A fekete retek csúnya és büdös, de mindenben segít télen

Sokan nem ismerik még a fekete retket, pedig ez a különleges, szúrós szagú és markáns ízű zöldség számtalan módon segíthet megőrizni az egészséget.

A fekete retek igazi kincs, igaz, elsőre nem olyan könnyű megbecsülni megjelenése és markáns illata miatt. A hónapos reteknél másfélszer-kétszer nagyobb, a céklához hasonlító, vastag fekete héjjal rendelkező zöldség igazi vitaminbomba, remek ellenszere a megfázásnak, ráadásul az epe működésére is kiváló hatással van. Na de haladjunk sorban!

Mi az a fekete retek?

A fekete retek már az ókori Egyiptomban és Görögországban is ismert volt jótékony hatásai miatt. Remek A-, E-, B- és C-vitaminforrás, tele van kalciummal és magnéziummal, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és vasat is egyaránt tartalmaz. A fekete retek nagyobb zöldségeseknél, de olykor hipermarketekben is kapható, frissességét pedig sokáig megőrzi, így a téli időszakban végig hasznunkra lehet a hűtőben vagy a hűvösebb kamrában tárolva.

Epe- és májproblémákra, de megfázásra is kiváló

Az epeproblémákkal, epekővel küzdő betegeknek sokszor ajánlják a retek mindennapos fogyasztását, a zöldség ugyanis serkenti az epehólyag működését, ezáltal segít megelőzni az epekő kialakulását, de a retek leve képes lehet feloldani vagy szétmorzsolni az epekövet is.

A retekben található ásványi anyagok segítenek a máj regenerációjában, de javallott az emésztési problémákra is, valamit kiváló vízhajtó.

A fekete retek kivonata csepp formájában is kapható, ha úgy érezzük, sehogy sem tudunk megbarátkozni az étel ízével, de szeretnénk kihasználni a szervezetre jótékony hatásait.

Nemcsak szervi problémákra megoldás a retek, de köhögéses felső légúti megbetegedésekre is ajánlott.

Reszelve, mézzel és citrommal egyszerű házi megoldás torokfájás és köhögés ellen

A Házipatika ajánlása szerint kanalazzunk ki egy retket, rakjunk az üregbe 2-3 kanál mézet, majd fedjük le az egészet, és hagyjuk hűtőben állni egy éjszakát. A másnap keletkezett levet köhögésre és torokfájásra is használhatjuk. A retket le is reszelhetjük, elkeverhetjük kis mézzel és némi citrom levével. Igen erős lesz a keverék, de hatásos is!

A fekete retek nyersen fejti ki leginkább hatását. Érdemes felkészülni rá, hogy egy nagyon markáns ízű és még erősebb illatú zöldségről van szó, melyet érdemes lezárt zacskóban tárolni, hogy minél kevésbé legyen érezhető.

Fekete retek mézzel

A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek ...

Ha egyszer megkedveljük, onnantól szinte minden reggelihez vagy vacsorához jól fog esni egy kevés reszelt vagy felkarikázott retek, amely segít, hogy a telet egészségesen, betegségek nélkül vészeljük át.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...