Szinte már kívülről fújjuk: amikor betegek vagyunk, sokat kell pihenni és fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra is. Ilyenkor ezek mellett előszeretettel fogyasztunk kiadós komfortételeket is, amelyek melengetik a lelkünket. Ám ezek nem mindig adják meg a szükséges vitaminokat és egyéb tápanyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van – pláne, miközben egy vírussal küzd.
Vannak azonban olyan ételek, amelyek kifejezetten jót tehetnek, ha épp betegek vagyunk, hiszen telis-tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, aminosavakkal és minden jóval, ami segítheti a szervezetünket a küzdelemben. Nézzük, melyek ezek!
Ezeket az ételeket fogyasszuk betegen
Gyümölcsök, zöldségek
Természetesen első helyen említhetjük a gyümölcsöket és zöldségeket. A legjobb, ha ezekből minél többféle típust fogyasztunk: ha odafigyelünk arra, hogy mindenféle szín kerüljön a tányérunkra, akkor már jó úton járunk. A citrusfélék ellátnak minket C-vitaminnal, ami megerősíti az immunrendszert és harcol a baktériumokkal. A sárgarépában – és a többi narancssárga zöldségben – található A-vitamin szintén jót tesz az immunitásnak. Emellett pedig cinket és magnéziumot is bőséggel tartalmaznak.
Fehérjék
Sokan az izomépítéssel azonosítják a fehérjék fogyasztását, de az immunrendszer védekezőképessége szempontjából is kiemelt szerepe van. A fehérjehiány ugyanis megzavarja a szervezetben a T-sejtek és az antitestek termelődését, ezzel pedig gyengíti a védekezőrendszerünket. Ezt elkerülendő, fogyasszunk tengeri ételeket, csirkehúst, vegetáriánusként pedig hüvelyeseket, például babot, csicseriborsót!
Probiotikumok
A jó baktériumokat megtalálhatjuk egyes fermentált élelmiszerekben – például a savanyú káposztában –, illetve a joghurtokban is. És hogy miért érdemes ezeket betegen fogyasztani? Nos, azért, mert csak egy egészséges bélrendszer képes megfelelően tápanyagfelvételre. Ha pedig nem működik minden megfelelően a belekben, a testünk nem fogja tudni megkapni azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van – többek között a gyógyuláshoz.
Még néhány fontos cikk: