A fahéj egy kiváló fűszer, mely könnyen beszerezhető. Mindamellett, hogy megízesíti az ételeinket és süteményeinket, a fahéj a cukorbetegeknek is rendkívül hasznos lehet, derült ki nemrégiben egy kutatásból.
Vizsgálatokból kiderült, hogy csupán már egy csipetnyi fahéj (egészen pontosan 4 gramm) segít egyensúlyban tartani és csökkenteni a vércukorszintet.
A fahéj csökkenti a vérben a glükózkoncentrációját, ezáltal lefelé indul a vércukorszint.
A fűszer képes növelni az inzulinérzékenységet, és javítja a bélflóra egészségét is – mind a kettő hozzájárul a cukorbetegség csökkentéséhez. Ezen kívül polifenolt is tartalmaz a fahéj, mely segíti a sejtek cukorfelvételét a vérből.
Másnak is hasznos lehet
A cukorbetegek számára létfontosságú, hogy a vércukorszintjük a megfelelő tartományban legyen, de nem csak számukra lehet fontos, hogy megakadályozzák a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését: az inzulinrezisztenciában, endometriózisban vagy más, hormonháztartást érintő betegségben, például PCOS-ben szenvedőknek is fontos, hogy a vércukorszint egyensúlyban legyen. A kutatás szerint a fahéj erre is tökéletes, hiszen csökkenti a vércukorszintet.
Hogyan használjuk?
Szerencsére a fahéjat nagyon könnyedén be tudjuk építeni az étrendükbe. Az egyik módja, hogy a reggeli kávénkba keverünk egy keveset, de az sem rossz ötlet, hogy a zabkásánkra szórjuk.
Még több hasznos tanács, ha cukorbetegséggel küzdesz: