Ezért olyan eszméletlenül egészséges a természetes savanyúság

A fermentálás egy ősi módszer, ami újra divatba jött: nemcsak mert finom, hanem mert nagyon egészséges, sőt, több betegség gyógyszere is lehet.

Az utóbbi évek legmenőbb házi savanyúsága laktofermentálással készül. Persze már tudjuk, hogy a módszer ősi, a legősibb, amit ismerünk, ráadásul a legegyszerűbb és a legegészségesebb is.

Gyógyít

Az, hogy egészséges, nem is elég kifejezés: egyre többen állnak neki otthon zöldségeket erjeszteni azzal a céllal, hogy különböző népbetegségekből gyógyuljanak. A fermentálós közösségekben napról napra többen esküsznek rá, hogy ezeknek az erjesztett zöldségeknek, üdítőknek és egyéb élelmiszereknek fantasztikus hatása van olyan problémákra, mint a reflux, a puffadás, a székrekedés és egy csomó más hétköznapi, ám annál kellemetlenebb tünet.

De hogyan lehet ez, és mi az a laktofermentálás?

Fermentált spárga

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási ...

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

Hogyan történik?

A fermentálás egy latin kifejezés, azt jelenti, erjesztés. A lényeg, hogy különböző mikroorganizmusok ellenőrzött körülmények között bontják le a szerves anyagokat. Itt nem arra kell gondolni, mikor megromlik az étel, hanem épp ellenkezőleg, tovább fejlődik, egészségesebb, ízesebb lesz. Ezzel a folyamattal készül a kovász és belőle a kenyér, de erjesztés eredménye az ecet és sok tejtermék is, például a kefir, a joghurt és a sajtok.

Jótékony baktériumok

Ahogy azt már tudjuk, a baktériumok nagy része nem rosszindulatú, sőt: ilyen jótékony baktériumok élnek a zöldségekben is. Mivel ezek főleg az úgynevezett lactobacillus fajhoz tartoznak, ezért nevezik laktofermentálásnak, más néven tejsavas erjesztésnek azt a folyamatot. A tej itt csak nyelvtani formula, a tejhez valójában semmi közük ezeknek a remek bacilusoknak.

A fermentált gomba nagyon egészséges

Só, víz, meleg

Amikor a zöldségeket sós vizes környezetbe helyezzük, és egyenletes melegben tartjuk, ezek a bacilusok szaporodni kezdenek. Táplálékuk a zöldségekben található szénhidrát, illetve az ebből előállított cukor - ennek segítségével állítják elő a tejsavat. Az erjedés tulajdonképp előemésztés, tehát ha fermentált ételeket eszünk, könnyebben jutunk hozzá a zöldségekben található tápanyagokhoz.

Sérült bélflóra

A bélrendszer egészségét - amely az egész szervezet egészségével és védekező képességével szoros kapcsolatban áll - rengeteg mikroorganizmus tartja fenn. Ezek a baktériumok, amelyek a belekben élnek, a nyugati életmód hatására - a rostszegény, cukorban és finomított élelmiszerben, adalékanyagokban gazdag táplálkozás, stb. miatt - sérülnek.

A bélflóra felborult egyensúlya pedig gyulladáshoz vezet, és ezek a kisebb-nagyobb emésztőrendszeri gyulladások vezetnek sok népbetegséghez. Ilyenek az elhízáson és emésztési bajokon túl a különböző ízületi gyulladások, allergiák, de már pszichológiai problémákkal is összekapcsolták a bélflóra sérülését.

Mikroorganizmusok etetése

Ezeket a hasznos, a bélfóra egyensúlyát visszaállító mikroorganizmusokat etetni kell - erre a célra pedig a legjobbak a fermentált élelmiszerek. Nemcsak a gyomornak segítenek az emésztésben, de csökkentik a zöldségek puffasztó hatásait, és sokkal hatékonyabban tudjuk belőlük felvenni a bennük rejlő tápanyagokat.

Óvatosan

Arra azonban vigyázni kell, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen állapotú emésztőrendszerrel állunk neki a fogyasztásuknak. Alapvetően tilos Chron-betegség, fekély, légúti allergiás tünetek alatt ilyen ételeket enni, más emésztőrendszeri problémák, gyulladások, pajzsmirigy gondok, epével kapcsolatos és táplálékallergiás bajok esetén pedig fontos orvossal konzultálni az alkalmazásukról. Sok esetben ezen utóbbi eseteken is segíthetnek a fermentált ételek, csak nem mindegy, hogyan alkalmazzuk őket, és melyeket választjuk közülük.

A szakértők szerint kisebb zavarok esetén is jobb apró adagokban bevezetni az étrendünkbe ezeket a fermentált ételeket, vagy azok leveit.

Forrásunk volt.


Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...