Fakanálmizéria

A ti nagyikátoknak is külön fakanalai voltak a rántáshoz és a szószos húsok keveréséhez? Hogyan néztek ki a sok igénybevétel után?

Felmerül a kérdés, vajon mennyire higiénikus egy harminc éves fakanál, ami már szinte fekete a sok használat után?! Hiszen szó szerint érezni lehet rajta a hagymás zsír vagy a rántás szagát. Ha valakinek lenne gusztusa lenyalni, még az ízét is megkóstolhatná!

Fakanalat tökéletesen elmosni lehetetlenség. Állítólag mosogatószert nem ajánlott használni hozzá – a szivacs dörzsis fele ugyanis feldörzsöli a fa rostjait, a vegyszer meg beleeszi magát a fába. Mosószeres levest meg ugye nincs kedvünk főzni, pláne fogyasztani. Beáztatni ugyancsak nem jó – megszívja magát vízzel, kiszáradás után elrepedezik, később pedig el is törhet. Mosogatógépbe fából készült edényeket, kanalakat, deszkát alapból nem tehetünk.

Vágódeszka - rossz illatok megelőzése praktika

Olvastad már?

Így lehet mindig rend és tisztaság

Akkor hogyan tisztíthatjuk mégis őket? Hát, pont úgy, ahogy a vágódeszkát. Egy félbevágott citromot kifacsarunk, úgy, hogy maradjon még benne némi spiritusz, kifordítjuk, és ezzel dörzsöljük át a fából készült konyhai eszközöket. Ha ráspricceljük a héjban rejlő illóolajokat is, akkor a felület ápolását is letudhatjuk. Ezután csak langyos vízzel kell leöblítenünk, és papírtörlővel szárazra törölni. A citrom elveszi a kellemetlen szagokat, és némiképpen világosítja is a fát. Utána nem marad más dolgunk, minthogy a citrom levéből készítünk magunknak egy limonádét a jól végzett munka után.

Ezeket olvastad már?

A régi fakanalakat azért egy idő után nem árt lecserélni újakra, de szerencsére ez nem igényel túl nagy anyagi ráfordítást. Jó tanács, hogy csak a márkanévvel ellátott minőségi darabokat vásároljuk, mert a piacon kapható silány alapanyagból gyártott tömegárú használata során sajnos szálkák kerülhetnek a tányérunkra. A régi fakanalaknak sem kell feltétlenül a kukában landolniuk – adjuk oda gyermekeinknek, készítsenek belőle bábut, fessenek szemet, szájat neki, öltöztessék kedvükre!

Műanyag kanalak a Nosalty Webshopból

Aki viszont nem bízik a mai termékekben, az vásároljon szilikonos keverőkanalat, mert ezzel biztosan nem sérti fel a teflonos serpenyőjét, és a tisztítása is pofonegyszerű – mehet az evőeszközök mellé a mosogatógépbe. És ha véletlenül benne hagynánk egy nagy adag vízben a mosogatóban, akkor sem esik rajta csorba. Állja a sarat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...