Ezért vagy hisztérika, ha nagyon éhes vagy

Te is kicsit ingerültebb vagy, ha éhes vagy? Nyugi, ezzel semmi baj nincsen, és ezt már a tudomány is bebizonyította.

Ha veled is előfordult már, hogy csak mert éhes voltál, kicsit csúnyábban szóltál vissza egy kollégádnak vagy egy családtagodnak, akkor jobb, ha figyelmesen olvasod el az alábbi sorokat. Ez a jelenség ugyanis annyira sokakat érint, hogy már neve is van, méghozzá a „hangry” (ami a hungry + angry, azaz az angol éhes + mérges szavak összevonása) és komolyan foglalkoznak vele a kutatók.

Jennifer MacCormack orvostanhallgató egy kutatással is bebizonyította, hogy ez a teljesen normális. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenki szörnyeteggé válik, ha korog a gyomra. Az eredményei szerint az öntudat és a kontextus van hatással az ilyen viselkedésre, hiszen attól is függ, mennyire akadsz ki, hogy éppen kivel vagy és hol.

„Az ilyen fajta kirohanások azt jelzik, hogy foglalkoznod kell a testeddel, figyelned kell a jelekre, amiket nem szabad csak úgy elhessegetni. Azért is fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az ilyesfajta reakcióinkat, mert ezek hatással lehetnek a mentális egészségünkre és a mindennapi életünkre is” – állítja az orvostanhallgató.

Ahogy lecsökken a vércukorszint, nehezebben koncentrálunk és dolgozunk, meg persze nehezebben viseljük el a körülöttünk élőket. Viszont figyeljünk ilyenkor oda, hogy ne cukros kajához nyúljunk, mert az hamar kiürül a szervezetből, és azonnal visszatérhetünk az ideges állapotba. Együnk inkább valamilyen gyümölcsöt, fehérjét vagy egy laktató szendvicset!

Cubano szendvics

A séf című filmből sokaknak ismerős lehet ez a kubai szendvics. Ennek most egy kicsit (de tényleg csak kicsit) egyszerűsített változatát készítettem el, ami tökéletes választás lehet ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...