Miből főzzek? – gyökerek és levelek a februári kedvenceink

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Ha februári alapanyagokat keresünk, egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk: talán ebben a hónapban, a tél legvégén kapható a legkevesebb éppen szezonális zöldség és gyümölcs. Vannak olyan termények, amik már nagyon a végét járják a tavasz előtt, míg mások még bőven el sem kezdtek beérni. Így minden elrejtett zugba be kell néznünk, hogy mégis találjunk néhány februári alapanyagot.

Februári alapanyagok

Feketegyökér

Nem csoda, hogy ritkán fordul meg a konyhánkban a feketegyökér, hiszen a nagyobb élelmiszerboltokban egyáltalán nem is kapni, a piacokon pedig csak nagy szerencsével találhatunk rá.

Mégis megéri felkutatni ezt a különleges növényt, mert tele van olyan fontos tápanyagokkal, amelyekre tél végén nagy szükségünk lehet.

Összetett szénhidrátok bújnak meg benne, ezen kívül pedig igen gazdag ásványi sókban: káliumot, kalciumot, foszfort és vasat is tartalmaz.

Amennyiben feketegyökeret vennénk, keressük termelői piacokon: olyan zöldséget válasszunk, ami szép egyenes, és nem göcsörtös. Felhasználás előtt mossuk le róla alaposan a földet, majd folyó víz alatt pucoljuk meg, mert ragadós lé fog kifolyni belőle. Felhasználása és íze nagyjából megegyezik a spárgáéval: párolhatjuk, főzhetünk belőle levest, és köretnek is megsüthetjük.

Madársaláta

Ugyan szinte egész évben ott csücsül a boltok hűtőpolcain ez a zsenge zöldség (általában szomorú, zacskós kiszerelésben), a szezonja az őszi hónapokban kezdődik, és tavasz közepén ér véget.

Tehát nem kizárólagosan februári zöldség, ilyenkor mégis nagyon jól jöhet a konyhában, ha egy frissen fogyasztható alapanyagot keresünk. Ha nem akarunk fóliás uborkát vagy kókadozó retkeket hazavinni, vegyünk inkább egy nagy halom madársalátát.

Készülhet belőle természetesen saláta, teletömhetjük vele a szendvicseinket, és hidegtálak mellé is felkínálhatjuk. Mivel nagyon zsenge zöldség, frissen a legfinomabb. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizze legjobb formáját, tároljuk szakszerűen: ne az egészet mossuk meg, hanem csak annyit, amennyit éppen megeszünk. Tartsuk az eredeti csomagolásában, és fogyasszuk el 2-3 napon belül.

Kínai kel

Egész télen a káposztafélék azok, akik megmentenek minket: ezek a leveles zöldségek ilyenkor is folyamatosan kaphatók. És miért használjunk a jól megszokott és ismert kelkáposzta helyett kínai kelt?

Nos, először is az izgalom miatt: a hosszúkás levelekkel kipróbálhatunk új recepteket (pl. ázsiai egytálételek, stir fry, pirított tészta), persze a kelkáposzta helyett is használhatjuk. Ezen túl nagy előnye még, hogy kevésbé puffaszt, mint a sima kel.

Ásványi anyagokban gazdag, és található benne jelentős mennyiségű C-vitamin és karotin is.

Grapefruit

És hogy legyen egy tipikus februári gyümölcs is a kosárban, vegyünk néhány grapefruitot is. A savanykás, enyhén kesernyés citrus kiválóan alkalmazható, és bizony nem csak reggeli vagy uzsonna alkalmából.

A gyümölcs kerülhet salátákba (például a korábban említett madársalátával): nagyon jól illik hozzá a lilahagyma, egy enyhébb ecet és valamilyen olajos mag (pl. mandula). És természetesen csordultig van C-vitaminnal, ami kiváló immunerősítővé teszi a gyümölcsöt. Együnk belőle sokat, amíg végre be nem köszönt a tavasz!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...