A gyönyörök krémlevese, amitől másképp nézel majd a fehér babra

Ugyan ki gondolná, hogy fehér babból olyan tökéletes krémlevest lehet készíteni, amihez még tejszín és tejföl sem kell? A hír igaz, a következő, élénk narancssárgában pompázó levest ez a közkedvelt hüvelyes teszi ellenállhatatlanul finommá.

A téli hidegben szinte epekedünk a finom, meleg, tartalmas levesek után, tény azonban az is, hogy egy hosszú, átdolgozott nap után nincs kedvünk három órát állni a tűzhely felett, míg megfő a húsleves. Veganuár alkalmából egy különleges, mégis egyszerű és könnyen elkészíthető zöldséges krémleves receptjét hoztuk el, amelynek két fő bástyája a paradicsom, valamint a fehér bab lesz.

A sült paradicsomos fehérbab-krémleves teljes receptjét itt találod! (Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

A sült paradicsomos fehérbab-krémleves nemcsak azért szuper választás, mert fél óra alatt elkészül, de azért is, mert általa új szintre emelhetjük azt a tudást, amit eddig a krémlevesekről tudtunk: nem feltétlenül kell ahhoz tejszín vagy tejfölös habarás, hogy létrejöjjön a krémes állag, elég csak egy jól megválasztott alapanyag.

A fehér babnak sok fajtája létezik: van sötétbab, lima bab, de cannellini bab is. Nekünk mind nagy kedvencünk enyhe ízük és gazdag textúrájuk miatt. Ha konzerv babot használunk (ami már eleve meg van főzve), valóban tökéletes állagot érhetünk el. A sült paradicsom pedig a bab ízével tökéletes egyveleget alkot!

Mi kell hozzá?

A sült paradicsomos fehérbab-krémleves teljes receptjét itt találod! (Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

50 dkg koktélparadicsom vagy sima paradicsom, 1 nagy fej fehér hagyma (negyedelve), 6 gerezd fokhagyma, 1 marék bazsalikom, koriander ízlés szerint, 4 szál menta (opcionális), 570 gramm fehérbab (2 konzerv), 5 dl zöldség alaplé, só és bors ízlés szerint, , 1 kávéskanál koriandermag (őrölt), 1 kávéskanál római kömény, 1 evőkanál füstölt pirospaprika, 70 gramm sűrített paradicsom (kis konzerv), 200 gramm tortillachips (tálaláshoz), 2 db lime, 4 evőkanál paradicsomos salsa (opcionális)

A salsához: 1 nagy db paradicsom, 1 kis fej lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, koriander ízlés szerint, 1 marék bazsalikom, 1 marék menta, só és bors ízlés szerint, 1 fél lime-ból nyert limelé, 2 evőkanál olívaolaj, chili ízlés szerint

A sült paradicsomos fehérbab-krémleves teljes receptjét itt találod! (Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A koktélparadicsomokat tegyük sütőtálba a hagymával, a fokhagymával és a bazsalikommal. Locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval, borssal.
Tegyük be a sütőbe, és süssük 30 percig.

A babkonzervet szűrjük le, csöpögtessük le a felesleges folyadékot, majd jól öblítsük át.
Tegyük egy fazékba a paradicsompürével és a fűszerekkel együtt. Öntsük fel a zöldségalaplével, és kissé forraljuk össze.

A sült paradicsomos fehérbab-krémleves teljes receptjét itt találod! (Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

Vegyük ki a paradicsomot a sütőből, és kanalazzuk át a babos alaphoz. (Vigyázzunk, mert nagyon meleg!) Keverjük össze, és adjunk hozzá még egy marék friss bazsalikomot és koriandert.

Főzzük 10-12 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük teljesen simára. Nyomjunk hozzá egy fél lime-ot, és ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges. Paradicsomsalsával és tortillachips-szel tálaljuk.

A sült paradicsomos fehérbab-krémleves teljes receptjét itt találod! (Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

A salsához a paradicsomokat és a hagymákat jó apróra vágjuk. A fűszernövényeket szintén nagyon finomra aprítjuk, egy tálkában pedig alaposan összekeverjük őket.
Ízlés szerint sóval, borssal, chilivel olívaolajjal és limelével ízesítjük.

A sült paradicsomos fehérbab-krémleves teljes receptjét itt találod! (Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

A sült paradicsomos fehérbab-krémleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes recept itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...