Ezt a két étrendkiegészítőt ne szedd egyszerre - megnövelhetik a stroke kockázatát

Ha kalciumot és D-vitamint szedsz egyszerre, megnőhet az esélyed a stroke-ra.

A multivitaminok és étrendkiegészítők általában viszonylag biztonságosnak mondhatók, attól eltekintve, hogy gyakran feleslegesen szedik őket az emberek. Egy új kutatás szerint azonban a D-vitamin és a kalcium együttes szedése komoly kockázatot rejt magában.

AzAnnals of Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerintkülönösebbennem ajánlott egyszerre szedni a kalciumot és a D-vitamint: a két étrendkiegészítő együtt megnövelheti ugyanis az esélyt a stroke kialakulására. A Nyugat-Virginiai Egyetem és a John Hopkins Orvosi Egyetem kutatói megállapították, hogy bár a két étrendkiegészítő külön-külön hatásos és jót is tesz a szervezetnek, együtt bevéve meglehetnek a veszélyeik.

Ez nem az első kutatás egyébként, ami erre az eredményre jutott, korábban már vizsgálták ugyanezt a jelenséget, és hasonló következtetésre jutottak. Ez azonban az első olyan tanulmány, ami korábbi kutatásokat vizsgált át.

A Health magazinnak megszólaló szakértő szerint nem kell azonban azonnal abbahagynia mindenkinek a két étrendkiegészítő szedését, ha az orvosa javasolta számára. Abban az esetben azonban érdemes elgondolkodni ezen, ha valaki önszorgalomból kezdett bele az étrendkiegészítők szedésébe. Érdemes tudni, hogy egy megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott étrend esetén a szükséges kalciumbevitel a táplálkozás útján biztosítható, míga D-vitamin esetében hazánkban az októberi-áprilisi időszakban valóban érdemes étrendkiegészítőt szedni.

Ha mégis azt gyanítod, hogy valamelyiket szedned kellene, inkább konzultálj előtte az orvosoddal, és csak akkor kezdj neki, ha szakember véleményét is hallottad.

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...