Ezért és így tisztítsd meg az öreg fakanalakat

A fakanalak a konyhai életünk mindennapi részét képezik, és ez az intenzív használat bizony meglátszik rajtuk, még akkor is, ha nem feltétlenül akarjuk észrevenni. Pedig érdemes őket rendszeresen tisztítani, lássuk, hogyan!

A fakanál egy olyan része a konyhai arzenálnak, ami sajnos kevesebb figyelmet kap, mint kéne. Hasonlóan a vágódeszkákhoz és más fából készült tárgyakhoz, általában csak elmossuk-elöblögetjük őket, de komolyabb törődést nem kapnak. Pedig a fa kényes anyag, ha elhanyagoljuk, komoly problémákat okozhat. Vegyük most sorra, mi mindent tehetünk azért, hogy az összes fakanál a fiókban olyan tiszta legyen, mint a patyolat.

Ezért és így tisztítsd meg az öreg fakanalakat

Mi történhet?

Annak ellenére, hogy a fa egy magától antibakteriális alapanyag (élő és „halott” formában is), ugyanúgy oda kell figyelnünk az ápolására. A rendesen karbantartott fakanalak éveken át megbízható társaink lesznek a konyhában.

Azonban ha elhanyagoljuk őket, akkor szerkezetük elgyengül, könnyebben megrepednek, eltörnek és megégnek majd.

Szerencsére egész sok módszer adott a fakanalak kezelésére, ezek az egészen egyszerűtől a komolyabbig terjednek, így aszerint választhatunk, hogy mennyire van szüksége az eszközeinknek a törődésre.

Szappanos víz+szárítás

Már az első használati naptól kezdve figyelhetünk: ha az elejétől fogva megfelelően tisztítjuk és tároljuk a fa eszközöket, nem lesz sok bajuk. Mossuk el őket alaposan szappanos vízzel, és azonnal töröljük át tiszta konyharuhával. Majd hagyjuk teljesen kiszáradni a levegőn.

Ne hagyjuk a mosogató vizében a kanalakat, és ne tegyük mosogatógépbe se őket, mert ha hosszú időt töltenek bő vízben, megszívják magukat, és belülről is elkezdenek rohadni.

Olajos kezelés

Amikor a fakanál kiszárad, akkor hajlamos megrepedni (itt pedig könnyen megtelepednek az ételmaradékok, ami fertőzéshez vezethet). A repedéseket elkerülhetjük olajos kezeléssel. Mindenképpen valamilyen természetes olajat használjunk hozzá (pl. dió, len, tung), és ne étkezésit (napraforgó, olíva), mert ez utóbbiak hajlamosak megavasodni.

Szennyeződések eltávolítása

Néha vannak makacs foltok, amelyek a legdurvább súrolás után is megmaradnak a kanalakon. Ha ezeket szeretnénk eltűntetni, áztassuk az eszközöket ételecet és víz 1:1 arányú oldatába, majd mossuk el alaposan.

Szagtalanítás

A mindennapos használat elengedhetetlen része, hogy fakanalak előbb-utóbb felvesznek mindenféle kellemetlen szagokat. Ezeket semlegesíthetjük úgy, ha a fakanalak felületét egy fél citrommal vagy vizes-szódabikarbónás masszával bedörzsöljük.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos házi praktikák minden helyzetre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...