Fahéjas csigákkal keretezett almás pite – az almaszezon sütisztárja

Omlós tészta fahéjas vajjal tekerve, ez adja az almás pite testét. Nézzük, milyen munkafolyamatokból áll össze a süti elkészítése, és mire ügyeljünk közben!

Szeretsz tésztát nyújtani? Ehhez az almás pitéhez kell egy párszor, szóval itt kiélheted magad! A vajas, omlós tészta már kiskoromban beégett a memóriámba. Nagyi mindig lecsípett és adott egy darabot belőle. Azt mondta, ha túl sok nyers tésztát eszem, akkor összeragad a bendőm. Tudnak ijesztgetni az ősök, mi? Elriasztaniuk nem sikerült tőle, a mai napig nem bírom megállni, hogy ne kóstolgassam gyúrás közben. Aztán nyújtás után is ki kell egyenesíteni, az ott leeső részt sem dobom a kukába, ezzel, gondom, nem vagyok egyedül. Lássuk, hogy készült ez a rendhagyó almás pite:

Omlós tészták

Két fajta omlós tészta van: a gyúrt és a kevert. Közülük a gyúrt omlós tészta a gyakoribb, melyet linzertésztának is neveznek. Készülhet élesztővel vagy anélkül, a lényeg, hogy nagyon hideg zsiradékot adjunk hozzá, jelen esetben vajat, és gyorsan dolgozzuk össze. Utána érdemes hűtőbe tenni minimum fél órára, és csak ezután nyújtani, dolgozni vele. Mivel magas a liszttartalma, kézzel is könnyen gyúrható és nyújtható, ellentétben a kevert omlóssal, amely magasabb zsiradék- és tojástartalma miatt olyan lágy, hogy csak habzsákból kinyomva lehet formázni. A klasszikus linzertészta arányai: 3 egység liszt, 2 egység vaj és 1 egység cukor, amit lehet még dúsítani tojássárgájával, és ízesíteni reszelt citromhéjjal, avagy vaníliával. Ha pedig alulhidratáltnak találjuk, kis adagokban adhatunk hozzá jeges, hideg vizet.


Fahéjas csigás almás pite

Nem a legegyszerűbb, de így, hogy már kóstoltam, tudom, megéri a sok munkát ez a fahéjas csigás pite. Ha csak a töltelékbe kerül fahéj, nem ennyire intenzív az élmény. Két fontos dolog van, amire érdemes odafigyelni az elkészítése során.

  • Az egyik a csigába tekerésnél a tészta kiegyenesítése azon az oldalon, ahol kezdjük a folyamatot. Így szép egyenletes mintázatú lesz a csiga, és ez nyújtás után is megmarad.
  • A másik, amit komolyan kell venni, az a vékony vajazás. Ha túl sok vajat teszünk bele, akkor hajlamos szétcsúszni a tészta.

A széleit se vágjuk le, hajtsuk az alsó rész alá, úgy dolgozzuk össze, ezután nem tud majd mocorogni sütés közben. A tetejét már nem kell semmivel sem megkenni, elég sok vaj van benne, de folyamatosan figyeljük sütés közben, mert a linzertészta meg tud ám égni!

Mentes változat

A süti alapját egy vegán, mentes változat adta, tehát ne izguljanak azok sem, akik mondjuk gluténérzékenyek, a csigák mandulaliszttel is működnek. Vaj helyett használhatunk növényi alapú margarint, ez is szépen odaköti a fahéjat a tésztára. Sőt, a most kapható teljesen vegán változatok nagyon finom ízt is adnak. Próbáltam már, simán átverhető vele bárki. Cukor helyett mehet bele eritrit, ha erre lenne épp érzékeny valaki. Ez a süti a tökéletes bizonyíték arra, hogyan készítsünk kevés alapanyagból egy nagyon mutatós és finom desszertet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...