Ezt a 6 dolgot mostantól így tisztítsd

A takarítás örök körforgás – vágysz rá, hogy tiszta legyen a lakás és benne minden szeglet, de van, amit akaratlanul is kihagysz, és máris csorbul a célzott tökéletesség.

Vendégek jönnek, vagy egyszerűen csak letelt az a kritikus időintervallum, amikor már nem bírod tovább a koszt? Porszívóztál, letörölted a port, felmostál, kinyaltad a fürdőt és a konyhát, és azt hiszed, végre leülhetsz nyugodtan? Rossz hírünk van. Van 6 dolog, amit szinte biztos, hogy nem megfelelően tisztítottál, illetve kihagytad a sorból. Lássuk:

1. WC-kagyló a perem alatt

Csillog-villog a wc-d oda meg vissza, a csésze, az ülőke, sőt, a perem külseje is makulátlan? Egy dolgot viszont tuti, hogy kihagytál: a wc-perem ALATTI részt, ahonnan kizúdul a víz – itt ugyanis rendesen fel tud halmozódni minden, amit most nem neveznék néven. Készíts wc-papírból egy szivarhoz hasonló erős fertőtlenítőbe mártott rolnit (de kisebb fejű wc-kefével is működik), tartsd oda, és ecseteld be a felületet, húzogasd végig, majd öblíts - ismételgesd sokszor, amíg nem lesz tiszta a felület.

Én a cikk megírása után megtettem, hát, nem hülyeség.

2. Szemetesvödör

Kíváncsi lennék, nálatok hogy van, de nekem szinte mindig kiszakad valahogy a szemeteszsákom, és belefolyik a vödörbe valami nyilvánvalóan büdös és zsíros lé, mondjuk egy halkonzervből. Szóval, amit ajánlunk, az az, hogy 1-2 hetente öblítsétek át házi ecetes vagy citromos-vizes fertőtlenítővel a vödröt, mert sokszor tényleg nem elég csak a zacskót összekötni és kidobni – a kellemetlen szagok magából a kukából erednek.

3. Törölközők

A szakértők szerint megtévedve a reklámoktól bizony túl sok mosószert és öblítőt használunk. Kiderült, hogy az eltúlzott kemikália a legtöbb mosógép programjával nem öblíthető ki maradéktalanul, így egy része benne marad a textilben. Mosás után isteni az illatuk, tény, de az első beletörülközés után, mikor nedvessé válik a törülköző, és próbál újra kiszáradni, érezhetővé válik, hogy dohosodni kezd. Használjunk kevesebb mosószert és 1-2 kupak ecetet mosásnál - ezt a mosógép is meghálálja, és ez valóban frissé varázsolja majd a törcsiket. Az öblítő pedig állítólag szintén felesleges: egy vegyszer, amit ki sem öblítünk, ezzel pedig csökkentjük a törölközők nedvszívóképességet. (Egyébként az ecetes-szódabikarbónás mosás a nagyon büdi ruháknál is kiváló módszer.)

4. Hajszálak/szőrszálak/állatszőr

Szerintem az egyik legkiállhatatlanabb probléma egy lakásban. Nekem nincs kisállatom, de a hajam előszeretettel hullik - sötét bútoron viszont a szőke nem mutat jól. Ugyanez a probléma pedig fennáll - és fokozódik - , ha kutyánk/macskánk/hörcsögünk is van. Tuti módszer, hogy húzunk egy gumikesztyűt, bevizezzük, és mindent, de mindent végigsimítunk vele. Szuperül összeszedi, amivel a porszívó sem bírt!

5. Lepedők

Ennek nem fogtok örülni: a témában igen jártas szakik szerint, mivel életünk egyharmadát alvással töltjük, nem mindegy, mennyire tiszta a lepedő, amivel leginkább érintkezik sokszor majdnem csupasz testünk. Nem kérdezem, ti milyen sűrűn váltotok lepedőt, de gyanítom, kevesen tesszük hetente. Na most, a szakértő szerint, a normális idő 1-2 hét, de annak, aki ágybaviszi a kekszet, csipszet, vagy akár ott is reggelizik/vacsorázik, nem hogy hetente, de inkább 3 naponta kellene cserélni a textilt! Most azért elgondolkoztam.

6. Kések a mosogatógépben

Azt hiszem, akinek van mosogatógépe, hajlamos nagyon örülni neki, hogy soha többé nem kell kézzel mosogatnia, így mindent bevág a gépbe. Na, aki esetleg nem tudná: az éles késeket kifejezetten nem ajánlott betenni, ugyanis tompulnak, vesztenek élükből. Mindig győződjünk meg arról, amiben nem vagyunk biztosak, hogy mosogatógép-biztos-e! (Ez sokszor angolul szerepel a terméken: dishwasher safe. Ezt keressük.)

Olvastad már?

Szépülj a spájzból, mert minden adott!

(via huffingtonpost)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...