A fenntartható ruhavásárlás 8 szabálya

Sokat javíthatunk a ruhavásárlási szokásainkon, ha az alábbi kérdéseket feltesszük magunknak.

A fast fashion (vagyis azok a márkák, amiket a legtöbben vásárolunk) kifejezetten környezetszennyezők: nem megfelelő munkaerővel, nem megfelelő körülmények között, káros anyagok felhasználásával, nagy mennyiségben gyártják a ruháikat, ezzel rengeteg hulladékot is termelve. Persze ruházkodni kell, és alapvetően az sem baj, ha az ember olyan cuccokban mászkál, amiket szeret, és tetszenek neki, de érdemes lehet vásárlás előtt elgondolkodni, mennyire van szükségünk egy-egy ruhadarabra. Az alábbi nyolc kérdés segíthet eldönteni, fenntartható-e, ahogyan vásárolunk.

Hordani fogom az üzleten kívül is?

Vannak olyan darabok, amik a próbafülkében megtetszenek, de aztán rájövünk, hogy mégsem a mi világunk, és soha többet nem hordjuk őket. Gondold át, hogy a megvásárolandó darab is ilyen-e, vagy biztos vagy benne, hogy sokat fogod hordani később. Ha online vásárolsz, gondold át, hogy fizetnél-e nagyobb összeget a szállításért – ha igen, akkor tényleg kell az a ruha.

via GIPHY

Kétszer ennyiért is megvenném?

Ha igazán tetszik valami, hajlandóak lennénk az ár kétszeresét is kifizetni érte – ha nem ez a helyzet, akkor bizony nem is kell annyira. Csak azt vedd meg, ami tényleg nagyon tetszik.

Megfelelő most nekem?

Itt a „majd belefogyok” és a „jövőre majd hordom” ruhákra gondolunk. Mindig csak olyan ruhadarabot vegyél, ami éppen akkor tökéletes – hidd el, nem fogsz belefogyni, ha mégis, akkor megveheted jövőre is, és a következő szezonban már lehet, hogy teljesen más lesz a divat is.

Brutálisan olcsó, de teljes áron nem venném meg?

Sokszor az árcédula miatt vásárolunk, és teljes áron nem vennénk meg az adott darabot – ilyenkor inkább hagyd ott, mert csak a szekrényedben fog állni, hiszen valójában nem is tetszik annyira. Ne tévesszenek meg az akciók, hidd el, nincs szükséged a nyolcadik fehér pólóra, pláne akkor nem, ha rossz minőségű.

Illik a stílusomhoz?

Mindenkinek vannak olyan darabjai, amit megvett, mert valaki máson tetszett neki, de aztán soha nem hordta, mert nem tudja beépíteni a ruhatárába, teljesen más a stílusa, mint a többi ruhájának. Ne ess bele ebbe a hibába, tudd, hogy mi áll jól, és milyen ruhákat szoktál egyébként is vásárolni.

via GIPHY

A márkának több mint tíz üzlete van?

Érdemes a helyi, kisebb boltokban vásárolni, nem a nagy multiknál. Bár csábító néha egy-egy divatdarab, azért azzal teszed a legjobbat, ha nem mindig a nagyobb ruhaüzletekben vásárolsz, hanem támogatod a kicsi, helyi eladókat.

Hajlandó vagyok vigyázni erre a ruhára?

A drága ruhák azért (is) maradnak meg tovább, mert nagyon vigyázunk rájuk, hiszen drágák voltak. Ha egy olcsóbb darabbal nem tudod ugyanezt megtenni, hidd el, nem is kell annyira – akkor inkább ne vedd meg. Ha viszont el tudod képzelni, hogy nagy becsben tartod, és ha kilyukad, megvarrod, ha foltos lesz, kitisztíttatod, akkor érdemes lehet belerakni a kosárba, akár szó szerint, akár virtuálisan.

via

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...