Ezekre a lisztekre cseréld le a fehéret, ha fogyni akarsz

Szerencsére a fehér liszt könnyen helyettesíthető a diéta során, hiszen remek alternatívái vannak, melyek ízben és állagban is hasonlítanak rá.

A diéták egyik első pontja, hogy hagyjuk el a fehér liszttel készült ételeket, ezzel azonban rengeteg finomság kiesik, ami igencsak megnehezíti az életünket. Ráadásul az sem segít, hogy ezáltal házon kívül is nehezebb lesz enni a barátainkkal, hiszen a legtöbb vendéglátóhelyen igencsak kedvelt alapanyag a sima liszt. Persze manapság már könnyedén felkereshetünk olyan éttermeket, melyek száműzték a glutént a konyhájukból.

Ezekre a lisztekre cseréld le a fehéret, ha fogyni akarsz

De mi történik akkor, ha otthon szeretnénk jókat enni, és olyan ételeket is el akarunk készíteni, melyeknek egyik alapösszetevője a fehér liszt? Szerencsére akad néhány nagyon jó helyettesítője a fehér lisztnek, amivel nem kell a teljes receptet újraírnunk, mégis finom és megfelelő állagú lesz a végeredmény.

Teljes kiőrlésű tönkölyliszt

A teljes kiőrlésű lisztek hántolatlan gabonából és csírából készülnek. A maghéj és a csírák feldolgozása magasabb rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmú őrleményt eredményez, ezért ennek fogyasztása jóval egészségesebb, mint a fehér lisztté. Mivel a teljes kiőrlésű lisztnek magasabb a zsírtartalma, ezért avasodásra hajlamosabb, rövidebb ideig lehet tárolni.

Toszkán csokoládétorta

Ez a recept osztatlan örömet okozott mindkét Országunkban :), gyerekek és felnőttek között egyaránt.  Eredetileg a kapott receptem 30 dkg cukrot és 6 tojást ír. De mi nem rajongunk ...

A teljes kiőrlésű lisztekből készült ételek íze kissé savanykás. Ugyanúgy felhasználható, mint a fehér liszt, süthetünk, főzhetünk vele tulajdonképpen bármit, amihez liszt szükséges.

Zabliszt

A zabliszt B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is. Savlekötő hatása ismert, és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében.

A zabpehelyből, őrléssel készül a zabliszt is, amelyet felhasználhatunk sütéshez, főzéshez, kenyér, péksütemények vagy krémek készítéséhez, illetve ételek sűrítéséhez egyaránt. Amennyiben kenyeret, pékárut készítünk, akkor az alapvetően sikérmentes zablisztet más, sikért tartalmazó liszttel szükséges keverni.

Rozsliszt

A rozsliszt tökéletesen helyettesíti a fehér lisztet, melyet a legtöbbször kenyérsütéshez használják, de sütemények alapja is lehet. Az alaprecepteknél 1/3 arányban szokás a búzalisztet helyettesíteni vele.

Kutatások szerint a teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyerek bizonyítottan fogyást támogató hatással bírnak, emellett kiemelkedő mangán-, rost- és riboflavinforrások. Ezen kívül alacsony glikémiás indexük van, így nem dobják meg hirtelen a vércukorszintet, és hosszan elnyúló teltségérzetet okoznak.

Hajdinaliszt

Mivel a hajdinaliszt nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Természetesen mindenkinek nagyon ajánlott, hiszen számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Magas a flavonoidtartalma, amely a C-vitamin felszívódását segíti a szervezetben, jelentős magnéziumtartalma megakadályozza a magas koleszterinszint és vérnyomás kialakulását, erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert. Antioxidánsokat is tartalmaz, és alacsonyan tartja a vércukorszintet. Az ételeknek érdekesen finom, friss, diós ízt ad.

Hajdinás blini

Tradicionális orosz palacsinta hajdinalisztből, élesztővel. Feltétnek én füstölt tokhalat használtam, de isteni lazaccal, heringgel vagy bármilyen más hallal is. Sőt, mivel a tészta ...

Forrásunk volt.


Még több fogyókúra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...