Éhesen a Fertő-tó körül – 4+1 étterem, ahová érdemes betérni

Ugyan csak a tó kisebb része a miénk, a Fertő-tó egy remek kirándulóhely. A bicikliseknek nem is kell bemutatni, és bár nem egy strandparadicsom, családi programokra és romantikázásra kiváló. Na meg arra, hogy jókat együnk!

A Fertő-tó egész Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, és több okból is speciális. Kifejezetten sekély vízű tó, partközelben 50-60 centi mély, de a legmélyebb részein is legfeljebb 1,8 méteres.

Adottságai révén sokkal inkább kedvelt kirándulóhely, a kerékpárosok egyik kedvenc helyszíne Magyarországon. Ha nagyokat strandolni nemigen lehet a Fertő-tó magyar szakaszán, tekerni és sétálni nagyon is ideális helyszín.

5 étterem a Fertő-tó közelében, ahová jó ötlet betérni, ha megéheztünk! 

  • Piros muskátlik, fehér fakerítés, kockás abrosz: Bozi-Rozi Csárda 

Idén májusban tart kereken 30 éve nyitva a Bozi-Rozi. Az elsőre meghökkentő név Fertőbozra utal, az étterem pedig a Fertő-parti kerékpárút kedvelt pihenőhelyeként aposztrofálja magát. Nem is ok nélkül, ugyanis megállhatunk csak egy ebédre is, a panzióban pedig akár meg is szállhatunk. Igazi régi vágású vendéglő, hosszú étlappal és csupa olyan fogással, amit el is várunk egy hasonló stílusú helytől. A Cordon Bleu vegyes körettel érkezik, a sertésoldalas kemencében sül, de Rozi és Laci névre is hallgató pecsenyét is kikérhetünk. Aki kedveli ezt a műfajt, biztos választás. 

Bozi-Rozi Csárda / forrás

Bozi-Rozi Csárda 

Fertőboz, Fő u. 24. 

  • Az Esterházy-kastély előtt-után a Gránátos 

A fertődi Esterházy-kastély Magyarország egyik legnépszerűbb történelmi látványossága. Az épületegyüttessel szemben, a Rábensteiner Panziótól, Apartmanháztól és Kávézótól külön, volt testőrségi épületek egyikében működik a Gránátos. Nyáron az étterem teraszát érdemes bevenni, és a több száz éves fák árnyékában elkölteni az ebédet vagy vacsorát. Az étterem nem csak a történelmi helyszín miatt időutazás, stílusában ugyanis a ‘90-es évek vendéglátását idézi, mind az enteriőrt, mind az étlapot illetően. A ház specialitása a Fertő-tavi pontyhalászlé, és az Esterházy Antal herceg ajánlásával kínált húsleves házi májgombóccal, a marhaszelet Esterházy-módra zsemlegombóccal és a házi baracklekváros palacsinta. 

Gránátos Étterem / forrás

Gránátos Étterem 

Fertőd, Joseph Haydn u. 2. 

  • Fertőhomokon Szent Anna vár 

Mintha csak vendégségben járnánk, egy hatalmas családi házban élő vidéki rokonunknál. A leghangulatosabb nyáron kiülni a nádfedeles kis kültéri,különálló asztalokhoz, és élvezni a fogadó vendégszeretetét. A személyzet kedvessége emlékezetes, az ételek pedig abban a biztos mezőnyben indulnak, amit szeret a család 3 és 73 esztendős tagja is. A húslevest több formációban kérhetjük, cérnametélttel, májgaluskával vagy sós palacsintával (ez a fridatto). Specialitásuk a kifejezetten sűrű Fertő-tavi halászlé, és naná, hogy erős a bundás mezőny. 

Szent Anna Fogadó 

Fertőhomok, Akác u. 105. 

  • A környék legmenőbb helye: Tornácos Ház, Hegykő 

A Fertő-tótól dél felé indulva Fertődön és Fertőszéplakon túljőve érjük el Hegykő települést. Érdemes megtenni ezt a kis utat, a Tornácos Ház ugyanis a legjobb fajta vendéglátás képviseli. Az egyszerre rusztikus hangulat és a kortárs, minimalista dizájn szervesen simul egymásba, és a hely minden kis részletéből csak úgy árad a minőségre törekvő igényesség. A Tornácos Ház kiváló gourmet konyhát visz: tökéletesen közérthető, de sokat adnak az esztétikumra is. Éhesen itt biztosan nem maradunk, a Tornécos Ház ínyenckonyhája nem jelent kis adagokat. Aranypaníros rántott szeletet és túrógombócot annál inkább! 

Tornácos Ház, Hegykő / forrás

Tornácos Ház, Hegykő 

Hegykő, Kossuth Lajos u. 74.

  • Igazi lugasos-tornácos vendégfogadó: Nyerges 

Képzeljünk magunk elé egy barátságos, piros muskátlis, fehérre meszelt falú vendégfogadót, és megkapjuk a Nyergest. Az ilyen éttermekben az élmény legalább felét ez a házias, vendéglős hangulat adja, és a nosztalgiafaktor sem marad el: a halászlé kis bográcsban, a rizsköret félgömbben, a hortobágyi palacsinta kötelezően egy karika hegyes erőssel érkezik. Meg is volnánk sértődve itt, ha brassói aprópecsenye vagy a a somlói galuska nem is a hagyományos módon érkezne. Nyerget le, betyárok.

Nyerges Vendégfogadó / forrás

Nyerges Vendégfogadó 

Hegykő, Nyárfa sor 8. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Tornácos Ház


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...