Ezért ne egyél este 6 után - több betegségtől is védhet a korai vacsora

Már sokszor hallottuk, ha 6 után nem eszünk, az meglátszik az alakunkon is, egy új kutatás szerint pedig további jótékony hatása is lehet.

Néhány évvel ezelőtt hódított az az elv, amely szerint ha este 6 után nem eszünk, nem hízunk el - most újra előkerült, és úgy tűnik, van benne igazság.

Nem varázslat

Ahogy minden más diétás elméletnél, ebben az esetben sem mindegy, hogyan csináljuk és azt is felejtsük el, hogy a szabály követése mágikus eredményekhez vezet. Az a megszorítás, amely arra buzdít, hogy a napnak csupán 10 óráját használjuk étkezésre, késő este pedig már ne együnk semmit, úgy tűnik, nem csupán fogyás céljából lehet hasznos, de komoly egészségügyi előnyei is lehetnek.

Kutatás

Egy tanulmány szerint kapcsolat lehet a nőknél kialakuló szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása, valamint a késő esti étkezések között is. A tanulmány állatkísérletekre alapszik, amelyek egereket osztottak két csoportra. Mindkét csoport ugyanolyan típusú ételeket kapott, az egyik azonban a napnak tíz órájában ehetett, a másik csoport viszont bármikor.

Ezt olvastad már?

9 étel, ami nemcsak finom, de a bőrödet is kisimítja, mert kollagén van benne

10 órás időablak

Azok az egerek, akik bármikor ehettek, hiába volt ugyanannyi az összkalória bevitelük, mégis nagyobb eséllyel híztak el, alakult ki náluk 2-es típusú cukorbetegség és magasabb lett a koleszterin szintjük is. Akik csak egy tízórás időablakban ehettek, nem híztak el és nem lettek betegek.

Az emésztés is aluszik

A kutatás vezetője szerint a magyarázat az, hogy a bélrendszernek szüksége van pihenésre, regenerálódásra, amire a túlságosan kései étkezés miatt nincs lehetősége. A másik magyarázat a szervezet bioritmusának működésével magyarázza a jelenséget - eszerint az emésztés éjszaka, amikor alszunk, nem igazán hatékony. A nyálmirigyek kevesebb nyálat, a gyomor kevesebb savat termel, és ez logikus is, hiszen az ember hozzászokott a nappali evéshez. Mindebből következik az is, hogy nappal sokkal hatékonyabb az emésztésünk. A kutatás vezetője szerint ugyanakkor fontos az étkezések időpontjának rögzítése is, tehát a vacsorát nem elhagyni kell, csak korábbra időzíteni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...