Szeretsz tésztát nyújtani? Ehhez az almás pitéhez kell egy párszor, szóval itt kiélheted magad! A vajas, omlós tészta már kiskoromban beégett a memóriámba. Nagyi mindig lecsípett és adott egy darabot belőle. Azt mondta, ha túl sok nyers tésztát eszem, akkor összeragad a bendőm. Tudnak ijesztgetni az ősök, mi? Elriasztaniuk nem sikerült tőle, a mai napig nem bírom megállni, hogy ne kóstolgassam gyúrás közben. Aztán nyújtás után is ki kell egyenesíteni, az ott leeső részt sem dobom a kukába, ezzel, gondom, nem vagyok egyedül. Lássuk, hogy készült ez a rendhagyó almás pite:
Omlós tészták
Két fajta omlós tészta van: a gyúrt és a kevert. Közülük a gyúrt omlós tészta a gyakoribb, melyet linzertésztának is neveznek. Készülhet élesztővel vagy anélkül, a lényeg, hogy nagyon hideg zsiradékot adjunk hozzá, jelen esetben vajat, és gyorsan dolgozzuk össze. Utána érdemes hűtőbe tenni minimum fél órára, és csak ezután nyújtani, dolgozni vele. Mivel magas a liszttartalma, kézzel is könnyen gyúrható és nyújtható, ellentétben a kevert omlóssal, amely magasabb zsiradék- és tojástartalma miatt olyan lágy, hogy csak habzsákból kinyomva lehet formázni. A klasszikus linzertészta arányai: 3 egység liszt, 2 egység vaj és 1 egység cukor, amit lehet még dúsítani tojássárgájával, és ízesíteni reszelt citromhéjjal, avagy vaníliával. Ha pedig alulhidratáltnak találjuk, kis adagokban adhatunk hozzá jeges, hideg vizet.
Fahéjas csigás almás pite
Nem a legegyszerűbb, de így, hogy már kóstoltam, tudom, megéri a sok munkát ez a fahéjas csigás pite. Ha csak a töltelékbe kerül fahéj, nem ennyire intenzív az élmény. Két fontos dolog van, amire érdemes odafigyelni az elkészítése során.
- Az egyik a csigába tekerésnél a tészta kiegyenesítése azon az oldalon, ahol kezdjük a folyamatot. Így szép egyenletes mintázatú lesz a csiga, és ez nyújtás után is megmarad.
- A másik, amit komolyan kell venni, az a vékony vajazás. Ha túl sok vajat teszünk bele, akkor hajlamos szétcsúszni a tészta.
A széleit se vágjuk le, hajtsuk az alsó rész alá, úgy dolgozzuk össze, ezután nem tud majd mocorogni sütés közben. A tetejét már nem kell semmivel sem megkenni, elég sok vaj van benne, de folyamatosan figyeljük sütés közben, mert a linzertészta meg tud ám égni!
Mentes változat
A süti alapját egy vegán, mentes változat adta, tehát ne izguljanak azok sem, akik mondjuk gluténérzékenyek, a csigák mandulaliszttel is működnek. Vaj helyett használhatunk növényi alapú margarint, ez is szépen odaköti a fahéjat a tésztára. Sőt, a most kapható teljesen vegán változatok nagyon finom ízt is adnak. Próbáltam már, simán átverhető vele bárki. Cukor helyett mehet bele eritrit, ha erre lenne épp érzékeny valaki. Ez a süti a tökéletes bizonyíték arra, hogyan készítsünk kevés alapanyagból egy nagyon mutatós és finom desszertet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon: