Ezért ne igyál SOHA éhgyomorra kávét

Ki se tudod nyitni a szemedet, ameddig le nem ér az első korty kávé? Pedig ezzel nem teszel túl jót magadnak.

Úgy érzed, nem tudnál lemondani arról, hogy felkelés után azonnal egy kávéval indíts? Az egészséged érdekében pedig jobb lenne, ha megtennéd. Az éhgyomorra elkortyolt kávé ugyanis több szempontból sem tesz jót. Különösen a nőknek kell figyelniük, mivel megemeli a kortizolszintet, ami negatív hatással lehet az ovulációra, a testsúlyra és a hormonális egyensúlyra is.

Ír kávé

Ezzel az isteni ír kávéval könnyedén változatosságot csempészhetünk a reggeli vagy délutáni kávézásba. Az ital alkoholtartalma miatt azonban inkább csak lustálkodós hétvégékre ...

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Vietnami tojásos kávé

Krémesen lágy, könnyű tojáshab, alatta forró feketekávé! Az egyik legnagyobb kedvencünk volt Vietnamban, amit nem nagy kunszt összedobni. Ha van vietnami kávéfőzőnk, akkor úgy az ...

A stresszhormon

A krotizolszintünk a nap folyamán állandóan változik, de általában este alacsonyabb, reggel pedig magasabb. Ha reggel erre még rásegítünk egy adag kávéval, megzavarjuk a rendszert, és akár az is előfordulhat, hogy szervezetünk akkor fog több kortizolt termelni, amikor nem kellene neki, például este. Emiatt előfordulhat, hogy estére felpörgünk, és nem tudunk elaludni.

Gyomorpara

Az éhgyomorra elfogyasztott kávé a gyomornak és a bélrendszernek sem tesz jót. Bár a szakértők szerint az eddigi kutatások vegyes eredményekkel jártak azzal kapcsolatban, hogy a kávé hogyan hat a mikrobiomra, azaz a bélflórára, a kávéról mégis köztudott, hogy fokozza a gyomorsavtermelést. Ezzel különösen annak jó tisztában lennie, akirefluxszal vagy más gyomorproblémákkal küzd.

Csak reggeli után!

Az éhgyomorra elfogyasztott kávé mellékhatásait gyorsan kiküszöbölhetjük. Fogyasszunk kalciumban gazdag reggelit, mert ezek az ételek semlegesítik a kávé savas hatását. Csak reggeli után fogyasszuk el a kávénkat.

Sokmagvas energiakenyér

Ez a kenyér szinte csak magokból áll, glutén- és élesztőmentes, illetve nem tartalmaz tejterméket sem. Kívül ropogós, belül tömör és szaftos, a magoknak köszönhetően pedig tele van ...

Spenót-mangó smoothie

Mostanában rákaptam a smoothie-ra, méghozzá azokra, amelyikek jó sűrűek, és csak kanállal tudom megenni. A mangó-spenót kombináció nagyon jól működik, és a banántól meg a ...

Mikor igyuk az elsőt?

A dietetikusok szerint az első kávé elfogyasztásának időpontja 9:30 és dél között a legalkalmasabb, mivel ilyenkor a kortizolszintünk lecsökken. Persze, ha sokkal korábban vagy később ébredünk, akkor ez az időpont lehet, nem éppen a legalkalmasabb, ezért érdemes lehet a saját napirendünkhöz igazítani az első feketét.

Figyeljünk oda arra, hogy ne rögtön ébredés után fogyasszuk el a kávét, és együnk előtte legalább néhány falatot.

Ezeket olvastad már?

A hatékony kávézás titka

Minden reggel ösztönösen kívánjuk a kávét, pedig a testünk is termel olyan hormonokat, amelyek éberségünket növelik. Kávéfogyasztásunkat érdemes ezekkel összehangolni.

admin

via

Címlapkép: Getty

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...