Ezért nem működik mindig, ha megduplázod a receptekben az adagokat

Mi sem egyszerűbb, mint nagyobb adagokra átírni a receptet! Biztosan? Inkább eláruljuk, hogyan csináld!

Olyan egyszerűnek tűnik, mégis, a tapasztalt szakácsok is elbuknak rajta: hogyan duplázd (triplázd stb.) egy recept hozzávalóit, ha nagyobb mennyiséget szeretnél készíteni, mint ami a leírásban szerepel? A logikus válasz szerint egyszerűen annyiszor több alapanyagot használsz, mint amennyivel több emberre főzöl/sütsz, csak persze a konyhaművészet ennél kifinomultabb tevékenység.

Mutatjuk, miből mennyit meríts a táladba, ha duplázol!

Különösen akkor, ha mértékegységből kell mértékegységbe váltanod a receptet, mert külföldi oldalról szerezted, érdemes mindent leírni, mert egy pillanat alatt összezavarodhatsz, szóval az átváltogatás eredményét firkantsd fel egy papírra, úgy kezdj hozzá a folyamathoz.

Bár a főzés és a sütés is elsősorban kémián alapszik, sose téveszd szem elől, hogy nagyon különböznek egymástól!

A főzésben nagyobb tere van a kísérletezésnek, módosításoknak és egyéni ízlésnek, a sütés ezzel szemben érzékenyebb téma, ami jobban függ a kémiai reakcióktól.

A főzésben a hozzávalók kevésbé kényesek, például semmi akadálya, hogy zöldségekből simán kétszeres mennyiséget vegyél, akárcsak kenyérből, húsfélékből. A fűszerezéssel már bánj óvatosabban, először inkább a másfélszeresét vedd az előírt mennyiségnek, kiváltképpen, ha előszeretettel használsz púpozott kanállal minden ízesítőt. Egyes fűszerek, mint a , a csípős kiütik a többi, gyengédebb aromájú fűszert, mondjuk a petrezselymet, így az teljesen észrevétlen lehet az ételedben a végén.

Az alkoholok mennyisége bármilyen receptben először szintén másfélszeresére növelhető, később, ha szükségét érzed, hozzáigazíthatod még az étel ízét a nagyobb mennyiségét, de csakúgy, mint a csípősnél, az alkoholnál is figyelni kell, hogy ne dominálja túl az egész receptet.

Sütésnél az alapvető hozzávalókat ugyanígy közelítheted meg: liszt, cukor, tejtermék, magvak simán megduplázhatóak, a sütőpor már kényesebb téma. Az a helyzet, ha kevesebb használsz belőle, akkor a sütid vagy nem jön fel kellőképpen, vagy túlságosan nagyra dagad, a végeredményt illetően mindenesetre egyik sem egy esztétikai élmény. Azt javasoljuk, süss két külön adagot a receptből, ez a biztos megoldás, a sütőpor kicsit hisztis dolog tud lenni.

Klasszikus madártej

Tojás, tej, cukor, vanília – gyakorlatilag ennyiből áll a madártej. Nem kell bele se keményítő, se liszt, se pudingpor, így is szép sűrű, na meg eszméletlen finom krémet kapunk, ha ...

Figyelj rá, hogy a nagy mennyiségű hozzávaló több odafigyelést is igényel, a vaj megolvadhat, a friss fűszernövények száradásnak indulhatnak - sok alapanyaggal dolgozol, ezekre nem árt ügyelni. Ne felejts minden, megkétszerezett hozzávalót leírni!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Imagesvia Cookinglight

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...