A téli hidegben szinte epekedünk a finom, meleg, tartalmas levesek után, tény azonban az is, hogy egy hosszú, átdolgozott nap után nincs kedvünk három órát állni a tűzhely felett, míg megfő a húsleves. Veganuár alkalmából egy különleges, mégis egyszerű és könnyen elkészíthető zöldséges krémleves receptjét hoztuk el, amelynek két fő bástyája a paradicsom, valamint a fehér bab lesz.
A sült paradicsomos fehérbab-krémleves nemcsak azért szuper választás, mert fél óra alatt elkészül, de azért is, mert általa új szintre emelhetjük azt a tudást, amit eddig a krémlevesekről tudtunk: nem feltétlenül kell ahhoz tejszín vagy tejfölös habarás, hogy létrejöjjön a krémes állag, elég csak egy jól megválasztott alapanyag.
A fehér babnak sok fajtája létezik: van sötétbab, lima bab, de cannellini bab is. Nekünk mind nagy kedvencünk enyhe ízük és gazdag textúrájuk miatt. Ha konzerv babot használunk (ami már eleve meg van főzve), valóban tökéletes állagot érhetünk el. A sült paradicsom pedig a bab ízével tökéletes egyveleget alkot!
Mi kell hozzá?
50 dkg koktélparadicsom vagy sima paradicsom, 1 nagy fej fehér hagyma (negyedelve), 6 gerezd fokhagyma, 1 marék bazsalikom, koriander ízlés szerint, 4 szál menta (opcionális), 570 gramm fehérbab (2 konzerv), 5 dl zöldség alaplé, só és bors ízlés szerint, , 1 kávéskanál koriandermag (őrölt), 1 kávéskanál római kömény, 1 evőkanál füstölt pirospaprika, 70 gramm sűrített paradicsom (kis konzerv), 200 gramm tortillachips (tálaláshoz), 2 db lime, 4 evőkanál paradicsomos salsa (opcionális)
A salsához: 1 nagy db paradicsom, 1 kis fej lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, koriander ízlés szerint, 1 marék bazsalikom, 1 marék menta, só és bors ízlés szerint, 1 fél lime-ból nyert limelé, 2 evőkanál olívaolaj, chili ízlés szerint
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A koktélparadicsomokat tegyük sütőtálba a hagymával, a fokhagymával és a bazsalikommal. Locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval, borssal.
Tegyük be a sütőbe, és süssük 30 percig.
A babkonzervet szűrjük le, csöpögtessük le a felesleges folyadékot, majd jól öblítsük át.
Tegyük egy fazékba a paradicsompürével és a fűszerekkel együtt. Öntsük fel a zöldségalaplével, és kissé forraljuk össze.
Vegyük ki a paradicsomot a sütőből, és kanalazzuk át a babos alaphoz. (Vigyázzunk, mert nagyon meleg!) Keverjük össze, és adjunk hozzá még egy marék friss bazsalikomot és koriandert.
Főzzük 10-12 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük teljesen simára. Nyomjunk hozzá egy fél lime-ot, és ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges. Paradicsomsalsával és tortillachips-szel tálaljuk.
A salsához a paradicsomokat és a hagymákat jó apróra vágjuk. A fűszernövényeket szintén nagyon finomra aprítjuk, egy tálkában pedig alaposan összekeverjük őket.
Ízlés szerint sóval, borssal, chilivel olívaolajjal és limelével ízesítjük.
A sült paradicsomos fehérbab-krémleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes recept itt: