Nyári fejtettbab-leves, ami paradicsomtól és citromtól savanykás

Amikor a magyarosra, háziasra és laktatóra vágyó éned találkozik a nyárias, kicsit könnyedebb fogásokra ácsingózó énvalóddal, akkor tálald fel neki ezt a fejtettbab-levest, mely tejföltől / joghurttól meg citromtól nyer egy kis savanykás svungot, sőt, kerül bele paradicsom is, a nehéz füstölt hús viszont egyáltalán nem feltétele.

A nyári bableves ereje a fejtett babban, a paradicsomban és a citromban rejlik, na és persze a sok tejfölben vagy joghurtban, amik lágyan krémessé teszik a bablevest. Ez a leves tényleg nem követeli meg a belefőtt füstölt húst, így csak azok válasszák azt a verziót, akik képtelenek lemondani a húsról. Tálalhatjuk forrón, de kicsit pihentetve, langyosan lesz az igazi.

Nyári fejtettbab-leves, teljes recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

A nyári bableves abban különbözik a klasszikus bablevesünktől, hogy nem tartalmaz főtt, füstölt húst, így a védjegyévé vált füstös íz helyett a friss, nyári paradicsom teszi édeskésebbé, a frissen facsart citromlé és a tejföl vagy joghurt pedig enyhén savanykássá.

Tipp: ne felejtsük el belefőzni a zellergumó és a petrezselyemgyökér zöldjét sem, fantasztikus ízt kölcsönöznek bablevesünknek!

Hozzávalók:

400 g fejtett bab, 4 közepes db sárgarépa, 3 közepes db fehérrépa (a zöldjét is használjuk fel), 1 kis db zeller (a zöldjét is használjuk fel), 1 közepes fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 közepes db paradicsom, 3 db babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál borsikafű (vagy kakukkfű), 1 db zellerlevél (csokor, összekötve, hozzáfőzve a leveshez), 1 fél citromból nyert citromlé, 200 g tejföl, só, bors
+ 150 g füstölt tarja (opcionális, csak húsimádóknak)

Nyári fejtettbab-leves, teljes recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Elkészítés:

A babot lefejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk. Ha nehezen birkózunk meg a hüvelyesekkel, éjszakára beáztatjuk. A babot kifejtjük, leöblítjük, fazékba szórjuk.

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd egészben hagyjuk őket. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd 2-3 cm-es darabokra karikázzuk vagy kockázzuk őket. A zellergumó és a fehérrépa zöldjét leöblítjük, majd spárgával vagy cérnával összekötjük.

Nyári fejtettbab-leves, teljes recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

A zöldségeket, a hagymákat és a fejtett babot kevés olajon megfuttatva átkeverjük, majd hozzáadunk 1,5 liter zöldségalaplevet. Beletesszük a fűszernövény-csokrokat, a babérleveleket, egy csipet borsikafüvet vagy kakukkfüvet. Sózzuk, fekete borsot őrlünk hozzá. Először nagy lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a hőt, és közepesnél kicsit enyhébb lángon, lefedve főzzük.

Amikor a bab már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomokat, majd további 15 percet főzzük. Kivesszük a hagymát, a babérleveleket és a fűszernövény-csokrokat a levesből, majd finoman hozzámerjük a leveshez a tejfölt is.

A legjobb, ha a tejfölt egy nagy merőkanál forró lével kikeverjük, és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós, majd újra összeforraljuk.

Nyári fejtettbab-leves, teljes recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Fedő nélkül, közepes hő felett, gyakran megkeverve további 4-5 percig főzzük, végül megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, egy darab citrom frissen facsart levével savanyítjuk.

Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel. Karikázhatunk mellé csípős zöldpaprikát is, de további tejfölt vagy joghurtot is kínálhatunk hozzá. Friss kenyérrel tálaljuk.

Ha másféle bablevesre vágynál:

Recept és fotók: Hering András

A nyári bableves receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek