Ezért szárad ki a torkod egyfolytában

Folyton kiszárad a torkod, és nem tudod az okát? Mutatjuk a leggyakoribb indokokat.

Az alap

Természetesen szimplán attól is kiszáradhat a torkod, ha megfáztál, torokgyulladásod van, vagy elkaptad az influenzát. A légúti betegségek első tünete az, hogy kaparni kezd a torkod, majd pár órával később jelentkeznek a további tipikus tünetek. Amennyiben nem súlyosak a tüneteid, kúráld magad otthon, viszont, ha több napig lázas vagy, akkor mindenképpen keresd fel a háziorvosodat.

Alvás közben

Ha reggelente érzed száraznak a torkodat, akkor valószínűleg nyitott szájjal alszol, esetlegesen horkolsz az éjszaka, ami akár alvási apnoé miatt is lehet. Ez a betegség légzészavarral jár, melynek során alvás közben a felső légutak elzáródnak, a beteg időszakonként nem kap levegőt. Ha a torokszárasság mellett a fejed is fáj reggel, plusz napközben is nagyon fáradt vagy, akkor valószínűleg apnoéban szenvedsz.

getty

Allergia

Előfordulhat, hogy azért szárad ki a torkod, mert allergiás vagy valamire. A legtöbb esetben pollen-, por-, penészgomba- vagy állatszőrallergia állhat a háttérben. Plusz tünetként jelenhet még meg az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a szemviszketés vagy az esetleges köhögés.

Gyomorgondok

Az úgynevezett gasztroözofageális refluxbetegség lényege az, hogy a gyomor és a nyelőcső határán lévő záróizom nem zár rendesen, így a savas gyomortartalom egy része visszajut a nyelőcsőbe, illetve a szájüregbe, emiatt pedig kiszárad a torkunk. A reflux további tünetei a gyomorégés, a torokban és a mellkasban tapasztalható égő érzés, a puffadás, a nyelési nehézség, illetve a száraz köhögés. Ha ezeket tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz, hiszen a refluxnak hosszútávon veszélyes következményei is lehetnek.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...