Fahéjas csigákkal keretezett almás pite – az almaszezon sütisztárja

Omlós tészta fahéjas vajjal tekerve, ez adja az almás pite testét. Nézzük, milyen munkafolyamatokból áll össze a süti elkészítése, és mire ügyeljünk közben!

Szeretsz tésztát nyújtani? Ehhez az almás pitéhez kell egy párszor, szóval itt kiélheted magad! A vajas, omlós tészta már kiskoromban beégett a memóriámba. Nagyi mindig lecsípett és adott egy darabot belőle. Azt mondta, ha túl sok nyers tésztát eszem, akkor összeragad a bendőm. Tudnak ijesztgetni az ősök, mi? Elriasztaniuk nem sikerült tőle, a mai napig nem bírom megállni, hogy ne kóstolgassam gyúrás közben. Aztán nyújtás után is ki kell egyenesíteni, az ott leeső részt sem dobom a kukába, ezzel, gondom, nem vagyok egyedül. Lássuk, hogy készült ez a rendhagyó almás pite:

Omlós tészták

Két fajta omlós tészta van: a gyúrt és a kevert. Közülük a gyúrt omlós tészta a gyakoribb, melyet linzertésztának is neveznek. Készülhet élesztővel vagy anélkül, a lényeg, hogy nagyon hideg zsiradékot adjunk hozzá, jelen esetben vajat, és gyorsan dolgozzuk össze. Utána érdemes hűtőbe tenni minimum fél órára, és csak ezután nyújtani, dolgozni vele. Mivel magas a liszttartalma, kézzel is könnyen gyúrható és nyújtható, ellentétben a kevert omlóssal, amely magasabb zsiradék- és tojástartalma miatt olyan lágy, hogy csak habzsákból kinyomva lehet formázni. A klasszikus linzertészta arányai: 3 egység liszt, 2 egység vaj és 1 egység cukor, amit lehet még dúsítani tojássárgájával, és ízesíteni reszelt citromhéjjal, avagy vaníliával. Ha pedig alulhidratáltnak találjuk, kis adagokban adhatunk hozzá jeges, hideg vizet.


Fahéjas csigás almás pite

Nem a legegyszerűbb, de így, hogy már kóstoltam, tudom, megéri a sok munkát ez a fahéjas csigás pite. Ha csak a töltelékbe kerül fahéj, nem ennyire intenzív az élmény. Két fontos dolog van, amire érdemes odafigyelni az elkészítése során.

  • Az egyik a csigába tekerésnél a tészta kiegyenesítése azon az oldalon, ahol kezdjük a folyamatot. Így szép egyenletes mintázatú lesz a csiga, és ez nyújtás után is megmarad.
  • A másik, amit komolyan kell venni, az a vékony vajazás. Ha túl sok vajat teszünk bele, akkor hajlamos szétcsúszni a tészta.

A széleit se vágjuk le, hajtsuk az alsó rész alá, úgy dolgozzuk össze, ezután nem tud majd mocorogni sütés közben. A tetejét már nem kell semmivel sem megkenni, elég sok vaj van benne, de folyamatosan figyeljük sütés közben, mert a linzertészta meg tud ám égni!

Mentes változat

A süti alapját egy vegán, mentes változat adta, tehát ne izguljanak azok sem, akik mondjuk gluténérzékenyek, a csigák mandulaliszttel is működnek. Vaj helyett használhatunk növényi alapú margarint, ez is szépen odaköti a fahéjat a tésztára. Sőt, a most kapható teljesen vegán változatok nagyon finom ízt is adnak. Próbáltam már, simán átverhető vele bárki. Cukor helyett mehet bele eritrit, ha erre lenne épp érzékeny valaki. Ez a süti a tökéletes bizonyíték arra, hogyan készítsünk kevés alapanyagból egy nagyon mutatós és finom desszertet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...