Ezt minden nőnek tudnia kell!

Csirke vagy sertés? Kolbász vagy szalámi? Gyulai vagy csabai? Hazai vagy külföldi? Segítünk eligazodni! Kis Magyar Húslexikon – érdekességekkel töltve! (x)

Csirke vagy sertés?

A magyar családok mindkettőt egyformán szeretik, évente nagyjából 30-30 kg fogy egy átlagos háztartásban. A sorban a hal következik, a marhahús és az egyéb baromfi - kacsa, pulyka –, így összességében évente 80 kg húst fogyasztunk.

Disznóságok a konyhából! A magyar családok körében a legnépszerűbb sertéshúskészítmények a füstölt, főtt áruk, ezt követi a szalonna, majd a májas és hurkafélék. A legtöbb sonka Közép-Magyarországon fogy, míg Észak-Magyarországon inkább a szalonnát kedvelik.

A vörös húsok a férfiak kedvencei. Az életkorral együtt fejlődik az ízlelésünk, és így e húsfajták népszerűsége is: 30 éves kor alatt az átlagnál lényegesen alacsonyabb a vörös húsok kedveltsége, 40 éves kor fölött viszont annál magasabb.

A disznótorok novembertől februárig tartanak. A hagyományos disznóvágásokat még ma is nagy kultusz övezi, ilyenkor előkerülnek a titkos családi receptek, s ezek alapján készítik a friss kolbászt, májas vagy véres hurkát, disznósajtot.

Kolbász vagy szalámi?

A méretbeli eltéréseken kívül – a kolbászt minimum 24 mm, míg a szalámit minimum 40 mm vastagságú bélbe töltik – általában fűszerezési különbségek is vannak; a kolbászba mindig kerül pirospaprika, a szalámit pedig különféle borsokkal ízesítik.

Gyulai vagy csabai?

E két kiváló minőségű hazai kolbász között nincs nagy különbség, csupán annyi, hogy a gyulai kolbászba a pirospaprika mellé még bors is kerül, amely még ízesebbé teszi az ételt.

Hazai vagy külföldi?

A háziasszonyok 80%-a jobban bízik a hazai tradíciókban és minőségben, ezért a magyar húsokat választják.

Válaszd Te is a hazait! A magyarországi gazdaságok, húsfeldolgozók gondoskodnak róla, hogy a megszokott ízeket megőrizve, a friss húskészítményeket a lehető legjobb minőségben élvezhesd. A Coop, a legtöbb üzlettel rendelkező hazai élelmiszerlánc pedig arról gondoskodik, hogy ezeket a kiváló élelmiszereket mindig könnyedén megtaláld. Nálunk több száz ellenőrzött minőségű termék közül válogathatsz, amelyek minőségi alapanyagokból, hazai munkaerővel készültek. Üzleteinkben mindig otthon érezheted magad, és velünk együtt lehetsz büszke közös értékeinkre – sőt, a Magyar Hetek alkalmából most különleges kedvezményekkel juthatsz hozzá kedvenc ízeidhez. (x)

Keresd akciós termékeinket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek