Sőt, a sokarcú Ferencváros éttermi élete is menő. Az egyre növekedő rehabilitációs részen egymás után nyíltak az új helyek az elmúlt években. Ennek a fejlődésnek ugyan most gátat szabhat a rezsiválság, de néhány étterem kiállta az idők próbáját, és immár kultikus státuszú. Őket ajánljuk most a 9. kerületben.
- Egy kis Párizs Pesten: Petrus Restaurant
Ferencváros gourmet étterme a francia konyha jegyében, ahol épp olyan természetes a számos csigából készült fogás vagy az osztriga, mint egy egyszerű ravioli vagy a Petrus-féle isteni, franciásan bitang sok vajjal készült krumplipüré. Feke Zoltán kis birodalmában persze semmi sem teljesen egyszerű és megszokott, a séf szereti cifrázni az ételeit, a miliő mégis nagyon emberközeli, a francia brasserie-kre jellemző közérthetőséggel, de sok ínyenc kikacsintással.
Budapest 1094, Ferenc tér 2-3.
- Nem tucat pho: Hànội Xưa
Hànội Xưa [hánoj szua], azaz a „régi Hanoi", Vietnám fővárosa. Az újépítésű társasház alján fellelhető étterem falait a régi Hanoi képei díszítik, és egy autentikus vietnámival van dolgunk. A városban megszaporodott pho leves fókuszú vietnámi éttermekben sokszor találkozhatunk egy bizonyos egyenízzel – nos, a Nagyvárad térhez közeli étterembe nem véletlenül zarándokolnak el más kerületekből is a műfaj kedvelőit. Olykor mégis válasszuk a kicsit, ugyanis a wokos ételek is megérnek egy misét. Van egy bizonyos plusz íz, amit a nagy láng felett hevített, sokat látott wokok tudnak csak.
Budapest, Ernő u. 30-34, 1096
- Back to the roots: Black Cab Burger
A burgerforradalom hozta, és az új trendek sem sodorták el a Mester utcai bázist. A szaftos, "juicy" burgerek rajongóinak Budapest-térképén biztos pont a Black Cab. Nincsen őrült dizájn, állandó figyelemfelkeltés, helyette biztos minőség, és ha Cab vagy Cabbie kezdetű a hamburger elnevezése, a konyha büszkeségeivel van dolgunk. Ne egy Black Cab-látogatás után menjünk balettórára, 200 grammos sercegő marhapogácsák jönnek le a vaslapról, de ide egyszerűen jó újra és újra visszatérni, mert nincsen sallang, csak az atom burgerek.
Budapest 1095, Mester u. 46.
- Beindító hétfő, keddi disznóságunk és a többi nap a Palettában
Erősen hiányozna a Tompa utcából, ha nem lenne, ugyanis sokkal több egyszerű bisztrónál. A Balatonról Budapestre költözött Bezerics Dániel, a balatoni Paletták tulajdonosa azt a szemléletet hozta el Ferencváros „sétálóutcájába", ami miatt anno a keszthelyi Palettát is megszerette a közönség.
Délben délideli menü, rendszeres kinti sütések, tematikus napok, zenés és kultúrestek, egyszóval közösségkovácsolás Paletta-módra. A környékbeliek azért is választják, mert ár-érték-élmény arányban kimagaslik a felhozatalból.
Budapest 1094, Tompa u. 28.
- Gyros görögül: Saloniki Gyros Taverna
Régóta mondjuk, hogy a jó gyros igenis kincset ér. A görög verzióból továbbra is kevesebb akad Pesten, pedig közel áll a magyar ízléshez. Az igazi görög gyros kicsit letisztultabb ízekkel dolgozik, sertéshús opcióval, több tzatzikivel, puha pitával és sok sült krumplival. Ez még önmagában nem jelent minőségjelzőt, de a Saloniki már igen. A Haller utcai streetfoodos igazán megfizethető áron nyújt a kommersz felhozatalnál sokkal jobbat.
Budapest 1096, Haller u. 2.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapfotó: Hànội Xưa / forrás
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: