Ezzel a diétával fogyott le Adele – már alig lehet ráismerni az egykor gömbölyded énekesnőre!

Az egyik legújabb divatdiéta tavaly robbant be a köztudatba. A Sirtfood-diétának lelkes rajongói és ellenzői is vannak szép számmal, lássuk, hogyan működik, kinek van igaza!

Valójában akkor vált igazán népszerűvé a Sirtfood-diéta, amikor Adele látványosan lefogyott vele. De mindezek ellenére a táplálkozási szakemberek óvatosságra intenek, hiszen a diéta nem tartalmaz minden, az emberi szervezet számára szükséges tápanyagot.

Rick Hay, táplálkozási szakértő szerint az úgynevezett sirtfood-diéta fehérjékben gazdag, úgynevezett sirtuin fehérjékre alapuló diéta - ez a fehérjecsoport a test számos fontos funkcióját szabályozza. A tanulmányok során arra jutottak a kutatók, hogy gyorsíthatja az anyagcserét és a test zsírégető képességét, megemelheti az energiaszintet, ráadásul az éhségérzetet is csökkentheti.

A diéta körülbelül 20 alapanyagra koncentrál, többnyire természetes, antioxidánsban gazdag ételekre, mint amilyen az eper, az áfonya, az alma, a citrusfélék, a dió, a petrezselyem, a kelkáposzta, a kapribogyó, a zöld tea, a szója, a kurkuma, a vörösbor és fekete csokoládé.

A szakemberek mégis óvatosságra intenek: úgy gondolják, hogy csak rövid távon alkalmazható a diéta, mivel ugyan serkenti a zsírégetést, de hosszú távon nem ajánlják. A diéta ugyanis erősen korlátozza a szénhidrátokat, és a szakemberek szerint a Ketogén és a Paleo diétánál sokkal kiegyensúlyozatlanabb.

A kalóriaszámolást veszi alapul, és komplett élelmiszercsoportok maradnak ki az étrendből,csakúgy, mint a kalcium és a vas. Sőt, ha nem az előírt adagokat esszük, könnyen szédülést, fáradtságot, fejfájást, émelygést koncentrációzavart tapasztalhatunk. Hay azt javasolja, hogy ha volt valaha bármilyen étkezési rendellenességünk, a Sirtfood-diéta helyett iktassuk ki a félkész ételeket, valamint a cukrot az életünkből.

Ezeket olvastad már?

via

címlapkép

Címlapról ajánljuk

További cikkek