5 egyszerű tipp, amivel kevésbé fogod kívánni a cukorkát, a csipszet vagy a hamburgert

Nem minden feldolgozott élelmiszer ördögtől való, de akad jó néhány, ami nagyon káros a szervezetre. A nyugati étrend azonban – amit a legtöbb magyar is követ – nagyon sokban az ilyen ételeken alapul. Ha szeretnél egészségesebben élni, és kicsit leszokni ezekről az ételekről, az alábbi tippek segíthetnek.

Mindig legyenek kéznél egészséges nasik!

A feldolgozott élelmiszereknek két nagyon nagy előnyük van az egészségesekkel szemben: az egyik az, hogy kétségkívül nagyon finomak, a másik pedig az, hogy mindig készen rendelkezésre állnak. Éppen ezért, ha például a nassolásról szeretnél leszokni, akkor érdemes mindig egészséges nassolnivalókat is kéznél tartani, így legalább az egyik előnyt sikerül kilőni a feldolgozott ételek hátrányára. Készíts össze saját készítésű müzliszeleteket, süteményeket, összevágott gyümölcsöket, hogy biztosan ne csábulj el az egyszerűbb megoldás felé.

Készítsd elő az ételeidet a hétre!

Bár két napnyi munkával jár, utána borzasztóan sokat segít az úgynevezett „mealprepping”, azaz az egész heti ebéd és/vagy vacsora előre elkészítése. Hét közben így nem kell azzal vacakolnod, hogy mit egyél, mit főzzél, honnan rendelj, egyszerűen ott van a hűtődben a kész menü. Ha szereted a változatosságot, akkor ne egy-, hanem kétféle ételt készíts, és ezeket váltogasd. A reggeli és a vacsora mindig lehet valami más, ha csak az ebédet akarod elkészíteni, még ezzel is nagyon sok feldolgozott ételt tudsz kigolyózni a mindennapjaidból.

Egyél több zöldséget!

A zöldségek a legegészségesebb ételek a világon, és nem kell hozzá nagy tudás, hogy rájöjjünk: ha többet fogyasztasz belőlük, kevesebb hely marad a gyomrodban a feldolgozott élelmiszereknek. Ez minden más egészséges kajára is igaz: ha többet eszel ezekből, kevésbé leszel éhes, és kevesebb az esélye annak, hogy elcsábulsz az egészségtelen alternatívák felé. Ez a módszer akkor is működik, ha a nassolásodat fognád vissza – mindig tedd tele a tányérodat rengeteg zöldséggel, hogy minél inkább eltelítődj, és kevesebb édességet kívánj.

Mondj le a feldolgozott húsokról!

A magyar konyha a feldolgozott húskészítmények Mekkája, nem is tudjuk, hogy ezek mennyire egészségtelenek. A szalonna, a kolbász, a felvágottak mind-mind rengeteg nátriumot, zsírt és sok tartósítószert tartalmazhatnak. Érdemes ezekből is keveset fogyasztani, ezzel már alapvetően nagyon sokat segíthetünk azon, hogy kevesebb feldolgozott ételt együnk.

Alakítsd át a bevásárló rutinodat!

Nehéz elcsábulni a feldolgozott kaják iránt, ha nem veszel belőlük otthonra – persze egyik pillanatról a másikra nem fog menni a váltás, de fokozatosan kivezetheted őket az étrendedből. Keress egészségesebb alternatívákat azokra az élelmiszerekre, amikről nagyon nehezen tudsz lemondani, amiről meg pláne nem megy, azt vedd meg nyugodtan, és edd, ha jólesik – mértékkel bármit szabad!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...