Müller Cecília, az országos tisztifőorvos válasza meglepő volt, állítása szerint ugyanis, bár nem kell tartani fertőzésveszélytől a sonka, kolbász vagy tojás fogyasztása esetén, azért nem árt
elővigyázatosnak lenni - írja az sajtótájékoztatón elhangzottakról az
index.hu.
A tisztifőorvos szerint ezek a termékek a felületükön mindig tartalmazhatnak kórokozókat, amelyek normális esetben nem jelentenek veszélyt az emberre.
Müller Cecília elmondta, hogy most érdemes a sonkát alaposan átsütni, a tojásokat pedig hipós vízben áztatni.
Áztatás után ne töröljük le, hanem hagyjuk megszáradni a tojásokat, így pusztíthatjuk el a tojásokon megtelepedő kórokozókat. A tojást ezután főzzük, vagy süssük meg, nyersen most semmiképpen ne fogyasszuk.
Az
index.hu cikke szerint a tojás hipós fertőtlenítése nem új keletű dolog, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik tájékoztatója szerint az általánosan elfogadott háztartási hipó 2%-os oldatát valóban használhatjuk erre a célra.
A Nébih szerint 10 liter vízbe 2 dl hipó kerülhet, ebben 5-10 percig kell áztatni a tojásokat.A fertőtlenített tojást ezután tiszta edénybe kell helyezni, a tojástartóba visszatenni tilos.