Ezért sütünk sütit egyre többen, a karanténban is – a sütés igazi léleksimogató

Most, hogy amennyi időt csak lehet, otthon töltünk, nehéz nem a rohanó világ negatív híreire reagálni, a desszertkészítés viszont garantáltan kimozdíthat minket, új irányba.

Manapság, amikor a járványhelyzetben még mindig sokanbevásárlórohamokra indulnak teljesen feleslegesen, az otthoni sütögetés talán nem tűnik a legvonzóbb, és főként nem az elsődleges feladatunknak, pedig a közérzetünk jobbá tételétől egészen a kreativitásunk fejlesztésén át a gasztronómiához való viszonyunkon és nem utolsó sorban a stresszoldásunkon is rengeteget segít.

Egyre többeknek teszi lehetővé munkáltatójuk, hogy home office elgondolásban, otthonról lássák el a napi teendőiket, mások családjukkal, gyerekkel kényszerülnek önkéntes karanténba, míg vannak olyan szektorok, ahol elkerülhetetlen a fizikai jelenlét munkahelyükön. Aki csak teheti, maradjon otthon, ha pedig ebbe a helyzetbe kerül, nem kell feltétlenül a liszt felhalmozásával töltenie az időt.

A sütisütés terápia

Szinte minden héten sütök valamit, ez egy olyan szenvedély, amiről nem tudok lemondani. A kedvemtől függ, hogy több szintes, minden csicsát igénylő torta készül, vagy a világ legegyszerűbb kevert süteménye.

A lényeg, hogy akkor, ez az idő a desszertről szól és rólam, a kettőnk közötti kapcsolatról, ahol leginkább a "másikra" figyelek, ezzel pedig kizárok minden egyebet körülöttem, főleg a negatív dolgokat.

Manapság ezt a nyugodt állapotot nagyon nehéz elérni, ezért nyer egyre nagyobb teret és ezért találkozhatunk sorra a közösségi médiában is a "stresszsütés" fogalmával – ez az, amit én is rendszeresen űzök. Bejegyzések születnek mesés tortákkal, édes süteményekkel, és sokakban felmerül a kérdés: mégis, miért jó ez?

Tök egyszerűen megfogalmazva, kitölti az időt, hasznosságra nevel, produktív folyamatot indít el, aminek ráadásul eredménye van, finom és édes. Engem önfegyelemre tanít, kitartásra, és higgadt hozzáállásra ösztönöz. Ha pedig nem akarunk nagy szavakkal dobálózni, kitölti a nagyon unalmas űrt, amit a heti hét napban a négy fal bámulása teremt.

NoSalty torta

Hívhatnánk 8000 kalóriás tortának is... ízHuszár kollégával azt a feladatot kaptuk, hogy csináljunk valami finom tortát a NoSalty 5. szülinapjára. Ez az elsőre bonyolultnak tűnő, ...

Nyers csupa csoki torta

Egészséges csokitortát keresel? Ez lesz a te recepted! Az avokádó, a mangó, a mandula, a datolya és a kesudió nem csak finommá, de táplálóvá is teszi, miközben gazdag és ízletes is ...

Az Instagram, a Facebook vagy a Twitter keresőiben a "stresszsütés" kifejezés előrébb került, mint eddig bármikor: lassan percenként felkerül egy frissen gőzölgő, gyönyörűen kivitelezett pite a hírfolyamba. Megnyugtatóbb, mint a legfrissebb hírek a vírusról, nem igaz?

Szorongásos sütés

A szorongásos sütést Amanda Mull dokumentálta először, a jelenséget pedig Julia Moskin elemezte korábban a New York Times-ban - írja az eater.com. A szorongásélmény enyhítésére már korábban is alkalmazták a házi sütögetést, mint a mindennapi stresszre adott választevékenységet. Ez a sokszor tudattalanul alkalmazott stratégia lényegében a "hasznos vagyok" érzést kívánja erősíteni az alkotókban.

via GIPHY

A karanténfőzés, főként azokban az országokban, ahol hatóságilag elrendelt kijárási tilalom miatt kerültek kényszerű helyzetbe az emberek, természetesen nem egyenlő a karanténsütéssel, amiről beszélünk. Előbbinél a napi étkezés megoldására irányuló oktató online videók, minél kevesebb hozzávalóból készülő fogások, és az akár az egész családot ellátó heti menük összeállításának kihívásai kerülnek a fókuszba. Fontos, hogy több napig is fogyaszthatók legyenek az ételek, míg valljuk be, az emeletes torták kicsit kiesnek ebből a körből, és talán kevésbé tűnnek fontos recepteknek. Alapanyagok tekintetében sem a legegyszerűbbek, mégis egyre több háztartásban születnek sorra a költemények.

Katie Okamoto, Los Angeles-i író számára a karanténsütés "egy meditációs folyamat", és ahogy írja,amíg akár órákig elszöszmötöl egy-egy édesség készítésével, a kezét távol tartja a telefonjától, és így attól is, hogy megszállottan olvasgassa a híreket.

"Lehet, hogy nem ugyanaz a fajta szerotonin, mint a testmozgás során, de hasonló. Határozottan a mentális egészségem érdekében teszem. ”

Ezt a gondolkodásmódot visszatükrözték más írók bejegyzései is, arra vonatkozóan, hogy miért sütnek, és még a pszichiátriai szakemberek is hasonló véleményt fogalmaztak meg.

Philip Muskin, a Columbia University pszichiátriai professzora elmondta:

„A sütés körültekintést igényel. A tudatosság azt jelenti, hogy figyelmet kell fordítani magadra az adott pillanatban, és nem a múltra, vagy a jövőre koncentrálsz, hanem valóban a jelenre.”

Egy erős kontrollélmény is társul a desszertek elkészítésének folyamatához, az, hogy elindítottál valamit, és a végeredménytől függetlenül megfigyeled, mi történik az úton. Akár a megvalósítást, akár az ízeket, díszítést, alapanyagokat vesszük figyelembe,a te döntéseiden múlik, mi történik, a kreativitásodat tehát végig kiaknázhatod.

via GIPHY

A desszertek lehetnek triviálisak ebben a nehéz élethelyzetben, de ettől még nem kell elengednünk a vágyat, hogy sütögessünk. Végül is mindenki - mentális és fizikai egészsége érdekében - megérdemli a maga megküzdési mechanizmusát, ami valamilyen struktúraérzetet kölcsönöz a kaotikus világban. Különösen akkor nagy érték, ha másokkal is megoszthatjuk a munkánk gyümölcsét (feltételezve, hogy szorgalmas vagy és tiszta a konyhád, és rendszeresen kezet mosol az ételek készítése közben). Okamoto például granolát és süteményeket visz a megfelelő higiéniai szabályok mellett idős szomszédainak. Azt mondja:

„Ez is egyfajta kapcsolat az emberekkel. A gondoskodás egyik módja. ”

Szóval hajrá, készítsünk csak bátran 9 lapos Dobos-tortát, ha nekünk most az esik a legjobban!

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...