Farsangi fánkozás olajszag nélkül - ezt a változatot süsd meg!

Egy vidám farsanghoz hozzátartozik a jó fánksütés. Csak ne lenne utána egy napig olajszag a konyhában! Itt a megoldás: a sütőben sült fánk gyors változata.

Az idei évre van egy elképzelésem, nevezhetjük fogadkozásnak is: a fehér kenyeret igyekszem teljesen kizárni az étrendemből. A cukrot is megpróbálom mellőzni, tehát édességet csak korlátozott mennyiségben fogyasztok, és összességében is kisebb adagokat eszem mindenből. Miért írom ezt le? Mert a fogadalomnak az is része, hogy lehetőleg kerülöm az olajban sült ételeket.

Mindeközben meg itt a farsang, a fánk időszaka, amit semmi pénzért nem hagynék ki. Eleve kelt tészta, pluszban még bő olajban kell kisütni. Itt jelezném, hogy aki olajban süti, azzal messzemenőkig egyetértek, hiszen az a hagyományos, jól bevált recept, ami mindenkit visszarepít gondolatban a gyermekkorába.

Gyorsan lekvárral fogyaszd el!

Nem akarom idejekorán megszegni a saját magam elé kitűzött célokat, tehát: ennyi bűnözés már nem engedélyezett, főleg, ha még a tavalyi baracklekvárommal szeretném megkenni a farsangi fánkot. Azt találtam ki, hogy legalább az olajtól eltekintek. Így jön be a képbe a sütős fánk ötlete. Lángost már sütöttem sütőben, de fánkkal még nem próbálkoztam.

Túróval töltsd be a második adagot, ez lesz a legjobb!

A sütős fánknak más nagyon áldásos tulajdonságai is vannak:

  • a sütés után nem terjeng borzasztó, kiszellőztethetetlen olajszag a lakásban,
  • evés közben nem csöpög az olaj a kezünkön és nem megy rá a ruhánkra sem
  • mivel egyszerre több fánk fér egy tepsire, mint egy lábasban, az olajban, rövidebb idő alatt elkészülünk vele, és már ehetjük is!
  • Arra azért ne várjatok, hogy pont olyan lesz, mint az olajban sütött változat, hiszen nem ott sütöttük, de aki arra gondol, hogy ez csak egy bukta szerű élesztős sütemény, annak sincs igaza. A valóság a két vélemény között, valahol félúton van. Rá lehet kapni az ízére!
A túrós mellett málnahabos is készült

Így edd!

  • Azonnali fogyasztásnál elegendő hozzá egy jó nagy adag házi baracklekvár.
  • Ha csak fél óra múlva kerül terítékre, akkor érdemes félbevágni és megtöltenivalamivel. Nálam a porcukorral felvert tejszínhabra esett a választás, amihez két kanál málnalekvárt kevertem. Egy valódi cukrászsütemény lett belőle.
  • Az első sütés után kiderült, hogy magában nem hozza a tőle elvárt formát, ezért a második adagot tejfölös porcukros túróval töltöttem. Ez lett a legjobb az egész projektben. Szerintem bármilyen – csokis, lekváros, pudingos – töltelékkel működik. A tészta sokkal puhább lesz, még másnap is kellemesen puha, ízletes marad. Nem hasonlít a buktára, annál könnyedebb. Így próbáljátok ki a sütős lángost, ezt ajánlom nektek!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...