A fánk lehet egyszerű, kelt tésztás, olajban kisütött finomság, amire egy nagy kanál baracklekvár és egy alapos hintés porcukor kerül. Lehet azonban egy fokkal izgalmasabb dolog is, valamilyen érdekes alapanyaggal a tésztájában. Most ezekre a fánkokra fogunk koncentrálni, és megnézzük, hogy mitől lesz tökéletes a túrós, az almás és a sajtos.
Túrófánk, a maceramentes
Talán sokak azért riadnak vissza a fánksütéstől, mert nem bíznak a kelt tészta kémiájában. Nos, akkor a túrófánk éppen nekik lett kitalálva. Egy egyszerű kevert tészta, amiből aztán apró golyóbisok lesznek, ezeket kell olajban kisütni.
Készülhet hagyományos túróval, de egyre gyakoribb az olasz ricottás verzió is, ami még egyenletesebb állagot ad.
Ugyanis érdemes odafigyelni, hogy milyen túrót használunk a fánkhoz. Ne legyen se túl száraz, se túl nedves (utóbbi esetben nagyon elázik a massza, és túl lágy lesz), és a nagyon nagy rögök sem előnyösek a fánk esetében.
Ráadásul a csörögerajongók sem maradnak recept nélkül: a klasszikus fánkon kívül ugyanis a „forgácsolt” édességbe is tehetünk túrót.
TIPP: Mindig csöpögtessük le a savó nagy részét, illetve törjük össze villával vagy krumplinyomóval a túrót. Ízesítsük citrom- vagy narancshéjjal, úgy még istenibb lesz.
Almafánk, a bundázós
Aki mindenbe szeret gyümölcsöt rakni, annak az almafánk lesz a kedvence. Ez a gyümölcsös finomság ötvözi egy fánk és egy almás pite legjobb tulajdonságait: puha tésztaköntös, édesen savanykás sült alma és fahéjas befejezés.
Az almafánknak általában két verziója létezik: az első, aminek a tésztájába kerül a gyümölcs, a második pedig inkább egy bundázott almát jelent. Amikor közvetlenül beletesszük az almát, figyeljünk arra, hogy a gyümölcs igen nedves, és könnyen eláztatja a tésztánkat. Jobb, ha apró kockákra vágva keverjük bele, így kevesebb vizet enged majd ki magából.
Amikor pedig almát bundázunk, a sűrű, palacsintatésztára hajazó masszába forgatjuk bele a közepesen vastag, hámozott almakarikákat. Itt nem kell aggódnunk az eláztatás miatt, inkább arra figyeljünk, hogy a tésztánk elég sűrű legyen, nehogy lefolyjon a karikákról.
TIPP: mindkét esetben érdemes egy kis citromot csepegtetni az almára. Egyrészt azért, hogy megakadályozza a barnulást, másrészt a kellemes íze miatt is. Használjunk savanykás, kemény húsú gyümölcsöt.
Sajtfánk, a sós kedvenc
Persze azok sem maradnak ki a farsangi mulatságból, akik inkább a sós ízeket kedvelik. Nekik tökéletes választás lesz a sajtfánk, ami az összes közül a leggyorsabb. Tésztája mindössze reszelt sajtból, lisztből és tojásból áll, ezt pedig tovább gazdagíthatjuk fűszerekkel, ahogy tetszik.
Érdemes valamilyen karakteresebb sajtot választani, ugyanis amellett, hogy sokkal jobb ízt ad majd a fánknak, valószínűleg az olvadása is előnyösebb lesz, egy olcsó trappistához képest. Inkább maradjunk a félkemény, zsíros sajtok területén (cheddar, ementáli, edami, maasdamer), ezek ugyanis nem folynak szét annyira.
TIPP: sütés előtt a tésztát mindenképpen pihentessük, így jobban összeérnek benne az ízek, és nem fog szétfolyni a fánk, ha a forró olajba engedjük.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Tökéletesen elkészített ételek, minden alkalomra: