Ezt a magyar süteményt fogja megkóstolni Ferenc pápa

Vasárnap tart szentmisét Budapesten Ferenc pápa. A világ egyházi főméltósága egy magyar süteménymester különleges desszertjét kóstolhatja majd meg a szentmise után.

A pápa látogatása során egy dunaharaszti cukrászmester, Karl Zsolt süteményét kóstolhatja meg - derül ki a Bors.hu cikkéből. A cukrászmester saját fejlesztésű süteménye az "Egy falat mennyország" nevet viseli, a desszert elkészültének pedig nemcsak a neve, de a története is különleges.

Karl Zsolt 1988 óta dolgozik cukrászként, 1996-ban nyitotta meg saját cukrászdáját. Mint azt a Bors.hu-nak is elmondta, az Eucharisztikus Kongresszus és a Cukrász Ipartestület pályázatot írt ki cukrászok számára a pápalátogatás hivatalos süteményének megalkotására.

A versenyre való jelentkezés egyik feltétele az volt, hogy a nevezett sütemények egyaránt tükrözzék a klasszikus magyar sütemények világát, de jelenjenek meg benne a Bibliában is szereplő magvak, gyümölcsök.

Zsolt így alkotta meg az "Egy falat mennyország"-ot, melynek bejglitészta az alapja, töltelékként pedig aszalványok, datolya, füge, sárgabarack, szilva, valamint kandírozott cseresznye és pörkölt mandula kerül a süteménybe.

A süteménynek könnyen hűthetőnek kellett lennie, mérete kizárólag 5-10 dkg közé eshetett. Zsoltnak nem volt egyszerű dolga, hiszen, amint kiderült, hogy megnyerte a cukrászati versenyt, és több ezer darabot kell majd sütnie a süteményből, rossz hír érkezett: a beszállítók nem tudnak aszalt gyümölcsöt biztosítani, mert elfagyott a termés. Zsolt ezért egyenesen Franciaországból hozatta az aszalt gyümölcsöket. A dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa nagyon örül az elismerésnek.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...