A fagyikészítés nem egy ördöngös feladat, bárki összeállíthat otthonában is egy ízesített masszát, melyet lefagyaszt, majd fagyikanállal üvegkehelyben kiporcióz, és csodásan feldíszít. Azonban bármennyire is odafigyelősen készítjük, folyamatos keveréssel, fogyasztásánál soha nem kapjuk azt az igazi fagyiélményt, amit a géppel készült fagyiknál tapasztalhatunk.
Fagyigép!
Szóval, a világ legszuperebb alapanyagaiból is készíthetjük a fagylaltot, akkor sem lesz tökéletes, hacsak nincs egy fagylaltkészítő gép a közelünkben. Folyamatosfémlapátos keverésének segítségével érhetjük el a klasszikus fagyiállagot. Leginkább a vezető olasz márkák preferáltak, de ez nem csoda, hiszen a fagyikészítés fellegváráról van szó. Ha más terméket választunk, érdemes elolvasni a hozzá fűződő kommenteket - kinek-milyen tapasztalata volt vele.
Minőségi alapanyagok
Az alapanyagok jó minősége biztosítja a végtermék jó minőségét is. Gyümölcsök terén ez nem azt jelenti, hogy a harsanósan roppanós friss gyümölcshúsból lehet jó fagyit készíteni, pont ellenkezőleg: a kissé túlérett banántól vagy epertől jóval finomabb lesz a hűsítő édesség. Utóbbiból nyugodt szívvel használhatunk fagyasztottat is! Csokiból viszont csak minimum 65-70%-os kakaótartalmút, tejszínből pedig minimum 30%-os zsírtartalmú habtejszínt válasszunk.
Alapfagylaltok
A négy fő alap: tejszínes, vaníliás, gyümölcsös és csokis. Ezekből minden további fagyi elkészíthető. Két plusz információ: a fagyikból nem szabad sajnálni az alapanyagot, például egy adag eperfagyinak legalább a 60%-a gyümölcs kell legyen! Tojásfehérjével tehetjük igazán habossá, tejszínnel krémessé a fagyinkat.
Ízesítés
Bármilyen fagylaltot is készítünk, mindenképpen vegyük figyelembe, hogy sokkal intenzívebbre és édesebbre kell kevernünk, mint egy normál desszertet, ugyanis a fagyasztásnak köszönhetően az ízek tompulni fognak. Fűszerezés és ízesítés tekintetében nincsenek szabályok, ma már mindent lehet - a kéksajtos és balzsamecetes fagylalttól a vörösboroson vagy pálinkáson át egészen a sós mogyorósig bármit kitalálhatunk.
Tálalás
Minden esetben tanácsos a fagylaltot tálalás előtt legalább 10 perccel kivenni a fagyasztóból, hogy könnyebben tudjuk gombócozni, illetve hogy könnyen kicsúszhasson a formából.
Fagyituning
Elkészült fagyinkat nem lehet csak úgy egyszerűen szervírozni. Fel kell tuningolni! Ki mit szeret, válogathat a következő listából:
- gyümölcs- vagy karamellöntet
- apróra tört grillázsdarabkák
- cukorgyöngyök és csokidarabkák – úgy igazán amerikai módra
- roppanós müzli
- tejszínhab és csokihab
- mogyoróvaj vagy nutella
- csokiöntet
- balzsamecetes öntet gyümölccsel vagy tejkaramellával
- diófélék és más magvak - pirítva vagy cukormázzal bevonva
- juharszirup
Gyümölcsmentés
Ne hagyjuk, hogy a már bebarnult banánok, kicsit megnyomódott eprek és más gyümölcsök, amelyeket frissen már nem ennénk meg, a kuka martalékává váljanak. Vágjuk ki a rossz részeket, és készítsünk belőle fagyit! Nagyszerű mentőötlet.
Tárolás
A házilag készített fagyi maximum 48 óráig tárolható, csak annyit készítsünk belőle, amennyit ennyi idő alatt biztosan meg tudunk enni. Természetesen hívhatunk barátokat segítségképpen, hogy egy kellemes vacsora záróakkordjaként elfogyasszuk az egészet.