Még rosszabb a fagyasztott pizza, mint eddig gondoltuk

Lehet, hogy gyors és egyszerű, de a fagyasztott pizza nem a legjobb megoldás vacsorára, ha az egészségedre is oda akarsz figyelni. És miért ne akarnál?

Nem kérdés: a fagyasztott pizza olcsó, könnyen elérhető, gyorsan kész van, és nem utolsósorban nagyon finom. Csakhogy egészségtelenebb, mint ahogyan azt az ember gondolná – és egy friss kutatás szerint egyre többet is fogyasztunk belőle. Sőt, a jelentés szerint a fagyasztott és előre csomagolt élelmiszereket növekvő arányban vásároljuk megfizethetőségük és könnyű elérhetőségük miatt – ezek közül pedig az egyik legegészségtelenebb a fagyasztott pizza.

Alapvetően igaz, hogy minden „egészséges", ha nem eszik belőle sokat az ember, abból a szempontból legalább is biztosan, hogy kis mennyiségben nem fog megártani.

Még rosszabb a fagyasztott pizza, mint eddig gondoltuk

A fagyasztott pizza gyakori fogyasztása viszont rengeteg problémát hozhat magával, többek között a nagyon magas nátrium- és kalóriatartalom miatt.

Ami a nátriumtartalmat illeti, a túlsózott pizzák akár a napi ajánlott maximális beviteled majdnem felét is adhatják, ezután pedig nagyon nehéz nem elcsúszni a nap többi részében. A túlzott nátriumfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, veseproblémákhoz és magas vérnyomáshoz is vezethet.

A pizza többi hozzávalója sem a legjobb az egészséged szempontjából

Egyszerű szénhidrátokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek gyakori fogyasztása szintén egészségügyi problémákat okozhat. Többek között például túlsúlyt, ami Magyarországon nagyon fontos közegészségügyi probléma, de európai szinten is nagyon rosszul állunk a statisztikákban. A túlsúly pedig szív- és érrendszeri problémákhoz, cukorbetegséghez és más egészségügyi bajokhoz vezethet.

Mit tehet az ember, ha nagyon szereti a fagyasztott pizzát?

Tud például tudatosan vásárolni: érdemes kikeresni azokat a márkákat és azokat a pizzákat, amelyekben nincs olyan sok nátrium, nem túl nagy a pizzájuk, és nem pakolják meg annyira egészségtelen zsírokkal. Ehhez persze meg kell tanulni leolvasni a címkéket, ami egyébként is nagyon hasznos, ha valaki egészségesen szeretne élni: ha tudod, hogy mit viszel be a szervezetedbe, könnyebb vásárolni is.

Szerencsére nem minden pizza egyforma: a legtöbb, amit tehetsz, hogy keresd azt, amiben kevesebb a nátrium és a telített zsír, és ne fogyaszd minden nap!

Forrásunk volt.


Még több pizza:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...