Ezzel a 2 módszerrel gyorsan és könnyen szoba-hőmérsékletű lehet a vaj

Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Gyorsan kell összedobnod valamit, és nincs időd megvárni, hogy kiolvadjon? Ezzel a két módszerrel felgyorsíthatod a folyamatot!

Biztosan ismerős a helyzet, amikor éppen sütsz, és lisztes kézzel a homlokodra csapsz, hogy a vajat elfelejtetted kivenni, pedig a recept útmutatása szerint szoba-hőmérsékletűre van szükséged. Ilyenkor jön a mikrózós megoldás, ám ahogy a hűtőből kivett hideg vaj nem jó, úgy a folyóssá olvasztott állag következtében is a várakozásoktól eltérő lehet a sütés végeredménye. Azért, hogy ezeket az apró konyhai kríziseket profi módon old meg, elhoztuk Kim Anderson, a Land O'Lakes kulináris vezetőjének tippjeit, amiben elárulta, milyen módszerekkel lehet elérni könnyen és gyorsan az áhított szoba-hőmérsékletet.

Mit jelent az, hogy szobahőmérséklet?

Gyakran használt konyhai kifejezés, hogy szoba-hőmérsékletű, de mit is jelent ez pontosan a vaj esetében? „A legtöbben túlságosan puhára hagyják melegedni a vajat. Nem szabad azonban, hogy olyan puha legyen, hogy érintés hatására teljesen elveszítse a formáját. Tapintásra kicsit hűvösnek és szilárdnak kell lennie” - magyarázta Anderson. Olyan tényezőktől függően, mint a hőmérséklet és a páratartalom, nagyjából 30-45 perc alatt lesz ideális állagú a vaj.Az ideális hőmérséklet a szoba-hőmérsékletű vaj esetében a 17-20 Celsius-fok, a legjobb mérőeszköz a kezed – érintsd meg a vajat, és így állapítod meg, mikor lett elég meleg ahhoz, hogy a tálba kerüljön.

1. megoldás: Reszeld le a vajdarabokat!

Biztosan olvastál már olyat kekszes vagy angol pogácsás (scone) receptben, hogy reszelt vajat kell használnod. Egyrészt ez segít, hogy egyenletesen dolgozd bele a vajat a tésztába, de arra is jó, hogy gyorsabban felmelegedjen ez a fontos hozzávaló, ha rohanásban vagy, vagy egyszerűen megfeledkeztél időben kivenni a hűtőből. A legnagyobb lyukú reszelőt használd, hogy egyforma nagyságú vajdarabokat kapj – ezzel a módszerrel nemcsak a hűtőből elővett, hanem akár a mélyhűtőben tárolt vajat is gyorsabban szoba-hőmérsékletre tudod hozni.

2. megoldás: Kockázd fel a vajat!

Ahelyett, hogy egyben próbálnád felmelegíteni az egész tömb vajat, vágd fel kisebb kockákra, még akkor is, ha a recept ezt nem írja. „Ez az eljárás a felére csökkenti a szükséges időt, mivel nagyobb felületen érintkezik a vaj a meleg levegővel” - mondta Anderson. Negyedelj fel egy tömb vajat, majd nagyjából egy centiméteres kis kockákra aprítsd fel, ezután figyeld, ahogy egy – vagy két – szempillantás alatt elkezd felengedni a vaj.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...