Nincs elég hely már a fagyasztódban? Lehet, hogy olyan dolgok tárolására használod, amiknek valójában nem is tesz jót az extrém hideg, mert ha a fogyaszthatóságukat nem is befolyásolja, az ízükből, textúrájukból és karakterükből jelentősen veszítenek.
A Food&Wine oldalán séfek mondták el, hogy melyek azok az ételek, amelyeket sosem tárolnának a fagyasztóban – néha meghökkentő és vitatott tételeket is felsoroltak.
Pácolt húsok
„A szalámi és más pácolt húsok már tartósítva vannak, így akár több hónapig is elállnak a polcon vagy a hűtőben. A nedvességtől a hideg miatt ráadásul vizesek és ragacsosak lesznek” - mondta el Rusty Bowers, a Pine Street Market és Chop Shop hentesüzletek tulajdonosa.
Fehérbor
A fehér- és a gyöngyözőborokat Rusty Bowers sosem teszi a fagyasztóba, mert könnyű ottfelejteni a palackokat, amelyek hőmérséklete így az optimálisnál alacsonyabbra eshet, így a dugó vagy kupak is lerepülhet róluk. Ehelyett a mosogatóba teszi az üvegeket, amit aztán jéghideg vízzel tölt meg.
Tejtermékek
Judy Joo séf, tévés személyiség elmondása szerint a tejet, tejszínt, joghurtot és sajtot még véletlenül sem szabad a fagyasztóba tenni, mert csomósak és lisztesek lesznek.
Hús, amit már kifagyasztottál
Ha egyszer már elővettél a fagyasztóból egy húst és felolvasztottad, akkor azt nem szabad visszatenni oda, ha emberi fogyasztásra szánod, figyelmeztet Donatella Arpaia séf. Vagy tedd a hűtőbe, vagy süsd meg 24 órán belül.
Tészták
Vincenzo Scarmiglia olasz séfként garantálja, hogy nem lesz finom a már megfőzött tésztád, ha lefagyasztod. Csak egy nagy gluténmassza lesz az egész utána.
Ehető virágok
Ahogy a sört vagy a szénsavas üdítőket sem fagyasztja le, úgy Drew Adams, a Bourbon Steak séfje az ehető virágokat sem teszi a fagyasztóba, mert ott gyorsabban elhervadnak.
Kagylók
A fagyasztóban a kagylók elveszítik szaftosságukat, így még ha nagyon jó is rajtuk a szósz, akkor is csak valami gumiszerű dolgot rágcsál az ember. És ahogy Matt Wynn séf kifejtette, senki sem szereti az ízetlen, gumiszerű kagylót.
Magas víztartalmú élelmiszerek
Az olyan ételeket, amikben sok a víz, így például a zöldségek közül a zöld levelűeket, zellert, uborkát sosem szabad a fagyasztóba tenni Judy Joo tanácsa alapján. A bennük található víz jegessé válik, ettől pedig kásás lesz az ízük.
Ezeket olvastad már?
A világ legbizarrabb péksüteményei, amiket egyszer meg kell kóstolnod!
Egy sima croissant vagy fánk ma már nem jelent újdonságot, de ha két jól ismert péksüteményt kereszteznek, garantált a rivaldafény. Nézzétek!
Szász Nóri„Érzelmileg nagyon erősen kötődöm az ételekhez” - Milutinovits Panka beavatott...
Milutinovits Panka az egyik legismertebb food stylist itthon, aki számos szakácskönyvön dolgozott már, személyes blogja, a Hello Garlic pedig a Food52 oldalán is szerepelt.
Szász Nóri"Arra fogsz emlékezni, kivel ültél egy asztalnál, kinek a szemébe...
A Konyhakör alapítójával, Tenner Benjaminnal többek között forradalmi gasztrokoncepciókról és titkos rameneseményekről beszélgettünk.
Szász Nóri13 tipp álmaid sajttáljához
Jó sajttálat összeállítani, ami nem csak egymásra halmozott sajtdarabok kuszasága nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. De mi segítünk!
Szász NóriCímlapkép: iStock