Falnád a csípős paradicsomot? - Egy kutatócsoport éppen azon dolgozik, hogy neked még jobb legyen

Képzeld el, ahogy egy génmanipulációval foglalkozó kutató éppen csípős paradicsomszószt kever otthon és egyszer csak így szól: HEURÉKA! Ez a paradicsom magától is csíphetne!

Bár arra még nem derült fény, mekkora lenne a kereslet a boltokban a csípős paradicsomra, egy ír és brazil tudósokból álló kutatócsoport szerint a mai modern génmanipulációs technológiának köszönhetően viszonylag "egyszerű" módon lehetne kifejleszteni a paradicsom csípős változatát.

A csípős ízért felelős molekulákat kapszaicinnek nevezik, ez a molekula pedig a paradicsomban és a csípős paprikában is egyaránt megtalálható. A különbség az, hogy míg a csiliben ezek a genetikai információk aktívan működnek, addig a paradicsomban ezeket a molekulákat " be kellene kapcsolni". Itt jön képbe a modern technika vívmánya, vagyis aa genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszer.
Valószínűleg a csípős paradicsomra még éveket kell várni, hiszen a kutatók még nem teljesen biztosan abban, valóban képes-e a CRISPR módszer átszabni a paradicsom jelenlegi génállományát.

Receptajánló:

Amennyiben a tudósok sikerrel járnak, úgy a csípős paradicsom nem csak a kulináris élmények kedvelőinek nyújt majd új élvezeteket, hanem a gyógyszeriparnak is, a kapszaicin ugyanis rengeteg fájdalomcsillapítóban és gyógyászati termékben megtalálható alapanyag.

Ezeket olvastad már?

viaIndex,Gizmodo

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...