Ezért ne igyál túl sok kávét a koronavírus idején

Kutatások szerint nem tesz jót a túlzott kávéfogyasztás az immunrendszerünknek.

A home office egyik legfontosabb kelléke a jó kávé, legalábbis a véleményem szerint. Talán én még többet is iszom itthon, mint anno az irodában, ami mint kiderült, a járvány időszakában nem az egyik legjobb ötlet. A vírusjárványidején ugyanis visszaüthet a túlzott kávéfogyasztás, mivel csökkentheti a szervezet védekezési képességét – állítja a Medium Lifestyle.

via GIPHY

A kutatások azt már igazolták, hogy a kávénak rengeteg jótékony hatása, azonban az immunrendszer erősítése nem tartozik ezek közé. Egy 1990-es kutatás eredménye szerint a nagy mennyiségű koffeines ital fogyasztása csökkenti a vírusfertőzésekre adott immunválasz hatékonyságát.

A kísérlet

Egy tel avivi kórház szakemberei tizenöt egészséges kollégájukat vonták be a kísérletbe. Az alanyokat két csoportra osztották. Az első csoport tagjai öt hétig napi öt kávét fogyasztottak, majd a következő 5 hétben nem ittak. A második csoport tagjai fordítva csinálták.

A résztvevőktől vért vettek, ezt minden öthetes periódus végén megismételték. A vizsgálatok azt mutatták, hogy bár az intenzívebb kávéivás hatására nem képződik kevesebb jótékony T-sejt a szervezetükben, a védekezési képességünk sajnos csökken. (A T-limfociták azok a fehérvérsejtek, amelyek fertőzés esetén megszállják a vírusos sejteket, és gondoskodnak róla, hogy a kórokozók ne legyenek képesek szaporodni.)

Amellett, hogy a túlzott koffeinmennyiség károsította ezt a sejtes immunfunkciót, feltüzelte a kemotaxist, vagyis azt a folyamatot, amelyben a környezet kémiai összetevői a sejtek mozgását váltják ki. Fertőzés esetén hasznos lehet a sejtek gyorsabb reagálása, a túlságosan élénk kemotaxis azonban visszaüthet, és hamisan riadóztathatja az immunsejteket. A bűnös pedig nem más, mint a stresszhormonnak is nevezett kortizol, amelynek termelődése alaposan megugrik a koffein hatására.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...