Ezt a két étrendkiegészítőt ne szedd egyszerre - megnövelhetik a stroke kockázatát

Ha kalciumot és D-vitamint szedsz egyszerre, megnőhet az esélyed a stroke-ra.

A multivitaminok és étrendkiegészítők általában viszonylag biztonságosnak mondhatók, attól eltekintve, hogy gyakran feleslegesen szedik őket az emberek. Egy új kutatás szerint azonban a D-vitamin és a kalcium együttes szedése komoly kockázatot rejt magában.

AzAnnals of Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerintkülönösebbennem ajánlott egyszerre szedni a kalciumot és a D-vitamint: a két étrendkiegészítő együtt megnövelheti ugyanis az esélyt a stroke kialakulására. A Nyugat-Virginiai Egyetem és a John Hopkins Orvosi Egyetem kutatói megállapították, hogy bár a két étrendkiegészítő külön-külön hatásos és jót is tesz a szervezetnek, együtt bevéve meglehetnek a veszélyeik.

Ez nem az első kutatás egyébként, ami erre az eredményre jutott, korábban már vizsgálták ugyanezt a jelenséget, és hasonló következtetésre jutottak. Ez azonban az első olyan tanulmány, ami korábbi kutatásokat vizsgált át.

A Health magazinnak megszólaló szakértő szerint nem kell azonban azonnal abbahagynia mindenkinek a két étrendkiegészítő szedését, ha az orvosa javasolta számára. Abban az esetben azonban érdemes elgondolkodni ezen, ha valaki önszorgalomból kezdett bele az étrendkiegészítők szedésébe. Érdemes tudni, hogy egy megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott étrend esetén a szükséges kalciumbevitel a táplálkozás útján biztosítható, míga D-vitamin esetében hazánkban az októberi-áprilisi időszakban valóban érdemes étrendkiegészítőt szedni.

Ha mégis azt gyanítod, hogy valamelyiket szedned kellene, inkább konzultálj előtte az orvosoddal, és csak akkor kezdj neki, ha szakember véleményét is hallottad.

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...