A home office egyik legfontosabb kelléke a jó kávé, legalábbis a véleményem szerint. Talán én még többet is iszom itthon, mint anno az irodában, ami mint kiderült, a járvány időszakában nem az egyik legjobb ötlet. A vírusjárványidején ugyanis visszaüthet a túlzott kávéfogyasztás, mivel csökkentheti a szervezet védekezési képességét – állítja a Medium Lifestyle.
A kutatások azt már igazolták, hogy a kávénak rengeteg jótékony hatása, azonban az immunrendszer erősítése nem tartozik ezek közé. Egy 1990-es kutatás eredménye szerint a nagy mennyiségű koffeines ital fogyasztása csökkenti a vírusfertőzésekre adott immunválasz hatékonyságát.
A kísérlet
Egy tel avivi kórház szakemberei tizenöt egészséges kollégájukat vonták be a kísérletbe. Az alanyokat két csoportra osztották. Az első csoport tagjai öt hétig napi öt kávét fogyasztottak, majd a következő 5 hétben nem ittak. A második csoport tagjai fordítva csinálták.
A résztvevőktől vért vettek, ezt minden öthetes periódus végén megismételték. A vizsgálatok azt mutatták, hogy bár az intenzívebb kávéivás hatására nem képződik kevesebb jótékony T-sejt a szervezetükben, a védekezési képességünk sajnos csökken. (A T-limfociták azok a fehérvérsejtek, amelyek fertőzés esetén megszállják a vírusos sejteket, és gondoskodnak róla, hogy a kórokozók ne legyenek képesek szaporodni.)
Amellett, hogy a túlzott koffeinmennyiség károsította ezt a sejtes immunfunkciót, feltüzelte a kemotaxist, vagyis azt a folyamatot, amelyben a környezet kémiai összetevői a sejtek mozgását váltják ki. Fertőzés esetén hasznos lehet a sejtek gyorsabb reagálása, a túlságosan élénk kemotaxis azonban visszaüthet, és hamisan riadóztathatja az immunsejteket. A bűnös pedig nem más, mint a stresszhormonnak is nevezett kortizol, amelynek termelődése alaposan megugrik a koffein hatására.
Ezeket olvastad már?
Melyik kávéfőzőt válaszd? Íme egy szuper kisokos!
Mitől lesz jó egy kávéfőző? Készítsen ízletes, krémes feketét, könnyen lehessen vele dolgozni, és ha lehet, ne termeljen sok szemetet, igaz?
NosaltyHa kávézol, van egy jó hírünk: ezt a készséget segít...
Az új kutatások szerint, aki kávét iszik, az ugyan kreatívabb nem lesz, de a fogyasztása segítheti a problémamegoldásban a mindennapok során.
Macsuga Viktória7 dolog, amit a pékek nem biztos, hogy a szemedbe...
Kevés ember van, akinek ne indulna be a nyálelválasztása a péksütemények illatától. De vajon mi az, amit a pékek legszívesebben eltitkolnának előlünk?
Petrás Gabriella