Ha februári alapanyagokat keresünk, egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk: talán ebben a hónapban, a tél legvégén kapható a legkevesebb éppen szezonális zöldség és gyümölcs. Vannak olyan termények, amik már nagyon a végét járják a tavasz előtt, míg mások még bőven el sem kezdtek beérni. Így minden elrejtett zugba be kell néznünk, hogy mégis találjunk néhány februári alapanyagot.
Nem csoda, hogy ritkán fordul meg a konyhánkban a feketegyökér, hiszen a nagyobb élelmiszerboltokban egyáltalán nem is kapni, a piacokon pedig csak nagy szerencsével találhatunk rá.
Mégis megéri felkutatni ezt a különleges növényt, mert tele van olyan fontos tápanyagokkal, amelyekre tél végén nagy szükségünk lehet.
Összetett szénhidrátok bújnak meg benne, ezen kívül pedig igen gazdag ásványi sókban: káliumot, kalciumot, foszfort és vasat is tartalmaz.
Amennyiben feketegyökeret vennénk, keressük termelői piacokon: olyan zöldséget válasszunk, ami szép egyenes, és nem göcsörtös. Felhasználás előtt mossuk le róla alaposan a földet, majd folyó víz alatt pucoljuk meg, mert ragadós lé fog kifolyni belőle. Felhasználása és íze nagyjából megegyezik a spárgáéval: párolhatjuk, főzhetünk belőle levest, és köretnek is megsüthetjük.
Ugyan szinte egész évben ott csücsül a boltok hűtőpolcain ez a zsenge zöldség (általában szomorú, zacskós kiszerelésben), a szezonja az őszi hónapokban kezdődik, és tavasz közepén ér véget.
Tehát nem kizárólagosan februári zöldség, ilyenkor mégis nagyon jól jöhet a konyhában, ha egy frissen fogyasztható alapanyagot keresünk. Ha nem akarunk fóliás uborkát vagy kókadozó retkeket hazavinni, vegyünk inkább egy nagy halom madársalátát.
Készülhet belőle természetesen saláta, teletömhetjük vele a szendvicseinket, és hidegtálak mellé is felkínálhatjuk. Mivel nagyon zsenge zöldség, frissen a legfinomabb. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizze legjobb formáját, tároljuk szakszerűen: ne az egészet mossuk meg, hanem csak annyit, amennyit éppen megeszünk. Tartsuk az eredeti csomagolásában, és fogyasszuk el 2-3 napon belül.
Egész télen a káposztafélék azok, akik megmentenek minket: ezek a leveles zöldségek ilyenkor is folyamatosan kaphatók. És miért használjunk a jól megszokott és ismert kelkáposzta helyett kínai kelt?
Nos, először is az izgalom miatt: a hosszúkás levelekkel kipróbálhatunk új recepteket (pl. ázsiai egytálételek, stir fry, pirított tészta), persze a kelkáposzta helyett is használhatjuk. Ezen túl nagy előnye még, hogy kevésbé puffaszt, mint a sima kel.
Ásványi anyagokban gazdag, és található benne jelentős mennyiségű C-vitamin és karotin is.
És hogy legyen egy tipikus februári gyümölcs is a kosárban, vegyünk néhány grapefruitot is. A savanykás, enyhén kesernyés citrus kiválóan alkalmazható, és bizony nem csak reggeli vagy uzsonna alkalmából.
A gyümölcs kerülhet salátákba (például a korábban említett madársalátával): nagyon jól illik hozzá a lilahagyma, egy enyhébb ecet és valamilyen olajos mag (pl. mandula). És természetesen csordultig van C-vitaminnal, ami kiváló immunerősítővé teszi a gyümölcsöt. Együnk belőle sokat, amíg végre be nem köszönt a tavasz!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Legyünk együtt tudatosabbak: