Ezt nem láttuk jönni: így kell tisztítani a TOJÁST a tisztifőorvos szerint

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatójának egyik témája az volt, mennyire jelent fertőzésveszélyt a sonka, a kolbász és a tojás. A válasz meglepő. 

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos válasza meglepő volt, állítása szerint ugyanis, bár nem kell tartani fertőzésveszélytől a sonka, kolbász vagy tojás fogyasztása esetén, azért nem árt elővigyázatosnak lenni - írja az sajtótájékoztatón elhangzottakról az index.hu.
A tisztifőorvos szerint ezek a termékek a felületükön mindig tartalmazhatnak kórokozókat, amelyek normális esetben nem jelentenek veszélyt az emberre.
Müller Cecília elmondta, hogy most érdemes a sonkát alaposan átsütni, a tojásokat pedig hipós vízben áztatni.
Áztatás után ne töröljük le, hanem hagyjuk megszáradni a tojásokat, így pusztíthatjuk el a tojásokon megtelepedő kórokozókat. A tojást ezután főzzük, vagy süssük meg, nyersen most semmiképpen ne fogyasszuk.
Az index.hu cikke szerint a tojás hipós fertőtlenítése nem új keletű dolog, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik tájékoztatója szerint az általánosan elfogadott háztartási hipó 2%-os oldatát valóban használhatjuk erre a célra.A Nébih szerint 10 liter vízbe 2 dl hipó kerülhet, ebben 5-10 percig kell áztatni a tojásokat.A fertőtlenített tojást ezután tiszta edénybe kell helyezni, a tojástartóba visszatenni tilos.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...