Biztosan ismerős a helyzet, amikor éppen sütsz, és lisztes kézzel a homlokodra csapsz, hogy a vajat elfelejtetted kivenni, pedig a recept útmutatása szerint szoba-hőmérsékletűre van szükséged. Ilyenkor jön a mikrózós megoldás, ám ahogy a hűtőből kivett hideg vaj nem jó, úgy a folyóssá olvasztott állag következtében is a várakozásoktól eltérő lehet a sütés végeredménye. Azért, hogy ezeket az apró konyhai kríziseket profi módon old meg, elhoztuk Kim Anderson, a Land O'Lakes kulináris vezetőjének tippjeit, amiben elárulta, milyen módszerekkel lehet elérni könnyen és gyorsan az áhított szoba-hőmérsékletet.
Mit jelent az, hogy szobahőmérséklet?
Gyakran használt konyhai kifejezés, hogy szoba-hőmérsékletű, de mit is jelent ez pontosan a vaj esetében? „A legtöbben túlságosan puhára hagyják melegedni a vajat. Nem szabad azonban, hogy olyan puha legyen, hogy érintés hatására teljesen elveszítse a formáját. Tapintásra kicsit hűvösnek és szilárdnak kell lennie” - magyarázta Anderson. Olyan tényezőktől függően, mint a hőmérséklet és a páratartalom, nagyjából 30-45 perc alatt lesz ideális állagú a vaj.Az ideális hőmérséklet a szoba-hőmérsékletű vaj esetében a 17-20 Celsius-fok, a legjobb mérőeszköz a kezed – érintsd meg a vajat, és így állapítod meg, mikor lett elég meleg ahhoz, hogy a tálba kerüljön.
1. megoldás: Reszeld le a vajdarabokat!
Biztosan olvastál már olyat kekszes vagy angol pogácsás (scone) receptben, hogy reszelt vajat kell használnod. Egyrészt ez segít, hogy egyenletesen dolgozd bele a vajat a tésztába, de arra is jó, hogy gyorsabban felmelegedjen ez a fontos hozzávaló, ha rohanásban vagy, vagy egyszerűen megfeledkeztél időben kivenni a hűtőből. A legnagyobb lyukú reszelőt használd, hogy egyforma nagyságú vajdarabokat kapj – ezzel a módszerrel nemcsak a hűtőből elővett, hanem akár a mélyhűtőben tárolt vajat is gyorsabban szoba-hőmérsékletre tudod hozni.
2. megoldás: Kockázd fel a vajat!
Ahelyett, hogy egyben próbálnád felmelegíteni az egész tömb vajat, vágd fel kisebb kockákra, még akkor is, ha a recept ezt nem írja. „Ez az eljárás a felére csökkenti a szükséges időt, mivel nagyobb felületen érintkezik a vaj a meleg levegővel” - mondta Anderson. Negyedelj fel egy tömb vajat, majd nagyjából egy centiméteres kis kockákra aprítsd fel, ezután figyeld, ahogy egy – vagy két – szempillantás alatt elkezd felengedni a vaj.
Ezeket olvastad már?
Így tisztítsd meg a fém-, üveg- és teflonedényeidet természetes anyagokkal
Sütéskor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, ám a használt edényeket, tepsiket sokszor igazi kihívás újra tisztává varázsolni. Jöjjön néhány remek praktika!
Szász NóriBizonyos ételeket úgy terveztek, hogy ne tudd letenni
Vannak azok az ételek, amelyek egyszerűen etetik magukat, és képtelenség letenni őket. Sajnos épp a hizlaló ételek ezek, és a kutatások szerint nem az akaraterővel van a baj.
Szász NóriRamen-kisokos: a történetétől a kedvenc budapesti ramenezőinkig
Nem egyszerű jó rament találni Budapesten, de mi kísérletet tettünk arra, hogy ajánljunk pár helyet, ahova bármikor betérhetsz egy lélekmelegítő levesre.
Szász NóriJennifer Garner főzős videóinál kevés cukibb dolog van
A közösségi média negatív hatásait napestig lehetne sorolni, de hálisten' azért jó dolgokat is találhatunk mondjuk a Facebookon - például Jennifer Garner főzős videóit!
Szász NóriCímlapkép: Getty Images