A fehérjék a szénhidrátok és a zsírok mellett a harmadik makrotápanyag-csoport, szervezetünk egyensúlyához feltétlenül szükségünk van rájuk. Szerepet játszanak az izmok felépítésében, az enzimek, a hormonháztartás működésében, sejtjeink felépítésében, transzportfolyamatokban, szervezetünk védekezőfunkcióiban stb. Ezért is elengedhetetlen, hogy kellő mennyiséget vigyünk be fehérjéből a szervezetünkbe.
Egy főtt tojás például 6 gramm fehérjét tartalmaz, de sok más növényi élelmiszer is kínál ugyanennyit vagy még többet. Nézzük, melyek ezek, és hogyan készítsük el őket.
Csicseriborsó
A csicseriborsó remek alapanyag, hiszen készíthetünk belőle hummuszt, feldobhatjuk vele salátáinkat, beletehetjük egy levesbe, de akár pörköltet is varázsolhatunk belőle. A csicseriborsó átlagos felnőtt adagja közel 8 gramm fehérjét biztosít.
Lencse
Teljesen lényegtelen, hogy a vörös, a barna, a zöld vagy a fekete változatát választod, hiszen mindegyikből egy fél csészényi 8 gramm fehérjét ad. A lencse rendkívül sokféleképpen elkészíthető, ráadásul sokkal gyorsabban megfő, mint a bab, így akár időt is spórolhatunk vele. Készítsünk belőle curry-t, dahlt, sima, egyszerű főzeléket, levest vagy salátát.
Tökmag
Egy adag tökmagban összesen 8,5 gramm fehérje található, továbbá remek cink-, vas-, réz-, magnézium-, kálium- és szelénforrás. Kiváló nassolnivaló, így akár magában is fogyaszthatjuk, de remekül feltudjuk vele dobni a salátáinkat, süteményinket vagy éppenséggel a sós rágcsálnivalókat.
Cheddar sajt
Bármennyire is hihetetlen, a cheddar sajt kiváló fehérjeforrás, hiszen adagonként 7 gramm található benne.
Ezen kívül más hasznos tápanyagokat is tartalmaz, mint például a kalcium, a cink, a foszfor, valamint az A - és B12-vitamin.
Mivel sokféle változata létezik, ajánlatos az alacsonyabb zsírtartalmú változatot választani.
Quinoa
Ez a teljes kiőrlésű gluténmentes álgabona egyre népszerűbb Magyarországon is. Csészénként körülbelül 7 és fél gramm fehérjét tartalmaz, és remek rostforrás. Szerencsére nagyon könnyen készíthető, legalább annyira, mint a rizs. Mivel önmagában igen ízetlen, ezért célszerű salátákhoz, húsok mellé vagy töltött zöldségekben felhasználni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Finom alapanyagokat itt találsz: