Még rosszabb a fagyasztott pizza, mint eddig gondoltuk

Lehet, hogy gyors és egyszerű, de a fagyasztott pizza nem a legjobb megoldás vacsorára, ha az egészségedre is oda akarsz figyelni. És miért ne akarnál?

Nem kérdés: a fagyasztott pizza olcsó, könnyen elérhető, gyorsan kész van, és nem utolsósorban nagyon finom. Csakhogy egészségtelenebb, mint ahogyan azt az ember gondolná – és egy friss kutatás szerint egyre többet is fogyasztunk belőle. Sőt, a jelentés szerint a fagyasztott és előre csomagolt élelmiszereket növekvő arányban vásároljuk megfizethetőségük és könnyű elérhetőségük miatt – ezek közül pedig az egyik legegészségtelenebb a fagyasztott pizza.

Alapvetően igaz, hogy minden „egészséges", ha nem eszik belőle sokat az ember, abból a szempontból legalább is biztosan, hogy kis mennyiségben nem fog megártani.

Még rosszabb a fagyasztott pizza, mint eddig gondoltuk

A fagyasztott pizza gyakori fogyasztása viszont rengeteg problémát hozhat magával, többek között a nagyon magas nátrium- és kalóriatartalom miatt.

Ami a nátriumtartalmat illeti, a túlsózott pizzák akár a napi ajánlott maximális beviteled majdnem felét is adhatják, ezután pedig nagyon nehéz nem elcsúszni a nap többi részében. A túlzott nátriumfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, veseproblémákhoz és magas vérnyomáshoz is vezethet.

A pizza többi hozzávalója sem a legjobb az egészséged szempontjából

Egyszerű szénhidrátokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek gyakori fogyasztása szintén egészségügyi problémákat okozhat. Többek között például túlsúlyt, ami Magyarországon nagyon fontos közegészségügyi probléma, de európai szinten is nagyon rosszul állunk a statisztikákban. A túlsúly pedig szív- és érrendszeri problémákhoz, cukorbetegséghez és más egészségügyi bajokhoz vezethet.

Mit tehet az ember, ha nagyon szereti a fagyasztott pizzát?

Tud például tudatosan vásárolni: érdemes kikeresni azokat a márkákat és azokat a pizzákat, amelyekben nincs olyan sok nátrium, nem túl nagy a pizzájuk, és nem pakolják meg annyira egészségtelen zsírokkal. Ehhez persze meg kell tanulni leolvasni a címkéket, ami egyébként is nagyon hasznos, ha valaki egészségesen szeretne élni: ha tudod, hogy mit viszel be a szervezetedbe, könnyebb vásárolni is.

Szerencsére nem minden pizza egyforma: a legtöbb, amit tehetsz, hogy keresd azt, amiben kevesebb a nátrium és a telített zsír, és ne fogyaszd minden nap!

Forrásunk volt.


Még több pizza:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...