Ezt a két étrendkiegészítőt ne szedd egyszerre - megnövelhetik a stroke kockázatát

Ha kalciumot és D-vitamint szedsz egyszerre, megnőhet az esélyed a stroke-ra.

A multivitaminok és étrendkiegészítők általában viszonylag biztonságosnak mondhatók, attól eltekintve, hogy gyakran feleslegesen szedik őket az emberek. Egy új kutatás szerint azonban a D-vitamin és a kalcium együttes szedése komoly kockázatot rejt magában.

AzAnnals of Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerintkülönösebbennem ajánlott egyszerre szedni a kalciumot és a D-vitamint: a két étrendkiegészítő együtt megnövelheti ugyanis az esélyt a stroke kialakulására. A Nyugat-Virginiai Egyetem és a John Hopkins Orvosi Egyetem kutatói megállapították, hogy bár a két étrendkiegészítő külön-külön hatásos és jót is tesz a szervezetnek, együtt bevéve meglehetnek a veszélyeik.

Ez nem az első kutatás egyébként, ami erre az eredményre jutott, korábban már vizsgálták ugyanezt a jelenséget, és hasonló következtetésre jutottak. Ez azonban az első olyan tanulmány, ami korábbi kutatásokat vizsgált át.

A Health magazinnak megszólaló szakértő szerint nem kell azonban azonnal abbahagynia mindenkinek a két étrendkiegészítő szedését, ha az orvosa javasolta számára. Abban az esetben azonban érdemes elgondolkodni ezen, ha valaki önszorgalomból kezdett bele az étrendkiegészítők szedésébe. Érdemes tudni, hogy egy megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott étrend esetén a szükséges kalciumbevitel a táplálkozás útján biztosítható, míga D-vitamin esetében hazánkban az októberi-áprilisi időszakban valóban érdemes étrendkiegészítőt szedni.

Ha mégis azt gyanítod, hogy valamelyiket szedned kellene, inkább konzultálj előtte az orvosoddal, és csak akkor kezdj neki, ha szakember véleményét is hallottad.

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...