinról >>
Az unokák szerint…
Végül akkor essék szó a nevéről is. Szóval unokáim úgy okoskodtak, hogy ha a fesztivál valamilyen színes, vidám forgatag, akkor az őzgerincformába szuszakolt fehér, sárga, piros, lila, zöld, barna színegyveleg ennek a jelentésnek nagyon is megfelel. Ha így van, ha nem, én elfogadtam ezt a magyarázatot, és remélem, igazi tavaszi hangulatot varázsol majd a konyhába mindenkinél a sokszínű fesztivál szelet.
Mari nagyi