Fesztivál szelet őzgerincformában

Egyszerű, nagyszerű, finom hidegkonyhai remek – mi az? Sok minden lehet, a fesztivál szelet biztos közéjük tartozik. Be is került a nagyi készítette kedvencek sorába. És miért ez a neve? Azt unokáim próbálták megfejteni.

Az ünnepi asztalon is megállja a helyét

Először is a jó pap holtig tanul mondást módosítanám a jó nagymama mindig tanul változatra – legalábbis, ha az unokák étkezéséről van szó. Így vagyok ezzel én is, időnként egy-egy újdonsággal gyarapodik a receptgyűjteményem.

A fesztivál szelet például nem olyan régóta szerepel nálunk a kínálatban, mivel a családba bekerült új nagymamatárs „hozománya”. Amikor vendégségben jártunk nála, ez volt az egyik fogás, és nagy sikert aratott. Miután a receptjét megkaptam, magam is többször elkészítettem, és most, hogy közeleg a húsvét, újra ott a helye az ünnepi asztalon.

Hidegtálat a húsvéti asztalra! >>

Töltött uborka

Először azért készítettem, mert maradt a többi tál dekorációjából, aztán rájöttem, hogy nagyon jól mutat az asztalon a hidegtálak között és nagy sikere is volt.

Csirkemájas imbisz

Imbizt akkor szoktam készíteni, mikor májpástétomot és franciasalátát is készítek. Így az egészben hagyott májakat a többivel együtt párolom a hagymás zsírban, és a fűszerektől ...

Ehető csibék tojásból

Főzőversenyre is elkészítettem, előételnek, nagy sikert aratott, az akkori újságban szerepeltem ezzel:) nagyon örültem ennek, mert finom, olcsó és próbáld ki, ha vendéget vársz:) vagy ...

Aszpikos tojásos-sonkás zöldség

Reggel a szokásos kérdésemre: "mi legyen a vacsora?" -azt a választ kaptam: "valami könnyű". A lecke feladva, így lapozgatni kezdtem a recepttáramban. Végül erre a Lajos Mari féle ...

Speck Caprese

A klasszikus caprese olaszországban standard helyet foglal el az "antipasto", azaz előételek kategóriában. A friss bivalymozzarella a paradicsommal kitűnő párost alkot, ezt csak valami ...

Édesköményes partyszendvics

Nagyon finom, különleges partyszendvicskék, melyekben a különböző ízek tökéletes harmóniát alkotnak-szerintem. Anyukám hallotta még régebben ezt a receptet a rádióban, Stahl Judit ...

Káptalantóti hidegtál

Gyönyörű kirándulóidőnk volt vasárnap. Az eső csak éppen annyit esett, hogy a Káli-medencében még láthassunk egy szivárványt. A piachoz érve rögtön lehetett látni a helyiek ...

Egy kis baki

Igaz, amikor első alkalommal próbálkoztam „fesztiválozni”, egy kis hiba csúszott a folyamatba – talán éppen azért, mert nagyon egyszerű. Már a hűtőben pihent, amikor éppen a sonkáról olvastam valamit. Te jó ég – jutott eszembe –, kimaradt a fesztiválszeletből a sonka! Reménykedtem, hátha még nem dermedt meg teljesen, és utólag hozzákeverhetem a sonkadarabokat.

Nem így történt, a zselatin jó munkát végzett. Most mit tegyek? Először is levágtam egy szeletet, mit mondjak, finom volt úgy is. Nagy baj akkor nincs, lesz egy húsmentes receptünk belőle. Aztán, a húsimádókra gondolva, elhatároztam, teszek egy próbát. Harmadát meghagytam hús nélkül, a többit lábasba szeleteltem, és nagyon enyhe tűz fölött kissé átmelegítettem. Sikerült! A zselatin, tulajdonságának köszönhetően, a meleg hatására „engedett a szorításon”, így könnyedén hozzáadhattam a kimaradt húsfélét. Mehetett a formába, aztán a hűtőbe újra – mintha mi sem történt volna! A többi fázis már tökéletesen működött: megdermedt újra, szeleteltem, feltálaltam, elfogyott (mindkét változat).

Amit mindig is tudni akartál a zselatinról >>

Az unokák szerint…

Végül akkor essék szó a nevéről is. Szóval unokáim úgy okoskodtak, hogy ha a fesztivál valamilyen színes, vidám forgatag, akkor az őzgerincformába szuszakolt fehér, sárga, piros, lila, zöld, barna színegyveleg ennek a jelentésnek nagyon is megfelel. Ha így van, ha nem, én elfogadtam ezt a magyarázatot, és remélem, igazi tavaszi hangulatot varázsol majd a konyhába mindenkinél a sokszínű fesztivál szelet.

Mari nagyi

Focilabdák Mari nagyitól >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...