Ezért nem működik mindig, ha megduplázod a receptekben az adagokat

Mi sem egyszerűbb, mint nagyobb adagokra átírni a receptet! Biztosan? Inkább eláruljuk, hogyan csináld!

Olyan egyszerűnek tűnik, mégis, a tapasztalt szakácsok is elbuknak rajta: hogyan duplázd (triplázd stb.) egy recept hozzávalóit, ha nagyobb mennyiséget szeretnél készíteni, mint ami a leírásban szerepel? A logikus válasz szerint egyszerűen annyiszor több alapanyagot használsz, mint amennyivel több emberre főzöl/sütsz, csak persze a konyhaművészet ennél kifinomultabb tevékenység.

Mutatjuk, miből mennyit meríts a táladba, ha duplázol!

Különösen akkor, ha mértékegységből kell mértékegységbe váltanod a receptet, mert külföldi oldalról szerezted, érdemes mindent leírni, mert egy pillanat alatt összezavarodhatsz, szóval az átváltogatás eredményét firkantsd fel egy papírra, úgy kezdj hozzá a folyamathoz.

Bár a főzés és a sütés is elsősorban kémián alapszik, sose téveszd szem elől, hogy nagyon különböznek egymástól!

A főzésben nagyobb tere van a kísérletezésnek, módosításoknak és egyéni ízlésnek, a sütés ezzel szemben érzékenyebb téma, ami jobban függ a kémiai reakcióktól.

A főzésben a hozzávalók kevésbé kényesek, például semmi akadálya, hogy zöldségekből simán kétszeres mennyiséget vegyél, akárcsak kenyérből, húsfélékből. A fűszerezéssel már bánj óvatosabban, először inkább a másfélszeresét vedd az előírt mennyiségnek, kiváltképpen, ha előszeretettel használsz púpozott kanállal minden ízesítőt. Egyes fűszerek, mint a , a csípős kiütik a többi, gyengédebb aromájú fűszert, mondjuk a petrezselymet, így az teljesen észrevétlen lehet az ételedben a végén.

Az alkoholok mennyisége bármilyen receptben először szintén másfélszeresére növelhető, később, ha szükségét érzed, hozzáigazíthatod még az étel ízét a nagyobb mennyiségét, de csakúgy, mint a csípősnél, az alkoholnál is figyelni kell, hogy ne dominálja túl az egész receptet.

Sütésnél az alapvető hozzávalókat ugyanígy közelítheted meg: liszt, cukor, tejtermék, magvak simán megduplázhatóak, a sütőpor már kényesebb téma. Az a helyzet, ha kevesebb használsz belőle, akkor a sütid vagy nem jön fel kellőképpen, vagy túlságosan nagyra dagad, a végeredményt illetően mindenesetre egyik sem egy esztétikai élmény. Azt javasoljuk, süss két külön adagot a receptből, ez a biztos megoldás, a sütőpor kicsit hisztis dolog tud lenni.

Figyelj rá, hogy a nagy mennyiségű hozzávaló több odafigyelést is igényel, a vaj megolvadhat, a friss fűszernövények száradásnak indulhatnak - sok alapanyaggal dolgozol, ezekre nem árt ügyelni. Ne felejts minden, megkétszerezett hozzávalót leírni!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Imagesvia Cookinglight

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...