Fehérjében gazdag ételek, ha nem kedveled a tojást

Ha nem szereted, vagy éppenséggel allergiás vagy a tojásra, akkor egy igen fontos fehérjeforrástól esel el. Szerencsére jó pár olyan növényi alapanyag akad, mely dúskál fehérjében, lássuk.

A fehérjék a szénhidrátok és a zsírok mellett a harmadik makrotápanyag-csoport, szervezetünk egyensúlyához feltétlenül szükségünk van rájuk. Szerepet játszanak az izmok felépítésében, az enzimek, a hormonháztartás működésében, sejtjeink felépítésében, transzportfolyamatokban, szervezetünk védekezőfunkcióiban stb. Ezért is elengedhetetlen, hogy kellő mennyiséget vigyünk be fehérjéből a szervezetünkbe.

Fehérjében gazdag ételek, ha nem kedveled a tojást

Egy főtt tojás például 6 gramm fehérjét tartalmaz, de sok más növényi élelmiszer is kínál ugyanennyit vagy még többet. Nézzük, melyek ezek, és hogyan készítsük el őket.

Csicseriborsó

A csicseriborsó remek alapanyag, hiszen készíthetünk belőle hummuszt, feldobhatjuk vele salátáinkat, beletehetjük egy levesbe, de akár pörköltet is varázsolhatunk belőle. A csicseriborsó átlagos felnőtt adagja közel 8 gramm fehérjét biztosít.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Lencse

Teljesen lényegtelen, hogy a vörös, a barna, a zöld vagy a fekete változatát választod, hiszen mindegyikből egy fél csészényi 8 gramm fehérjét ad. A lencse rendkívül sokféleképpen elkészíthető, ráadásul sokkal gyorsabban megfő, mint a bab, így akár időt is spórolhatunk vele. Készítsünk belőle curry-t, dahlt, sima, egyszerű főzeléket, levest vagy salátát.

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Tökmag

Egy adag tökmagban összesen 8,5 gramm fehérje található, továbbá remek cink-, vas-, réz-, magnézium-, kálium- és szelénforrás. Kiváló nassolnivaló, így akár magában is fogyaszthatjuk, de remekül feltudjuk vele dobni a salátáinkat, süteményinket vagy éppenséggel a sós rágcsálnivalókat.

Sokmagvas paleo buci

Paleo-életünk egyik kincse, amivel megoldjuk a "de hát nem bírom kenyérféle nélkül"-problémát.:) Finom, mellékízmentes, szuperegészséges, rostdús, igazi kis különlegesség.

Granola házilag

A bolti granolákkal az a baj, hogy legtöbbször tele van cukorral, ezzel szemben a házilag készített verziónál mi tudjuk szabályozni, hogy mennyit adunk hozzá. Mert azért kell bele, hogy ...

Cheddar sajt

Bármennyire is hihetetlen, a cheddar sajt kiváló fehérjeforrás, hiszen adagonként 7 gramm található benne.

Ezen kívül más hasznos tápanyagokat is tartalmaz, mint például a kalcium, a cink, a foszfor, valamint az A - és B12-vitamin.

Mivel sokféle változata létezik, ajánlatos az alacsonyabb zsírtartalmú változatot választani.

Rozmaringos-chilis sajtropogós

Jóuram kedvenc receptje, eddig csak azért nem került fel, mert vendégeknek sütöttük és nem maradt fotóznivaló. Most magunknak csináltuk, így megmenekült belőle egy kevés másnapra. ...

Quinoa

Ez a teljes kiőrlésű gluténmentes álgabona egyre népszerűbb Magyarországon is. Csészénként körülbelül 7 és fél gramm fehérjét tartalmaz, és remek rostforrás. Szerencsére nagyon könnyen készíthető, legalább annyira, mint a rizs. Mivel önmagában igen ízetlen, ezért célszerű salátákhoz, húsok mellé vagy töltött zöldségekben felhasználni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Finom alapanyagokat itt találsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...