Ezzel a 2 módszerrel gyorsan és könnyen szoba-hőmérsékletű lehet a vaj

Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Gyorsan kell összedobnod valamit, és nincs időd megvárni, hogy kiolvadjon? Ezzel a két módszerrel felgyorsíthatod a folyamatot!

Biztosan ismerős a helyzet, amikor éppen sütsz, és lisztes kézzel a homlokodra csapsz, hogy a vajat elfelejtetted kivenni, pedig a recept útmutatása szerint szoba-hőmérsékletűre van szükséged. Ilyenkor jön a mikrózós megoldás, ám ahogy a hűtőből kivett hideg vaj nem jó, úgy a folyóssá olvasztott állag következtében is a várakozásoktól eltérő lehet a sütés végeredménye. Azért, hogy ezeket az apró konyhai kríziseket profi módon old meg, elhoztuk Kim Anderson, a Land O'Lakes kulináris vezetőjének tippjeit, amiben elárulta, milyen módszerekkel lehet elérni könnyen és gyorsan az áhított szoba-hőmérsékletet.

Mit jelent az, hogy szobahőmérséklet?

Gyakran használt konyhai kifejezés, hogy szoba-hőmérsékletű, de mit is jelent ez pontosan a vaj esetében? „A legtöbben túlságosan puhára hagyják melegedni a vajat. Nem szabad azonban, hogy olyan puha legyen, hogy érintés hatására teljesen elveszítse a formáját. Tapintásra kicsit hűvösnek és szilárdnak kell lennie” - magyarázta Anderson. Olyan tényezőktől függően, mint a hőmérséklet és a páratartalom, nagyjából 30-45 perc alatt lesz ideális állagú a vaj.Az ideális hőmérséklet a szoba-hőmérsékletű vaj esetében a 17-20 Celsius-fok, a legjobb mérőeszköz a kezed – érintsd meg a vajat, és így állapítod meg, mikor lett elég meleg ahhoz, hogy a tálba kerüljön.

1. megoldás: Reszeld le a vajdarabokat!

Biztosan olvastál már olyat kekszes vagy angol pogácsás (scone) receptben, hogy reszelt vajat kell használnod. Egyrészt ez segít, hogy egyenletesen dolgozd bele a vajat a tésztába, de arra is jó, hogy gyorsabban felmelegedjen ez a fontos hozzávaló, ha rohanásban vagy, vagy egyszerűen megfeledkeztél időben kivenni a hűtőből. A legnagyobb lyukú reszelőt használd, hogy egyforma nagyságú vajdarabokat kapj – ezzel a módszerrel nemcsak a hűtőből elővett, hanem akár a mélyhűtőben tárolt vajat is gyorsabban szoba-hőmérsékletre tudod hozni.

2. megoldás: Kockázd fel a vajat!

Ahelyett, hogy egyben próbálnád felmelegíteni az egész tömb vajat, vágd fel kisebb kockákra, még akkor is, ha a recept ezt nem írja. „Ez az eljárás a felére csökkenti a szükséges időt, mivel nagyobb felületen érintkezik a vaj a meleg levegővel” - mondta Anderson. Negyedelj fel egy tömb vajat, majd nagyjából egy centiméteres kis kockákra aprítsd fel, ezután figyeld, ahogy egy – vagy két – szempillantás alatt elkezd felengedni a vaj.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...