Ezek a legrosszabb fehérjeforrások cukorbetegek számára

A cukorbetegek számára az étrend összeállítása nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak a szénhidrátok bevitelére kell odafigyelniük, hanem az sem mindegy, hogy a többi tápanyagból mennyit, illetve milyen mennyiségben fogyasztanak – ez igaz például a fehérjékre is.

Azzal (szinte) mindenki tisztában van, hogy a fehérjék létfontosságúak az izomnövekedés, az immunrendszer egészsége, illetve a szövetek épsége szempontjából. Azt azonban már kevesen tudják – még az érintettek közül is –, hogy ezek a mikrotápanyagok nagyban befolyásolják azokat, akik cukorbetegséggel élnek. Tény, hogy nem magára a vércukorszintre van hatásuk, de szabályozzák, hogy a vércukorszint hogyan reagál a szénhidrátokra. A fehérjék ugyanis lelassítják az emésztést, így segíthetnek kordában tartani a vércukorszintben bekövetkező hirtelen változásokat. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen fehérjéket választunk ehhez, hiszen az egyes típusok más és más hatással lehetnek erre a folyamatra.

A fehérjék tehát elengedhetetlenek a cukorbetegek számára, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy némelyik fehérjeforrásban – különösen az állati eredetűekben – sok a telített zsír. Egy, a PLOS Medicine-ben megjelent kutatás pedig azt mutatja, hogy a telített zsírok hozzájárulhatnak a cukorbetegek inzulinrezisztenciájához, míg a telítetlen zsírok javíthatják az inzulinérzékenységet. Ezek alapján az alábbi fehérjeforrások számítanak rossz választásnak a cukorbetegek számára.

Forrásunk volt.


Még több fehérje:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...