Az ikonikus, nagykunsági kalácsról elnevezett vendéglőben otthonos ízek és otthonos hangulat fogadja a vendégeket. Mármint olyan igazán otthonos, mert olyan helyből van sok, ahol ezt a hatást próbálják elérni, Éváéknál viszont különösebb erőlködés nélkül olyan minden, mint egy vasárnapi ebéd a nagymamánál. A tálalás, az ízek, a hangulat, az ebéd és az ebéd utáni sütemény, minden a családi asztal körül eltöltött délutánok hangulatát idézi. Ehhez pedig olyan magától értetődő módon kapcsolódik a kelt tészta meleg, telt íze, a vajas, vaníliáscukros töltelék, hogy a Ferdinánd még akkor is adekvát választás lenne, ha nem a környék ikonikus desszertjének számítana.
Nézzétek meg a Ferdinánd Bisztróban készült interjúnkat Kálmán Évával:
Születésnap, lakodalom, bármilyen nagy esemény volt, Ferdinánd biztosan került az asztalra
– mondja Kálmán Éva, a Ferdinánd Bisztró szíve-lelke, mikor arról kérdezem, miért épp erről a süteményről nevezték el az éttermüket.
Az is kiderül, hogyha nem is épp az ikonikus kalácsot, de valamilyen süteményt mindig készített Éva nagymamája is a vasárnapi ebéd mellé, ő pedig már kislánykorától figyelte a rutinos mozdulatokat, hosszú évtizedek alatt szívta magába ezeknek a házias ízeknek a titkait. Ahogy erről beszél, arra gondolok, hogy mennyire jó, hogy a környék egyik legjellegzetesebb étele, nekik hála, országos ismertségre tett szert. Milyen jó látni, hogy pont úgy büszkék a Ferdinándjukra, ahogy a nápolyi büszke a baba napoletanara, a portugál a pastel de natara, vagy épp a svéd a fahéjas csigára.
A Ferdinánd maga a megtestesült nagymamasüti!
A kelt tészta telt, gazdag íze, a porcukorral és vaníliáscukorral kikevert vaj, amivel megtöltik, a mazsola, amivel megszórják, a gondosság, amivel készül, és persze bonyhádi piros lábas, amiben megsül, mind azt a jellegzetes, békebeli, szeretettel teli ízvilágot hordozzák magukban, amit mindannyian keresünk, ha az otthonunktól messze járunk.
Éva maga vonja le a mi konzekvenciánkat is: a szeretettől, amivel készítik, attól olyan finom a Ferdinánd.
Sörözőből vendéglő
Mikor arról kérdezem Évát, hogy miért döntöttek a vendéglő mellett, elmeséli, hogy korábban sörözőt vittek a bisztró helyén, de egy ponton felismerték: Kunmadarason már több mint harminc éve nincs rendes étterem, noha a település megérdemelné, hogy legyen egy hely, ahol terített asztal mellett ehetnek valami finomat az emberek. A kezdeti terv házias süteményekről és egytálételekről szólt, azonban hamar világossá vált, hogy az emberek vágynak a frissensültekre, a levesekre (szintén a régióra jellemző a híres kötöttgaluska-leves), így hamar bővítették az étlapjukat.
A klasszikusok mellett, mint a karcagi birkapörkölt vagy épp a pacal csülökkel, van a kínálatban kelttésztás pizza, hamburger és gyros is. Az ötlet, még ha elsőre furcsának is tűnik, teljesen logikus: a helyi háziasszony valószínűleg nem megy étterembe egy zöldséglevesért, de egy jó pizzáért már igen, és teljesen rendjén van, hogy ezt az igényt is igyekeznek kielégíteni.
Külön szerethető a Ferdinánd Bisztróban, hogy messzire elkerüli az „elvisszük vidékre a fine-diningot” szemléletet.
Ez nyilván abból is fakad, hogy helyi család vezeti az éttermet, másfelől kell hozzá Éváék hozzáállása is: felmérték, mi az, amire valóban szüksége van helyben az embereknek. Az egyetlen, amit talán ők maguk sem sejtettek, hogy erre az otthonos, házias ízvilágra nem csak a környékbeliek lesznek kíváncsiak. Ma már az ország minden szegletéből érkeznek hozzájuk, és szinte alig van olyan hétvége, hogy ne teltházzal üzemelnének. A Ferdinándok egy szempillantás alatt fogynak el, és ha valaki nem csap le elég gyorsan egy kalácsra, akkor könnyen lemaradhat róla, érdemes tehát előre félretetetni belőle.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Fotók: Simon Gábor / Nosalty
Olvass izgalmas interjúkat az oldalról:
- HÁZIMENZA – Mautner Zsófi citromos-kamillás süteménye, amivel nem lehet hibázni
- „Minél kevesebb fűszert használunk, annál jobban megismerjük az étel igazi ízét" – Jeong Kwan buddhista szerzetesasszonnyal beszélgettünk
- „A megalázás vagy a kizsigerelés nem lehet a siker záloga” – Huszár Mátyással és Sajben Csabával a konyhai hierarchiáról beszélgettünk