A Fertő-tó egész Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, és több okból is speciális. Kifejezetten sekély vízű tó, partközelben 50-60 centi mély, de a legmélyebb részein is legfeljebb 1,8 méteres.
Adottságai révén sokkal inkább kedvelt kirándulóhely, a kerékpárosok egyik kedvenc helyszíne Magyarországon. Ha nagyokat strandolni nemigen lehet a Fertő-tó magyar szakaszán, tekerni és sétálni nagyon is ideális helyszín.
5 étterem a Fertő-tó közelében, ahová jó ötlet betérni, ha megéheztünk!
- Piros muskátlik, fehér fakerítés, kockás abrosz: Bozi-Rozi Csárda
Idén májusban tart kereken 30 éve nyitva a Bozi-Rozi. Az elsőre meghökkentő név Fertőbozra utal, az étterem pedig a Fertő-parti kerékpárút kedvelt pihenőhelyeként aposztrofálja magát. Nem is ok nélkül, ugyanis megállhatunk csak egy ebédre is, a panzióban pedig akár meg is szállhatunk. Igazi régi vágású vendéglő, hosszú étlappal és csupa olyan fogással, amit el is várunk egy hasonló stílusú helytől. A Cordon Bleu vegyes körettel érkezik, a sertésoldalas kemencében sül, de Rozi és Laci névre is hallgató pecsenyét is kikérhetünk. Aki kedveli ezt a műfajt, biztos választás.
Fertőboz, Fő u. 24.
- Az Esterházy-kastély előtt-után a Gránátos
A fertődi Esterházy-kastély Magyarország egyik legnépszerűbb történelmi látványossága. Az épületegyüttessel szemben, a Rábensteiner Panziótól, Apartmanháztól és Kávézótól külön, volt testőrségi épületek egyikében működik a Gránátos. Nyáron az étterem teraszát érdemes bevenni, és a több száz éves fák árnyékában elkölteni az ebédet vagy vacsorát. Az étterem nem csak a történelmi helyszín miatt időutazás, stílusában ugyanis a ‘90-es évek vendéglátását idézi, mind az enteriőrt, mind az étlapot illetően. A ház specialitása a Fertő-tavi pontyhalászlé, és az Esterházy Antal herceg ajánlásával kínált húsleves házi májgombóccal, a marhaszelet Esterházy-módra zsemlegombóccal és a házi baracklekváros palacsinta.
Fertőd, Joseph Haydn u. 2.
- Fertőhomokon Szent Anna vár
Mintha csak vendégségben járnánk, egy hatalmas családi házban élő vidéki rokonunknál. A leghangulatosabb nyáron kiülni a nádfedeles kis kültéri,különálló asztalokhoz, és élvezni a fogadó vendégszeretetét. A személyzet kedvessége emlékezetes, az ételek pedig abban a biztos mezőnyben indulnak, amit szeret a család 3 és 73 esztendős tagja is. A húslevest több formációban kérhetjük, cérnametélttel, májgaluskával vagy sós palacsintával (ez a fridatto). Specialitásuk a kifejezetten sűrű Fertő-tavi halászlé, és naná, hogy erős a bundás mezőny.
Fertőhomok, Akác u. 105.
- A környék legmenőbb helye: Tornácos Ház, Hegykő
A Fertő-tótól dél felé indulva Fertődön és Fertőszéplakon túljőve érjük el Hegykő települést. Érdemes megtenni ezt a kis utat, a Tornácos Ház ugyanis a legjobb fajta vendéglátás képviseli. Az egyszerre rusztikus hangulat és a kortárs, minimalista dizájn szervesen simul egymásba, és a hely minden kis részletéből csak úgy árad a minőségre törekvő igényesség. A Tornácos Ház kiváló gourmet konyhát visz: tökéletesen közérthető, de sokat adnak az esztétikumra is. Éhesen itt biztosan nem maradunk, a Tornécos Ház ínyenckonyhája nem jelent kis adagokat. Aranypaníros rántott szeletet és túrógombócot annál inkább!
Hegykő, Kossuth Lajos u. 74.
- Igazi lugasos-tornácos vendégfogadó: Nyerges
Képzeljünk magunk elé egy barátságos, piros muskátlis, fehérre meszelt falú vendégfogadót, és megkapjuk a Nyergest. Az ilyen éttermekben az élmény legalább felét ez a házias, vendéglős hangulat adja, és a nosztalgiafaktor sem marad el: a halászlé kis bográcsban, a rizsköret félgömbben, a hortobágyi palacsinta kötelezően egy karika hegyes erőssel érkezik. Meg is volnánk sértődve itt, ha brassói aprópecsenye vagy a a somlói galuska nem is a hagyományos módon érkezne. Nyerget le, betyárok.
Hegykő, Nyárfa sor 8.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Tornácos Ház
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: